Google Translate

zaterdag 14 september 2024

Städjan

Nadat we 's morgens Nipfjället hadden bezocht, waren we benieuwd of we ook op Städjan konden komen. We hadden Städjan al vaak gezien vanaf Nipfjället dus nu maar eens kijken hoe het er daar uit ziet. We hebben de korte route naar Städjan genomen, die van 2,4 km. Het lijkt een klein eindje maar het ging 2,4 km aan één stuk bergopwaarts en dat viel tegen. Vooral bij mij was de koek op en we zijn dan ook niet helemaal bij de top geweest. We moesten dezelfde weg ook weer terug nemen. Het eerste gedeelte van het pad gaat door het bos. Later kom je op de rendier weides en is de top ook te zien en heb je een geweldig uitzicht. Hopelijk komen we nog een keer weer in deze omgeving en dan proberen we de top wel te halen als de conditie het toelaat.
 












 
 
 

 

dinsdag 10 september 2024

Nipfjället 2024

Zoals in de vorige blogpost al genoemd is, waren we in 2010 en 2017 bij Nipfjället en dit jaar zijn we er weer geweest. Helaas geen rendieren deze keer. Wel weer compleet anders dan de vorige keren. Zo lag er deze keer ijs op sommige plekken en het uitzicht op Städjan  op de eerste foto was geweldig. Hopelijk komen we hier in de toekomst nog een keer weer en kunnen we dan een andere wandeling daar doen.
 










zondag 8 september 2024

Nipfjället 2017

Dit jaar zijn we weer naar Nipfjället geweest. We waren hier voor het eerst in 2010. In 2017 waren we er ook en daar had ik nog nooit een blogpost van gemaakt. Het is wel leuk om daarvan een post te maken zodat er vergeleken kan worden met 2010 en straks 2024. In 2010 beklommen we de berg via het normale pad en eenmaal bovenop weer dezelfde weg terug genomen. In 2017 ook het normale pad naar boven genomen maar via een ander pad weer terug gegaan. Er waren toen redelijk wat rendieren te zien, Die zagen we in 2010 niet en ook in 2024 waren ze niet te zien, Hieronder de foto's van Nipfjället uit 2017. In 2024 hebben we dezelfde route genomen als in 2017.










dinsdag 3 september 2024

Göljån - Fulufjället

In juni 2024 eindelijk weer eens een bezoek aan Njupeskär gebracht. De wandeling zelf viel wat tegen omdat het pad na de waterval afgesloten was. Op de terugweg van Njupeskär kwamen we  een afslag tegen die naar Göljån ging. Deze afslag in de keren dat we naar Njupeskär zijn geweest nooit gedaan. Omdat de wandeling erg kort was, hebben we de afslag naar Göljån genomen. Een paar kilometer rijden en je komt aan bij een parkeerplaats. Gezocht op internet wat er te verwachten is en we kwamen terecht op de website van Luc en Hermine Met de auto op vakantie.. Zag er interessant uit en er is een naturstig. Op de parkeerplaats stonden nog wat informatieborden en een utedas. Ook nog een wegwijzerbordje naar Göljåstugan. We zijn begonnen met de weg verder te lopen. De weg was op de parkeerplaats afgesloten met dikke stenen.


Informatiebord.

Informatiebord.
Utedas.


7 km naar Göljåstugan.
 


 

 
De weg was redelijk begaanbaar. Langs de weg zijn nog gedeeltes vangrail te zien. Hier heeft de weg vroeger gelopen.







 
Het werd steeds minder begaanbaar en op een gegeven moment zijn we maar gestopt. Er was bijna geen pad meer te zien en het was ook niet meer echt begaanbaar. We zijn weer terug gegaan. Waarom is het zo onbegaanbaar geworden? De post op Met de auto op vakantie gaf al aan dat er op 30 en 31 augustus 1997 een enorme storm boven Fulufjället aanwezig was met bliksem die zo'n 7000 keer is ingeslagen. Er is toen zo'n 300 - 400 mm water gevallen en er is een groot gebied weggevaagd. Ik ben wel heel benieuwd hoe het gebied er na ruimt twintig jaar eruit ziet. Dat is goed te zien op de foto's op het blog van Mitt i ögonblicket. In de post wordt verwezen naar de SMHI website en hier is in het Zweeds het verhaal van de regencatastrofe te lezen.