Google Translate

woensdag 21 juli 2021

Efterforskningen - The Investigation

Seriedetails:
Titel: Efterforskningen - The Investigation
Jaar: 2020
Bedenker: Tobias Lindholm
Regisseur: Tobias Lindholm
Acteurs: Søren Malling, Pilou Asbæk, Pernilla August
Afleveringen: 6 van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,6



Samenvatting:
Jens Møller, hoofdrechercheur bij de Kopenhaagse politie, krijgt een lastige zaak op zijn bord. Een zelfgebouwde duikboot, met aan boord de maker en een Zweedse journaliste, wordt vermist. Wanneer de gezonken duikboot uiteindelijk kan worden geborgen, zorgt dat voor meer vragen dan antwoorden.

De serie:
Een serie op NPO over de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Ik kende het verhaal een beetje en weet wat er ongeveer gebeurd is. In 2020, drie jaar na de moord, is dus de serie Efterforskningen gemaakt. In de serie gaat het puur om het onderzoek. Hoe komt de Deense politie aan de bewijzen dat Kim Wall vermoord is. Hoe kunnen ze de dader veroordelen? In zes afleveringen wordt het onderzoek nauwgezet gevolgd, De uitslag is bekend maar wat ging er allemaal aan vooraf? 

Conclusie:
Geen thriller met snelheid. Geen flitsende acties, maar een tergend lang onderzoek naar bewijzen. Maandenlang er naar zoeken en elke keer weer gefrustreerd worden. Wat een serie, wat een keiharde realiteit en wat een volharding om de dader te veroordelen. Een indrukwekkende serie.

Achtergrond:
Omdat ik niet precies wist wat er gebeurd was en door deze serie in ieder geval het onderzoek heb meegemaakt, was ik erg benieuwd naar de achtergrondinformatie over de moord. Mocht je de serie nog willen zien en weet net als ik niet precies wat er gebeurd is dan is het advies om niet verder te lezen.

Wie was Peter Madsen en hoe is hij gekomen tot de daad met journaliste Kim Wall? Peter Madsen bleek in Denemarken best wel bekend te zijn. Hij had al vroeg interesse in raketten en na de scheiding van zijn ouders ging Peter een paar jaar later terug naar zijn vader die ook interesse in raketten had. Peter ontwikkelde zijn eerste grote raket in Høng en lanceerde hem op 3 maart 1986. De raket was een meter hoog, gemodelleerd naar de Amerikaanse ICBM MX Peacekeeper en gebouwd in de werkplaats van zijn vader. Het bereikte een hoogte van 100 meter voordat het crashte zonder iemand te schaden. Hij voltooide geen formele opleiding, maar volgde cursussen in lassen en techniek om iets over onderzeeërs te leren. Zijn enthousiasme bracht indrukwekkende resultaten, maar veroorzaakte ook conflicten met anderen. Peter Madsen bouwde drie onderzeeërs: UC1 Freya, UC2 Kraka en UC3 Nautilus. De UC3 is de onderzeeër waar het plaats delict heeft plaatsgevonden. Peter Madsen hield een blog bij op de ING website. Zo is te lezen dat op 28 april 2017 de UC3 Nautilus na zesenhalf jaar weer te water werd gelaten. Op 9 augustus 2017 is zijn laatste blog te lezen. Op 11 augustus 2017 is hij gearresteerd. De man was niet dom en hij was bezig om een bemande raket de lucht in te schieten. Dat was zeer waarschijnlijk ook de reden dat Kim Wall contact met hem had opgenomen voor een interview. In die periode werd Peter Madsen gevolgd door de Australische documentairemaker Emma Sullivan. Sinds 2016 volgde Emma Sullivan Peter Madsen en de mensen die met hem samenwerkte. De documentaire kreeg door de moord een ongelooflijke draai. Het filmen ging door nadat Kim Wall als vermist was opgegeven en het ging door tijdens het proces. De documentaire met de titel Into the Deep ging in première tijdens het Sundance Film Festival in 2020. Het was ook de bedoeling dat Netflix de film zou tonen maar twee medewerkers willen niet meer meedoen en Netflix is nu bezig om hun bijdrage in de documentaire te verwijderen. Een van de laatste scènes in de film is een interview met Peter Madsen, die volgens het Deense BT enkele uren voordat hij met Kim Wall de zee op ging, werd afgenomen. Blijkbaar uit het niets begint hij dan te praten over de mogelijkheid dat hij zelf een seriemoordenaar is.

Een andere Deense serie heeft de titel De Hemmelige optagelser med Peter Madsen. Deze vijfdelige serie is gebaseerd op twintig uur telefoongesprekken met Peter Madsen. Hier is een review van de serie te vinden. De eerste aflevering is gratis maar alleen te bekijken als je in Denemarken bent.

Een andere film over de duikbootmoord is van Dvorit Shargal en heeft als titel The Submarine Case. Toevallig pas geleden haar eerste film over Elle Kari en Noriko-san gezien. Als ik dat op het moment van het bestellen van de Elle Kari DVD had geweten dan scheelde het in de verzendkosten. Een interview met Dvorit over de film is hier te lezen. De trailer is hieronder te zien.


Kim Wall. Er is een boek verschenen over haar met de titel A Silenced Voice: The Life of Journalist Kim Wall. Een samenvatting van het boek is hier te lezen.

Een goed verslag van de gebeurtenissen en proces is te lezen in dit artikel van New Yorker. Als laatste nog dit artikel over wat er gebeurd is met de duikboot.

Heftig om na de serie alle informatie over de moord te lezen. Hoe kan iemand zo worden en wat zat er achter de gedachte om op een bericht van Kim Wall gestuurd in maart 2017 eind augustus 2017 te reageren? Wat heeft Kim Wall allemaal doorgemaakt in de laatste uren van haar leven? Wat was er gebeurd als haar ledematen niet gevonden waren? 

Recensies:
- AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten