Google Translate

donderdag 28 maart 2024

Het eiland Mandø

In de vorige post had ik het over de kerk van het eilandje Mandø. Deze keer het eiland zelf. Het is mogelijk om het eiland te bezoeken via de Mandøbus. We kwamen bij toeval aan bij de oude weg naar Mandø. In deze post van Stralend Denemarken is te lezen dat de oude weg tot 1978 de enige manier was om op het eiland te komen. Op de onderstaande foto is in de verte de Mandøbus te zien.
De oude weg is gemarkeerd met bomen.
Bij de oude weg staat het beeld van Fru Ingeborg. Daar hoort ook een legende bij. Hieronder de Google Translate vertaling van het Deens:

De legende van Fru Ingeborg
In een boek uit 1932 staat beschreven: Okholm is de naam van de vier boerderijen die ten noordwesten liggen van Vester Vedsted By, aan de beek en is een klein stadje op zichzelf. Vroeger moet hier een piratenkasteel gestaan ​​hebben. Meester Okke of Aage ging met de Vikingexpeditie, terwijl zijn vrouw Fru Ingeborg in haar eentje thuis zat in het kasteel. Dagen en jaren gingen voorbij en ze wachtte tevergeefs op de terugkeer van haar echtgenoot. Elke avond als de zon op het punt stond te verschijnen ging ze naar de zee, waar ze een hele tijd stond en zocht over de golven naar het schip dat hem naar huis zou brengen. Maar tevergeefs: hij keerde nooit meer terug. Uiteindelijk stierf Fru Ingeborg van verlangen en verdriet; maar de dood bracht haar geen vrede. 's Nachts in het maanlicht, wanneer de westenwind met zachte tocht waait werd haar verschijning op het strand gezien, gehuld in witte stof. Haar haren wapperend door de wind, terwijl ze met haar hand haar ogen afschermde starend over de golven.

Vervolgens naar de nieuwe weg gereden en bij het Vadehavscentret nagevraagd wanneer de weg weer onder water kwam te staan en dat bleek nog even te duren. Met de auto over de nieuwe weg gereden naar het eiland. De weg er naar toe is al een belevenis op zich. 


Eenmaal op het eiland is de molen uit 1832 een blikvanger.


Souvenirs huisje
Reddingsstation

Café Mandøpigen

Gedenkteken Koningin Dagmar

Koningin Dagmar was de zeer jonge koningin van Valdemar Sejr van 1205 tot aan haar dood in 1212. Ze arriveerde in 1205 vanuit Tsjechië naar Denemarken. De aankomst vond plaats op Mandø en ter herdenking hiervan is op Mandø een gedenksteen opgericht. Vers nummer 6 van het gedicht "Koningin Dagmar's Hiemferd til Danmarck", geschreven door Anders Sørensen Vedel, is op de gedenksteen gegraveerd.

Stormvloedpilaar

Stormvloedpilaar: In oktober 1634 werd het Deense deel van de Waddenzee getroffen door een storm en daaropvolgende stormvloed die de kust voor altijd veranderde. Het waterpeil lag 6,3 meter boven normaal en naar schatting zijn tussen de 8.000 en 15.000 mensen verdronken tijdens de storm die de hele westkust van Jutland trof.

Meer informatie over Mandø:

Ook interessant is de documentaire As the Tide Comes In / Før Stormen stream uit 2023:

Synopsis
De 27 bewoners van het Deense Waddeneiland Mandø zijn wel wat gewend als het gaat om noodweer en overstromingen. Maar klimaatverandering en steeds extremere weerbeelden bedreigen het acht vierkante kilometer grote Mandø. Gregers, de laatste boer op het eiland, ziet de onvermijdelijke catastrofe fier tegemoet. Hij weigert elders een leven op te bouwen en hoopt juist een vrouw te vinden om samen met hem de boerderij te bestieren.

Met een storm op komst, inspecteren Gregers en zijn trouwe hond de verouderde dijken die het eiland beschermen. Onderwijl viert Mie haar honderste verjaardag en betreurt Niels, een fanatieke vogelaar, het wegblijven van zeldzame vogels. Toeristen die bij laagwater in bussen arriveren, horen van gids Preben hoe Mandø’s gemeenschap tijdens een stormvloed in 1634 bijna compleet werd weggevaagd. Anno nu houdt de huidige generatie dapper stand, ondanks de nieuwe natuurdreiging.

Het portret van deze microkosmos wordt versneden door magistrale opnamen van het karakteristieke landschap, de veelvormige luchtpartijen en al dan niet door de wind gegeseld water. Het grimmige lot van deze eilanders, soms in verrassend droogkomische situatieschetsen opgedist, treft ons in zekere zin allemaal.


Hieronder is de trailer te zien. Helaas is de documentaire nergens in zijn geheel te bekijken:Onderstaande foto laat zien hoe groot Mandø vanuit de lucht is:


5 opmerkingen:

 1. Mooi verslag van het eiland. Leuk dat je er zo over die weg heen kunt rijden. Jammer dat de film niet in z'n geheel te zien is. Misschien later.
  Fijne Pasen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet. Ik hou het in de gaten. Jullie ook fijne Pasen.

   Verwijderen
 2. Liefs van mij en Leaf 🍀💗🐾🍀

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ria, goed om weer een reactie van je te zien. Hoe gaat het er mee?

   Verwijderen
  2. Ik lees nu je laatste blog bericht.Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

   Verwijderen