Google Translate

donderdag 21 april 2022

Mariager

Na het bezoek aan de kerk, het klooster en kloosterkelder van Mariager hebben we natuurlijk ook een bezoek gebracht aan Mariager zelf en het wandelen door dit plaatsje is een genot op zich. Volgens Wikipedia is de naam Mariager afkomstig van Marias Ager ('Maria's akker'), hetgeen verwijst naar het Mariaklooster. De bijnaam van Mariager is Rosernes By ('rozenstad') vanwege de vele rozenstruiken in de straten en tuinen. 

In de Middeleeuwen ontstond op deze plek een klein vissersplaatsje met een veerdienst naar de noordzijde van de Mariager Fjord. In de 15e eeuw vestigde zich er een klooster dat werd vernoemd naar Maria. Het klooster bezorgde het plaatsje economische voorspoed. Vele kooplieden, handwerkslieden en edelen vestigden zich in Mariager. De Reformatie die in 1536 Denemarken in haar greep kreeg, betekende echter een ommekeer voor het stadje. Het klooster verloor aan invloed en werd in 1588 door de koning opgeheven. Met het verdwijnen van het klooster stortte de economie van Mariager in. De stadsrechten die in 1592 werden toegekend, konden de terugval niet tegenhouden. Mariager werd een onbeduidend plaatsje en had in 1801 nog maar 414 inwoners.

De 20e eeuw bracht enige groei. In 1927 kwam er een treinverbinding, die overigens in 1985 werd gesloten. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten.
Omdat we vrij veel foto's van het plaatsje hebben gemaakt deze in een filmpje gezet. 

'
Verder is in deze post van Stralend Denemarken ook wat te lezen over Mariager maar ook over tips in de omgeving van Mariager. Een aantal tips uit die post gebruikt zoals Kongehøjen, de jachthaven van Mariager en Kongsdal Fyrtårn.

2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag. Wij zijn er ook geweest, ik vond het er erg mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi! En herkenbaar dat veel foto's maken, kan ook niet anders als het zo fotogeniek is. Mooi opgelost in een filmpje! Die ijsjes... je krijgt in Denenmarken heel wat meer ijs voor je geld dan hier.

    BeantwoordenVerwijderen