Google Translate

zaterdag 21 september 2019

Karppi / Deadwind

Seriedetails:
Titel: Karppi / Deadwind
Jaar: 2018
Regisseur: Rike Jokela
Verhaal: Rike Jokela, Kirsi Porkka en Jari Olavi Rantala
Acteurs: Pihla Viitala, Lauri Tilkanen, Jani Volanen
Duur: 12 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,2Samenvatting:
Slechts enkele maanden na het tragische verlies van haar man onderzoekt een rechercheur van een Fins politieteam, Sofia Karppi, de moord op een vrouw die banden heeft met een bouwbedrijf in Helsinki. Het lichaam is aan de kust begraven. Al snel verdenken Sofi en haar nieuwe partner de ontevreden ex-cliënt van het slachtoffer. Ondertussen moet Sofi ook haar twee kinderen zonder vader op zien te voeden.

De serie:
Op Netflix is al een tijdje de serie Karppi / Deadwind te zien. Het is een Finse serie uitgebracht door Netflix zelf. De serie bestaat uit twaalf afleveringen van 45 minuten. Persoonlijk vind ik twaalf afleveringen erg veel voor een serie en was dan ook benieuwd welke gebeurtenissen er allemaal in voor komen. Hoofdrolspeelster is rechercheur Sofia Karppi die direct al begint met grote problemen. Haar man is onlangs overleden bij een auto-ongeluk en hij laat haar achter met twee kinderen waarvan de oudste een stiefdochter is. Ze kan haar moederschap niet combineren met haar werk en dit levert privé grote spanningen op. Deze spanningen lopen eigenlijk de hele serie door en er wordt zelfs een complete aflevering eraan besteedt. Haar nieuwe partner Sakari Nurmi is net begonnen op de recherche afdeling en doet het ook niet goed volgens Karppi. Ondertussen moeten ze wel een moord op Anna Bergdahl onderzoeken en dit gaat niet echt soepel. Ze komen al snel bij het familiebedrijf Tempo terecht met de charismatische Alex Hoikkala. Vanaf dat moment gebeurt er eigenlijk heel veel en lijkt alles betrokken te zijn met de moord op Anna Bergdahl. Anna Bergdahl had namelijk ook een gezin. Haar man Usko en hun twee dochters en hebben na de dood van Anna een prominente rol in de serie. Karpi ziet in het gezin haar eigen situatie met haar overleden man terug en dit heeft invloed op het onderzoek.

Conclusie:
De serie wordt vergeleken met The Bridge en met The Killing. The Killing serie heb ik niet gezien dus daar kan ik niet over oordelen. Wat betreft The Bridge zitten er inderdaad overeenkomsten tussen Saga Norén en Sofia Karppi. Wat het meest opviel is de openingszin van Sofia. Ze zegt elke keer haar naam en waar ze werkt op exact dezelfde manier als Saga Norén dat deed.

De serie is koud, somber en donker. Soms wordt er gelachen en zit er echt wel humor in, voorbeeld is de auto van Nurmi, maar de somberheid overheerst. Wat mij wel opviel is dat Sofia en Nurmi heel erg relaxt zijn. Ze hebben de jassen open terwijl het best wel koud is en Sofia heeft vaak haar muts van haar hoodie op. Jaloers om te zien hoe relaxt ze zijn :-). De twaalf afleveringen had minder gemogen. Het verhaal had sneller verteld kunnen worden. Tegen het einde wordt er van alles bijgehaald en heeft eigenlijk niet veel meer te maken met het eigenlijke verhaal. Ondanks dat wel genoten van de serie. Seizoen twee is trouwens in de maak.

Pihla Viitala, de actrice die Sofia Karppi speelt, kwam mij enigszins bekend voor en ze speelde inderdaad in de Finse serie Arctic Circle als Marita Kautsalo.

Recensies:
- Stralend Schrijven
- TV Meter
- Volkskrant
- Delagarde
- Scriptgirl
- Wat kijken we vandaag
- Mijn Serie
- Old ain't dead
- The Killing times TV

3 opmerkingen: