Google Translate

zondag 3 april 2022

Klosterkælderen Antik & Porcelæn

In Mariager is de Klosterkælderen Antik & Porcelæn winkel te vinden in het centrum in de straat Fuglsangsgade. 


In de winkel is veel te zien, zoals schilderijen. Altijd mooi om te zien.



Zo is ook het boek This is my life - Til minde om hele Danmarks spillemand te koop. Een boek over Kim Larsen.



Op weg naar de kloosterkelder.


Entree is 10 DKK of 1 EUR. 


En dan kom je in de gewelfde kloosterkelder. Gebouwd in de periode 1500 - 1600. Deze kelder is de grootste van de vier gewelfde kelders in de Fuglsangsgade. Men denkt dat de kelders vroeger verbonden waren door ondergrondse geheime gangen die ook naar het klooster leidden. Dit is te lezen in de beschrijving die in de kelder is te vinden. Aan het einde van deze post meer informatie over de kloosterkelder.






Een beschrijving in het Deens en Duits is aanwezig in de kelder.


Geprobeerd om te vertalen. Dit is het geworden:

Deze kelder is de grootste van de vier gewelfde kelders in de Fuglsangsgade, namelijk kelders die waarschijnlijk dateren uit de kloosterperiode.

Er wordt gezegd dat deze vroeger verbonden waren door ondergrondse geheime gangen die ook naar het klooster en zelfs naar meer afgelegen locaties leidden. Onlangs overleden burgers zouden als kinderen zelf in de gangen onder de Fuglsangsgade hebben gespeeld.

De juistheid van de oude legendes over de geheime doorgangen onder de straat werd in 1986 in twijfel getrokken omdat er rioolbuizen ongeveer 2 meter diep werden gelegd. Maar toen bij de grote verbouwing van het souterrain in 1990 de oude originele veldstenen vloer ongeveer een halve meter onder de huidige vloer werd gevonden, waar het vloerniveau in de kelder zo'n 3,3 meter onder de straat ligt, gelooft men weer in de oude legendes.

Er is geen schriftelijke informatie over de oorsprong van de kelders. Zoals zij voor het eerst verschenen, moeten ze heel oud zijn geweest. Vanuit de constructie en de vorm van de steen kan echter worden aangenomen dat de kelder is gebouwd in de periode 1500-1600.

De kelder is gewelfd omdat men na een brand een brandveilige ruimte wilde bouwen omdat men bang was dat de ramp zich zou herhalen. Er zijn vier min of meer even oude kelders in de straat omdat de straat is herbouwd na een verwoestende brand in 1583. Bijzonder is de deuropening van de kelder naar de straat. Hoewel het later werd ommuurd, kun je nog steeds zien dat de kelder ooit een uitgang naar de straat had. De vraag is of de kelder door de koopman als winkel of als voorraadkamer werd gebruikt. Misschien was het zelfs een speciaalzaak. De kooplieden van die tijd verkochten veel verschillende goederen, maar het was altijd afhankelijk van vraag en aanbod. Naast de deur naar de straat zie je een eigenaardige nis, die mogelijk de oorsprong is geweest van een oude legende. Bij de laatste renovatie is op enkele plaatsen kolenstof aangetroffen. Hiermee is bewezen dat de muur, het raam en de schacht dichtgemetseld waren in de tijd dat men met kolen begon te stoken. Vanuit het gat zie je drie openingen. De deur, die nog steeds in gebruik is, is enigszins aangepast. Het was ooit platgebogen en de deurstijlen waren aan de buiten- en binnenkant voorzien van een platte sponning. Ook zie je het raam in het midden, dat met een platgebogen opening in het licht komt.

2 opmerkingen:

  1. Wat zijn daar mooie spullen te vinden en in zo'n omgeving is het extra leuk om alles te bekijken. Een entree van €1,- is nog eens een bedrag waar je het niet voor hoeft te laten om de kelder te bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er stond veel porselein in de kelder. Op dat moment was er eigenlijk niet veel aan maar nu ik de geschiedenis lees van de kelder is het weer super om het gezien te hebben.

      Verwijderen