Google Translate

maandag 3 september 2012

Glashytta butik Håverud

Bij ons bezoek aan Håverud het Dalsland Center bezocht. Het Dalsland Center is het kleine centrum van Håverud met een aantal winkels en eetgelegenheden. Eén van de winkels in Håverud is Glashytta butik. De overige winkels komen in een andere blogpost aan bod. In de butik zijn verschillende voorwerpen van glas te zien afkomstig van verschillende bedrijven. Ik had deze voorwerpen nog niet eerder gezien in Zweden.

De entree ziet er wat gewoon uit. De butik is een gecombineerde winkel met het toeristenbureau.

Ingang Glashytta butik
Van binnen ziet het er leuk en breekbaar uit.

Glashytta butik van binnen
Dalslands Glashytta had een gedeelte in gebruik. Dalslands Glashytta is de permanente werkplaats en galerie van Johnny Persson.

Dalslands Glashytta

Johnny Persson -  Glödande Klot (Bal van vuur)

Dalslands Glashytta ligt in Mellerud, een plaatsje vlakbij Håverud. Hieronder de gegevens van deze werkplaats/galerie:

Dalslands Glassworks & Coffee croft
Svecklingebyn (Naast E45, 4km ten zuiden van Mellerud)
464 92 Mellerud

Je kunt er ook koffie drinken:

Koffiehuis
Meer informatie is te vinden op de website van Dalsland Glashytta. Hieronder volgen enkele voorwerpen:Mats Jonasson uit Målerås was er ook vertegenwoordigd.

Mats Jonasson
Mats Jonasson heeft zijn oorsprong in 1890 in het Zweedse plaatsje Målerås en heeft een wereldwijde reputatie. Naast Mats Jonasson zijn er nog 3 andere ontwerpers werkzaam. De ca. 90 werknemers zijn ook persoonlijk erg betrokken met het merk en dat uit zich in prachtige voorwerpen welke zij produceren. De export gaat naar ca. 50 landen. Bron: Glaswinkeltje.


De onderstaande tekst is afkomstig van de website van 't Winkeltje Uddelermeer.

Mats Jonasson is de naam van de Zweedse kunstenaar die op onnavolgbare wijze de dierenwereld in reliëf vastlegt in kristal. De stukken zijn zo bijzonder vanwege de prachtige weergave van het dier en de harmonieuze en uitgebalanceerde combinatie met zijn omgeving. Een beknopte beschrijving van het productieproces:
 • Jonasson creëert allereerst een exact origineel van het uiteindelijk beeld in een gipsmodel. Daarbij maakt hij eerst het 'decor', pas daarna het dier.
 • Van dit model maakt hij een positief gietsel - dus in spiegelbeeld - ook weer in gips. Nu brengt hij de fijne details aan.
 • Vervolgens wordt hieruit de uiteindelijke ijzeren mal gemaakt. Deze mal wordt afgewerkt met behulp van diamantboren, micro-slijptollen en ultrasone gereedschappen. Pas wanneer deze mal perfect is, wordt hij overgedragen aan het glasatelier.
 • De mal wordt voorverwarmd en het gesmolten kristal wordt erin gegoten.
 • Dit loodkristal is ontwikkeld met medewerking van het Swedish Glass Research Institute en daardoor van uiterst hoge kwaliteit en zeer kostbaar.
 • Het glas koelt af gedurende 15 tot 20 uur; een snellere afkoeling geeft kans op scheurtjes en barsten.
 • Stukken die ook maar de geringste onvolkomenheid vertonen worden verwijderd voordat wordt begonnen aan het secure en tijdrovende afwerkingsproces.
 • Allereerst worden de objecten gezandstraald met wisselende groftes en snelheden. Delen die glanzend moeten blijven worden daarbij met siliconen bedekt.
 • Daarna worden oneffenheden op de achtergrond of in de voet weggeslepen met diamantslijpschijven. Dan komt het polijsten in twee fasen.
 • Tenslotte wordt het stuk afgewerkt door alle minuscule details, zoals ogen, veren, e.d., bij te graveren.
Het resultaat is een meesterwerk dat zowel een pronkstuk is voor de verzamelaar, als ook een eerbetoon aan de dierenwereld waarop wij zo zuinig moeten zijn. De prijzen lopen van 25 euro tot boven de 150 euro.

De website van Mats Jonasson is hier te vinden. Meer informatie over Mats Jonasson is te vinden in dit Zweedse artikel. Hier staan foto's van de glasfabriek in. Wat volgt zijn een aantal foto's die ik gemaakt heb in de butik.


Meer voorwerpen van Mats Jonasson zijn te vinden op de website van Koko en Google.

In de butik zag ik nog een aantal leuke glazen. Geen idee van wie deze zijn. Gelukkig is er internet en het bleek dat Mats Jonasson deze glazen maakt. Zie deze weblink.

Glazen
Leuke winkel en weer wat wat wijzer geworden van Zweden en glas.


6 opmerkingen:

 1. Als wij er zouden zijn en Peter zou zeggen "Zoek maar iets moois uit schat!", dan zou ik hier zeker slagen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben het iets kalmer aan gedaan. Een Välkommen hart vam hout.

   Verwijderen
 2. Ha Zweeds glas! Ook hier vind je overal glaswinkeltjes. Leuk om rond te snuffelen en je te verdiepen in het procedé. Persoonlijk vind ik het meeste heel knap gemaakt, maar niet mooi. Jan wint nogal eens wat glazerigs met golftoernooien en wij hebben dan ook een aantal van die sculpturen met dieren en golfers erin en schalen met kleurtjes staan. Misschien kan ik over een paar jaar een glasloppis inrichten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja mooi. Glas met de elanden vind ik erg leuk !
  Moet wel lachen.... wilde ook nog glas kopen maar had de prijzen al gezien. En ja, dan ontdek je ze in bijna iedere loppis. Dus heb ik nu wat glas thuis staan voor hele leuke prijsjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Loppis is geweldig aan Zweden. Helaas hebben we de auto altijd propvol zodat we niet zoveel kunnen meenemen :-).

   Verwijderen