Google Translate

zaterdag 2 maart 2024

Avgrunden - The Abyss

Filmdetails:
Titel: Avgrunden - The Abyss
Jaar: 2023
Regisseur: Richard Holm
Verhaal: Richard Holm, Robin Sherlock Holm en Nicola Sinclair
Acteurs: Tuva NovotnyKardo RazzaziFelicia Maxime
Duur: 103 minuten
IMDB cijfer: 5,3



Samenvatting:
Frigga werkt als hoofd beveiliging bij 's werelds grootste ondergrondse mijn in de Zweedse stad Kiruna. Ze probeert een balans te vinden tussen haar gezin, haar nieuwe liefde Dabir en een ex die het verleden maar niet los wil laten. Maar wanneer de grond plotseling onder hun voeten begint te schudden, doet de puzzel van het leven er niet meer toe en begint voor Frigga de strijd om te voorkomen dat ze in de afgrond worden meegesleurd.

De film:
Op Netflix is de Zweedse film Avgrunden te zien. De film wordt bestempeld als een rampenfilm en dit is gedeeltelijk waar. De opbouw naar de ramp duurt vrij lang en de ramp zelf is van korte duur. Om die reden zijn de recensies over de film voornamelijk negatief. Zelf ben ik wel positief. Het verhaal speelt zich af in Kiruna en de meesten weten wel wat daar aan de hand is. De stad moet 3 km verplaatst worden vanwege de ijzerwinning in Kiirunavaara. In dit artikel van Take me to Sweden is de geschiedenis van Kiruna te lezen. In de film noemen ze het gedeelte dat al verplaatst is Nieuw Kiruna. De film begint met tekst over de aardverschuiving bij Idkerberget in 1961 vanwege mijnbouw en daarna de mijnaardbeving in mei 2020 in Kiruna. Dit artikel van Screenrant geeft aan dat de film gebaseerd is op echte gebeurtenissen en dan voornamelijk de aardbeving en de oorzaak maar dat het in het echt toch wat complexer in elkaar zat en dat het mijnbedrijf LKAB maanden nodig had om te analyseren wat er was gebeurd. In de film gaat hoofdrolspeler Frigga direct de mijn in en ontdekt wat er aan de hand is. Na de ontdekking is wat er in de film gebeurd alles fictief. Het artikel beschrijft wat er gebeurd is en maakt de vergelijking met de gebeurtenissen in de film. De film locaties zijn zeer divers maar Kiruna is wel een film locatie en ook de Sandvik test mijn in Myllypuro, Tampere, Finland:


Conclusie:
De film neemt ruim de tijd om het verhaal neer te zetten en de spanning op te bouwen. Frigga is getrouwd met Tage en samen hebben ze twee kinderen Mika en Simon. Frigga en Tage leven gescheiden en Frigga heeft een vriend Dabir die voor haar naar Kiruna is gekomen. Dit terwijl de aarde beeft in Kiruna maar dat schijnt daar normaal te zijn en daarom verplaatst men ook de stad een paar kilometer verderop. De privé perikelen van Frigge en Tage spelen een grote rol in de film en ik moet zeggen dat sommige momenten wel erg grappig zijn. Doordat de film het verhaal van Kiruna gebruikt is het best wel realistisch. Het hoogtepunt van de film is wel de joik die ineens begint. De joik Aednan/Jordens Agodel is ook te horen in de aftiteling en is gezongen door Åsa Simma die in de film ook een rolletje heeft als Livli. Die kwam wel even binnen. Helaas is de joik nergens te vinden op internet. Åsa Simma heeft wel een eigen theater. Meer informatie hierover is te vinden op deze website. Op internet is dit artikel over haar te vinden waarin ook een filmpje te zien is en op Facebook is ook nog een filmpje te zien. Het echte titelnummer is van Molly Hammar met het nummer Deep Dowm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten