Google Translate

zondag 23 september 2012

Åmål

Åmål is de hoofdstad van Dalsland. Het is gelegen aan Åmålviken (baai van Åmål), een randmeer van Dalbosjön, dat weer een randmeer is van het Vänermeer. Åmål is eigenlijk de enige redelijk grote stad in Dalsland. Het zou ook een havenstad zijn. Volgens folders zou Åmål enige bekendheid hebben gekregen door de film Fucking Åmål. Deze film staat zelfs in de Internet Movie Database (IMDB) met een 7,7. Ik heb de film niet gezien en had er tot nu toe nog nooit van gehoord. Net even gekeken en de film is wel te downloaden. Ik denk dat ik die wel een keer ga kijken. In Åmål zijn we op een zaterdagmiddag geweest, niet wetende dat op lördag alle winkels om 14:00 uur gesloten zijn. Toen we 's middags aankwamen, was het stadje redelijk uitgestorven. We zijn naar de haven gegaan.

Haven van Åmål
Haven van Åmål
Vanuit de haven zijn we richting de andere haven gegaan. Daar was een drukte van belang. De brug over en een eindje lopen.
Åmål
Åmål
Er bleek een soort voorstelling plaats te vinden in het witte gebouw op de onderstaande foto. Nader onderzoek op internet bleek de voorstelling het Bokdagar i Dalsland evenement te zijn. Er waren ook wat marktkraampjes. Hier natuurlijk even gelopen en gekeken.

Marktkraampjes
Leuke kleedjesEr was ook nog een boekenkraam aanwezig met een groot aantal boeken. Die hoorde bij de Bokdagar voorstelling. Voor 45 SEK 3 Zweedse boeken gehaald. Ik ken wel geen Zweeds, maar gelukkig staan er genoeg foto's in. De onderstaande boeken gekocht:
Abellis Magiska Teater bus
Er stond ook een bus. Het leek een soort circusbus van Abellis Magiska Teater. Het bleek dat Abellis ook op internet is vertegenwoordigd met hun eigen website. Hier staat een mooie afbeelding van de theaterbus. De bus is gelijk het podium en tribune.

Theaterbus
Op zaterdag 4 augustus heeft Abellis de voorstelling Syster Benrangel gegeven. Ze hadden op het moment dat we er waren alles al opgeruimd en even later was de bus al weg. Hieronder de trailer van de voorstelling op Youtube:


Dit alles vond plaats vlakbij het meer. Hier even gezeten en een aantal foto's gemaakt.

Strand
Meer
Toch nog even naar het centrum van Åmål gelopen ondanks dat er vrijwel niets te doen was en kwamen een aantal leuke gebouwen tegen, bv Salladsboden Lilliestiernska Galleriet.

Lilliestiernska Galleriet
Lilliestiernska Galeriet is een galerie en onderdeel van Lilliestiernska Gården. In de galerie vinden exposities plaats zoals Fotofest en Lars-Erik Ohlsson.Over de galerie zelf is weinig te vinden behalve deze link. Over Lilliestiernska Gården is meer te vinden.
Lilliestiernska Gården is gebouwd in de jaren 1780-1789 door ijzerfabrikant John Atkins. In de jaren 1800 werd een gedeelte gebruikt als school. Tegenwoordig zijn het woningen in privé bezit.

Lilliestiernska Gården
Salong Fernilius (kapper)
Åmål centrum
De onderstaande foto gemaakt in een etalage. Het leek wel wat op "So you think you can dance". Kon er weinig van maken, dus even foto maken en thuis uitzoeken. Het bleek dat de groep op de foto Discolicious was en dat de groep Zweeds jeugdkampioen 2012 was tijdens de discowedstrijd in het Dance Center Sofia Westlund te Åmål. Dit is na te lezen op deze website.

Discolicious
Discolicious begon iets meer dan een jaar geleden en de deelnemers werden bij elkaar gezocht door Sophia Westlund Englund die het potentieel zag van een toekomstige groep. Dansdocent en danseres (in 2010 wereldkampioen disco) Sofie Ericsson werd benoemd tot coach. Ze zijn geselecteerd voor het Europees Kampioenschap, dat plaatsvond in Denemarken begin juli 2012. (bron: Website van DCSW uit 2012. De website bestaat niet meer). Volgens mij zijn ze daar ook in de prijzen gevallen als ik de foto's van de website van DCSW mag geloven.

Sofie Ericsson

Een interview met Sofie Ericsson en Discolicious is hier te vinden. Wat heeft Åmål nog meer te bieden? Een kerk natuurlijk. Deze is te zien op de onderstaande foto.

Kerk van Åmål
Åmåls kerk werd gebouwd in 1806 als vervanging van de 1600-eeuwse oude kerk, deze lag iets verder naar het zuidoosten. In de kerk hangen schilderijen van kunstenaar Olle Hjortzberg.
Olle Hjortzberg
We zijn er niet binnen geweest. Op internet toch een foto van binnen gevonden.

Åmåls kyrka van binnen
Meer info over de kerk is hier te vinden. Uiteindelijk weer terug gegaan naar de haven en daar even gegeten en wat foto's gemaakt.
Onderweg naar Håverud kwamen we nog een meer tegen met een vreemd bouwsel. Het leek een soort overblijfsel van een fort. Er was een touw waarmee je naar boven kon klimmen. Geen idee welk meer het was, maar het lag wel in de gemeente Åmål.


3 opmerkingen:

 1. Ziet er allemaal gezellig uit.
  Een haventje doet het altijd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ben je toch goed in het uitgebreid informeren. Onvoorstelbaar. Je blog (dat ik overigens een poosje niet kon lezen?) is een bron van (toeristische) informatie. Ik ga je maar eens linken op mijn blog ☺

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zien op vakantie veel dingen waarvan je eigenlijk wel wat meer van wil weten. Vandaar het uitzoekwerk. Kost veel tijd, maar dan heb je ook wat :-). Bij Blogger vallen er veel blogs weg. Daarom heb ik ze aar aan de rechterzijkant gezet zodat ik geen enkele nieuwe post mis. Werkt goed. Mis er nooit geen één meer.

   Verwijderen