Google Translate

woensdag 27 september 2023

A Viking Saga: The Darkest Day

Filmdetails:
Titel: A Viking Saga: The Darkest Day
Jaar: 2013
Regisseur: Chris Crow
Verhaal: Chris Crow en Graham Davidson
Acteurs: Gareth John BaleIan DicksRichard Elfyn
Duur: 88 minuten
IMDB cijfer: 4,1



Samenvatting:
In 793 na Christus wordt het klooster Lindisfarne aan de noordoostelijke kust van Engeland aangevallen door Vikingen. Ze plunderen het eiland en richten een bloedbad aan. De jonge monnik Hereward weet te ontkomen. En hij heeft het Lindisfarne Evangeliarium weten te redden: een heilig en waardevol boek. Hereward begint aan een gevaarlijke tocht om het boek in veiligheid te brengen, terzijde gestaan door zwaardvechter Aethulwulf. Het tweetal baant zich een weg door een gevaarlijk middeleeuws landschap vol hekserij, de pest en bandieten. Maar het echte gevaar komt van de bende Vikingen die de achtervolging heeft ingezet…

De film:
Op Amazon Prime kwam ik deze film toevallig tegen en alleen het begin gezien. Daarna gestopt maar toch weer opgepakt. Op de een of andere manier had de film wel wat. De aanval van de Vikingen op het kloostereiland Lindesfarne was bij mij al bekend, maar in de film is hier een andere draai aan gegeven. Het boek Lindisfarne Evangeliarium is blijkbaar bekend bij de Vikingen en na de aanval op het klooster willen de Vikingen koste wat het kost het boek in handen krijgen. Als ze het heilige boek in handen krijgen dan zijn ze machtig.

Conclusie:
Aparte film. Er zijn weinig Vikingen te zien. Je zou verwachten dat er een meute op jacht gaat naar de jonge monnik Hereward maar het zijn er bijzonder weinig. Ze praten ook nog eens Engels en dat ziet er helemaal apart uit, vooral als de Vikingen praten tegen hun tegenstanders. Het lijkt erop dat ze elkaar kunnen verstaan en dat klopt want beide partijen spreken Engels. Verder is de film donker en grauw met weinig kleur. Dat staat mij wel aan. Ook is het bij vlagen hard en grof. De Viking die de oude monnik verkracht is een mooi voorbeeld hiervan. De meest interessante persoon is wel Eara die bij de Picten hoort. Ze spreekt in het begin van haar optreden in de film geen Engels maar een andere taal en heeft wat mysterieus over zich. Het mysterieuze werd in die tijd al gauw gezien als heks en in de film laat ze haar 'krachten' goed zien. Een andere naam die in de film genoemd wordt is Eadfrith van Lindisfarne. De film wordt kort aangehaald in het document "Vikings Television Series: When History and Myth Intermingle". Niet de beste film maar bij vlagen interessant en een mooie donkere sfeer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten