Google Translate

woensdag 2 november 2011

Städjan- Nipfjället

Städjan heeft als hoogste piek 1131 meter en in het zuiden een iets lagere piek (1050 meter). De lagere piek wordt Nipfjället genoemd. Städjan hoort bij het natuurreservaat Nipfjället. De berg wordt veel bezocht en het is er meestal druk. Zelfs in augustus was het er redelijk druk voor Zweedse begrippen. We hebben alleen de Nipfjället berg beklommen. De weg naar de Städjan top was ons net iets te zwaar. Achteraf bleek op internet dat je vanaf de parkeerplaats ook naar de Städjan kunt lopen(http://xray.bmc.uu.se/smultron/nipfjaellet.html). Er staat niet bij hoe lang het pad is :-(.

Städjan-Nipfjället

Städjan hoogste punt
De berg is via een weg goed te benaderen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 30 minuten klimmen. Deze berg wordt wel Nipfjället genoemd. Hieronder een aantal foto's vanaf de top:

Nipfjället

Nipfjället
De onderstaande foto geeft goed aan hoe steil de klim is. In de verte zie je de hoogste top van Städjan en in het midden de parkeerplaats.

Uitzicht vanaf Nipfjället
De foto hieronder laat het uitzicht zien vanaf de top van Nipfjället. Het uitzicht is geweldig.
Uitzicht vanaf Nipfjället
Nipfjället staat ook bekend om de Trollvägen. Dit is een magische weg. De weg gaat omhoog dus je zou verwachten dat je achteruit rolt met de auto. Het blijkt dat de auto naar voren rijdt in plaats van achteruit. Hieronder een tweetal Youtube filmpjes:
Heb je alles gehad, dan is er nog Nipgubben. Nipgubben is afkomstig uit een legende. Zie informatiebord hieronder:
Nipgubben

Nipgubben
De maker van het Nipgubben beeld is Silvia Eisen. Ze is overleden op kerstavond 2010. Haar familie heeft een website ter nagedachtenis van haar opgericht. Deze website geeft allerlei informatie en veel foto's over Nipgubben. Website: http://www.nipgubben.n.nu.

Nipgubben en moeder

2 opmerkingen:

  1. Wij hebben ook alleen de Nipfjället beklommen.De Trollvägen is inderdaad iets speciaals. Ken je ook de verklaring?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij hetzelfde effect als een oude attractie in het Avonturenpark Hellendoorn, Casa Magnetica. https://www.tubantia.nl/hellendoorn/avonturenpark-hellendoorn-sloopt-een-van-oudste-attracties-casa-magnetica-gaat-weg~a784fdfb.

      Verwijderen