Google Translate

vrijdag 14 september 2012

Sluis - aquaduct te Håverud

Håverud staat bekend om zijn aquaduct en de sluizen en het Dalsland Kanaal. Het kanaal werd gebouwd in 1860's toen de Zweeds-Noorse overheid besliste de lange meren in Dalsland met de provincie van Värmland en het Vänern meer te combineren. Het doel was producten van de ijzergroeve en zaagmolens in Värmland over het water te vervoeren. Nils Ericsson heeft het geheel gebouwd. Vanwege de bodemomstandigheden kon hij daar geen normale sluis bouwen. Het ijzer was niet duurzaam genoeg; de waterkracht was te groot en de helling te steil. De oplossing was een gracht van plaatijzer waardoor de boten zonder gevaar konden gaan. En zo was een van de eigenaardigste constructies in Zweden een feit. Het kanaal, dat een onontbeerlijk voor vervoer was, is vandaag een veel gebruikte bron van vermaak.
 
Het aquaduct werd in 1868 opgeleverd. Het is 32,5 meter lang en door het bedrijf Bergsunds Mekaniska Verkstad, in Stockholm gemaakt. Het plaatijzer wordt door 33.000 klinknagels bij elkaar gehouden Het kanaal werd geopend in september 1868 door de koning Charles XV Voor enkele decennia werd het kanaal gebruikt voor vervoer van goederen per boot zoals oorspronkelijk de bedoeling was maar al snel nam de spoorweg die taak over en het kanaal kreeg de bestemming van recreatie en pleziervaart. Het Kanaal van Dalsland is een 250 kilometers lang systeem van korte kanalen en de meren door Dalsland. Het heeft 28 sluizen met een verschil in hoogte van 59 meter. Het vergt minstens drie dagen om het gehele traject af te leggen. Talloze kleine en grotere meren zijn met elkaar verbonden door voornamelijk natuurlijke stromen. Slechts 10 km bestaat uit kunstmatig aangelegde kanalen. Dalsland-kanaal is daardoor een ononderbroken belevenis van een 240 km lange, zelfs voor zeilboten geschikte, waterweg.

Meer informatie over het Dalsland Kanal is te vinden op deze website.

Een mooie panoramafoto gevonden op deze website. De foto hieronder opgenomen in deze blogpost.Hieronder de foto's die we gemaakt hebben.

Informatiebord Håverud
Informatiebord Håverud

Wat is er allemaal in Håverud te doen?
Spoorlijn. Deze kan open.

Hier kun je goed zien dat de spoorlijn geopend kan worden

Trein op het spoor
Op de bovenstaande foto is de trein te zien die af en toe over het spoor rijdt. We waren net op tijd om een foto van de trein te kunnen maken. 

Sluis
Sluis met spoorlijn
Sluis
Hier kun je lopen tot aan de pier
De ontwerpers van het aquaduct

De boot Nils Ericson door de sluis
Handmatig de sluis openen

De boot is er door

Aquaduct
Profielkaart Dalsland kanaal

3 opmerkingen:

 1. Mooi verslag. Ik had dit bericht al eerder verwacht, maar je plaatst dus ook niet op volgorde van reisdag. Wij zijn er vorig jaar geweest, helaas geen trein gezien en ook geen boten, maar het is toch leuk en een bijzondere plek.
  Fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb er wel over zitten nadenken om de volgorde aan te houden, maar sommige blogposten kosten meer tijd dan anderen en dan zou alles op elkaar wachten en het lang duren voordat er weer een post klaar is.

  We zijn er 3 nachten geweest en konden het aflopen naar het aquaduct. Helaas nog niet alles kunnen bekijken in de omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een interessante plek. Prachtig aquaduct !

  BeantwoordenVerwijderen