Google Translate

zondag 1 januari 2023

Gulltransporten - Gold Run

Filmdetails:
Titel: Gulltransporten - Gold Run
Regisseur: Hallvard Bræin
Verhaal: Arne Lindtner NæssLasse Lindtner en Sofia Lersol Lund
Jaar: 2022
Acteurs: Jon ØigardenIda Elise BrochGard B. Eidsvold
Duur: 171 minuten
IMDB cijfer: 6,8Samenvatting:
Fredrik is niet de moedigste man, maar nu wordt hij plotseling geconfronteerd met een grote verantwoordelijkheid en een enorme taak - de hele Noorse goudreserve wegkrijgen van de nazi's tijdens de invasie van Noorwegen.

De film:
Op Viaplay is de Noorse film over het goudtransport aan het begin van de Tweede Wereldoorlog te zien. Het verhaal begint in Noorwegen op 8 april 1940. Het is de dag voor de invasie van de Duitsers en de familie van Fredrik Haslund viert een verjaardag. Zijn zus Nini Gleditsch is er ook bij en in die scène is het direct duidelijk hoe broer en zus verschillen van elkaar. Het verhaal gaat de volgende dag verder en Fredrik moet nog een middag naar kantoor om als secretaris van de arbeiderspartij te bepalen welke documenten verbrand moeten worden en welke bewaard moeten blijven. Ondertussen is het Noorse goud van Oslo naar Lillehammer getransporteerd zodat de Duitsers deze niet in handen krijgen. In Lillehammer blijkt het goud ook niet veilig te liggen en Fredrik krijgt vervolgens de opdracht van de minister van financiën om het goudtransport van Lillehammer naar de kust te regelen zodat het goud veilig naar Engeland gevaren kan worden. Helaas denken de Duitsers daar in de vorm van majoor Otto Stoltmann anders over en de klopjacht op het goud begint. Majoor Otto Stoltmann heeft wel bestaan maar is op 23 oktober 1917 overleden volgens de Find a grave website.

Conclusie:
De film is gebaseerd op het daadwerkelijke goudtransport van vijftig ton die van Oslo naar Lillehammer ging en vervolgens naar Åndalsnes, Molde, Frøya en Tromsø. De route die in de film gevolgd wordt is ook de route die in het echt is gevolgd. Fredrik en Nini waren in het echt ook broer en zus en onder de begeleidende militairen zit Nordahl Grieg, een bekende Noorse dichter en hij had toen ook een aandeel in het transport. Er zullen vast wel dingen verzonnen zijn om het verhaal wat spannender en humoristischer te maken en dat is zeker gelukt. Een onvoorstelbaar verhaal over normale mensen die een verantwoordelijke taak hebben gekregen. Fredrik is de normale man die opeens leiding moet geven aan een soort militaire operatie. Dit botst met de begeleidende majoor Bjørn Sunde. Nini, de zus van Fredrik is geweldig om te zien. Wat een daadkracht heeft die vrouw. Als je de Wikipedia pagina van haar leest dan kan het beeld van haar in de film dicht bij de waarheid liggen.

Een spannende film met veel actie en mooie beelden van Noorwegen waarvan ik weer wat geleerd heb over Noorwegen in de Tweede Wereldoorlog. Het goudtransport was mij namelijk niet bekend. In de film is het gedicht met de titel 17 mai 1940 van Nordahl Grieg te horen. Hieronder is het gedicht te horen.


Recensies:

2 opmerkingen:

  1. Wat een verhaal! Daar heb ik ook nog nooit van gehoord of iets over gelezen. Zo leer je inderdaad weer iets bijzonders over Noorwegen. Bedankt voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan. We zijn net klaar met vier seizoenen Hammarvik - Lyckoviken. Dat zal de komende tijd afkicken worden van de Zweedse soap...

      Verwijderen