Google Translate

dinsdag 11 september 2012

Oxbergsbron

Op weg naar Mora kwamen we over de Oxberg brug in de gemeente Älvdalen. Deze brug is ongeveer 150 meter lang en een gecombineerde weg- en spoorbrug. De brug gaat over de Österdalälven heen. In Zweden is een gecombineerde weg- en spoorbrug niet gebruikelijk. Oxbergsbron is een onderdeel van de Vasaloppsvägen die van Mora naar Sälen gaat. Het spoor gaat van Älvdalen naar Mora en wordt alleen gebruikt voor goederentreinen. De spoorweg is in 1900 opengesteld voor het verkeer. Het is best wel apart om voor het eerst zo'n brug te zien en erover heen te rijden. Bijkomend feit is dat de brug te smal is voor 2 auto's naast elkaar. Je moet dus opletten dat de trein er niet aankomt en dat er geen tegemoetkomende auto op de brug rijdt. Hieronder de foto's die we gemaakt hebben van de aparte brug.

Oxbergsbron

Oxbergsbron

Oxbergsbron

Oxbergsbron slagboom

Oxbergsbron op de brug zelf

Oxbergsbron

Een mooie serie foto's van de trein, op het spoor Älvdalen - Mora, is op deze website te vinden. Ik heb even een foto van die website gebruikt. De trein rijdt namelijk niet zo heel vaak.

Oxbergsbron met trein
Een andere fotoserie die zelfs de onderkant van de brug laat zien, is op deze website te vinden. Hieronder een foto van die website.

Onderkant van de Oxbergsbron
Op Youtube nog 2 filmpjes gevonden dat men over de Oxbergsbron rijdt. Heen en terug heeft men gefilmd.
6 opmerkingen:

 1. Dat is een aparte brug, lijkt me zeker vreemd om overheen te rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus er staat geen verklikkertje of zoiets, zodat je kunt zien dat er een trein aankomt? Ik geloof dat ik er heel hard overheen zou rijden, beetje bang voor tegenliggers :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is in Zweden, dus de tegenliggers wachten wel :-). Of er verklikkers zijn weet ik niet. De trein rijdt er niet zo vaak. De eerste keer is het wel heel raar.

   Verwijderen
 3. Wauw! Wat een apart iets. Ik geloof niet dat ik er over heen zou durven rijden. Hoewel mijn jongste zoon de treinmachinist in spe daar vast anders over denkt. Wat moet je nou doen als er een tegenligger aankomt? Heel hard achteruit en dan vervolgens een trein in je spiegel op zien doemen? Heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor tegenliggers hoef je niet bang te zijn. Er is zicht genoeg en ze wachten wel. Moet wel zeggen dat we weinig zin hadden om lopend over de brug te gaan. Dat was wel erg smal.

   Verwijderen
 4. Mooi om te zien ik verblijf momenteel in Stockholm en wil graag nog wat meer van het land zien!
  http://jeffrost.blogspot.se/

  BeantwoordenVerwijderen