Google Translate

zaterdag 11 februari 2012

Mora

Ik heb het in een eerder blogpost al over Mora gehad en wel over Anders Zorn. Deze blogpost is hier te lezen. Nu een blogpost over Mora zelf. Mora is de grootste plaats van Dalarna. Tijdens het verblijf in Orsa kan een bezoek aan Mora natuurlijk niet worden overgeslagen. Mora heeft een kerk en deze dateert volgens Wikipedia uit de 13e eeuw en is daarna regelmatig verbouwd. Er zou een inscriptie aanwezig zijn waarop staat dat Karel XI van Zweden de kerk in 1673 heeft laten bouwen, dat klopt dus niet helemaal. Hieronder is de kerk te zien.

Kerk van Mora
Kerk van Mora

In augustus was er genoeg parkeerplek en na wat zoeken geen parkeermeters gevonden. Een heel verschil met Nederland :-).In Mora is er zelfs een H&M. Elke H&M die ik tegenkom in Zweden zet ik op de foto, dus bij deze de H&M in Mora.

H&M, Mora

Winkelstraat in Mora
De winkelstraat heeft zelfs graffiti. Freddy Krueger was zelfs in Zweden zoals op onderstaande foto is te zien. De tekening lijkt er in ieder geval erg veel op.

Freddy Krueger

Fontein in de winkelstraat

Ook de Dalarna paardjes zijn natuurlijk te zien en te koop in Mora. Hieronder bloemen in de vorm van de paardjes.
Dalarna paardjes
In Mora is ook een treinstation aanwezig. Bij het spoor staat het onderstaande monument. De Inlandsbanan is het spoor dat gaat van Kristinehamn naar Gällivare.
Inlandsbanan Mora-Gällivare


Het traject is 1300 km lang. Het spoor wordt voornamelijk voor toerisme gebruikt. Meer info over de inlandsbanan en de historie is te vinden op: http://www.inlandsbanan.se/english/14816.start.html.

Op Youtube staan ook verscheidene filmpjes over het spoortraject. Hieronder is er eentje te zien:Verder is er in Mora nog een enorme ICA Stormarknad. Na de vele kleine buurtsupers een enorme ICA. Hadden we niet verwacht voor een klein plaatsje in Zweden.

4 opmerkingen:

 1. Geweldig is dat in Zweden, geen parkeerproblemen! Ik kan niet spreken over de grote steden als bijv. Stockholm, maar verder... utmärkt!!! Lijkt me een gezellig plaatsje dat Mora.
  Groetjes,
  Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk verslag van Mora. Af en toe kijk ik eens op de webcam van Mora om te zien hoe het weer er is. Er hangen twee camera's aan de kerk.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen