Google Translate

woensdag 4 oktober 2023

Fors kyrka, Eskilstuna

De Fors kerk staat in Eskilstuna en werd in het midden van de 11e eeuw gebouwd op initiatief van de monnik Sankt Eskil en veving de bestaande houten kerk. Delen van de oude houten kerk bevinden zich nog steeds in de noordelijke en westelijke muren. Het is waarschijnlijk de bisdomkerk geweest voor een gebied dat bestaat uit westelijk Södermanland, zuidelijk Västmanland en oostelijk Närke.Waarschijnlijk werd in de 14e eeuw de kerk naar het oosten uitgebreid en voorzien van een toren. Een aantal renovaties en toevoegingen in de 17e eeuw gaven de kerk haar huidige uiterlijk. 

De naam van de kerk is Fors en dit is Zweeds voor stroomversnelling. De kerk ligt aan de rivier Eskilstunaån en heeft de naam daaraan te danken. Buiten de kerk heb je een fantastisch uitzicht over het oude gedeelte van de stad. In een latere post komt het oude gedeelte van Eskilstuna aan bod.






Het bovenstaande runensteenfragment is ingebed in de zuidelijke muur van de wapenkamer in de kerk. Het is bekend sinds de 17e eeuw, verdween daarna en werd herontdekt toen de kerk in 1938 werd gerestaureerd.








Sankt Eskil - Sven Lundqvist

1 opmerking:

  1. Op dit moment lees ik het boek De Zusterklokken van Lars Mytting. Het gaat over het demonteren van een staafkerk in Noorwegen die verkocht is aan Dresden in Duitsland. Erg mooi boek.

    BeantwoordenVerwijderen