Google Translate

donderdag 8 juni 2023

Skt. Jakobs Kapel

Toen we naar Gurre Slotsruin reden zagen we aan de rand van de weg een bordje met Skt. Jacobs Kapel. De weg waar het bordje naar verwees zag er verwilderd uit. Besloten om er toch maar niet heen te gaan. Na het bezoek aan Gurre Slotsruin en Helsingør op de terugweg alsnog naar de kapel gegaan. De weg was redelijk begaanbaar. Van de kapel is alleen de fundering over en hoorde vroeger bij Gurre Slot. Het gebouw dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw, aangezien het een romaanse kerk was. Valdemar Atterdag breidde tijdens zijn koningschap het bestaande gebouw uit. Zoals de naam al doet vermoeden, was de kapel gewijd aan de apostel Jacobus.

Het is niet precies bekend wanneer de kapel werd afgebroken, maar na de Reformatie in 1536 verloor de kapel haar belang en werd het bouwmateriaal waarschijnlijk gestolen en gebruikt in andere gebouwen in de omgeving. 

Bij opgravingen in 1839 werdem de overblijfselen van een graf gevonden in de kapel. Met behulp van C14-datering kon worden vastgesteld dat de persoon rond het midden van de 15e eeuw was begraven. Er is geen spoor gevonden van de vermelde begraafplaats op een kaart uit 1788.









In dit PDF bestand staat wat meer informatie over de Skt. Jakobs kapel en de onderstaande foto van de kapel uit 1948:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten