Google Translate

donderdag 2 februari 2017

Ulvesommer

Filmdetails:
Titel: Ulvesommer
Jaar: 2003
Regisseur: Peder Norlund
Verhaal: Peder Norlund
Acteurs: Julia Pauline Boracco Braathen, Jørgen LanghelleLine Verndal
Duur: 87 minuten
IMDB cijfer: 6,0Samenvatting:
Het jonge Noorse meisje Kim (Julia Pauline Boracco Braathen) sterft bijna nadat ze van een helling is gevallen. Ze vindt een schuilplaats, maar daar stuit ze op het onderkomen van een wolf en haar puppy. Ze blijft zo ver mogelijk uit de buurt van de wolven, maar na een tijdje begint ze de dieren steeds minder eng te vinden. Als ze ontdekt dat drie herders van plan zijn om de wolven te doden, besluit ze om de dieren mee te nemen over de Zweedse grens, waar niet op wolven gejaagd wordt.

De film:
Een Noorse kinderfilm die in Nederland bekend is onder de titel De zomer van de wolf. Het verhaal is standaard. Weinig nieuws en veel van hetzelfde. Lekker voorspelbaar, maar wat een heerlijke film. Wolven in de natuur van Noorwegen doen het bij mij altijd goed. Als Aksel Hennie dan ook nog een rolletje heeft, kan het niet meer stuk :-). De rol van het meisje Kim wordt gespeeld door Julia Pauline Boracco Braathen. Ulvesommer is eigenlijk haar enige film waarin ze de hoofdrol heeft gespeeld. De concurrentie was enorm met 800 andere meisjes. Uiteindelijk is het dus Julia Pauline Boracco Braathen geworden, onder andere vanwege haar klimervaring. In de film moest ze zich staande houden tussen echte wolven. De wolven komen uit de Verenigde Staten en zijn daar ook getraind. Dit is te lezen in dit artikel van Aftenposten.

De vader van Kim was een bergbeklimmer en is overleden. Kim blijft achter met haar moeder die meer interesse heeft in de mannen dan in haar dochter. Op een dag gaat ze klimmen maar valt. Ze wordt gered door een wolf die Kim te eten geeft door over te geven zodat Kim kan eten. Dit is een mooie scene. Helaas heeft de wolf een paar schapen om het leven gebracht en de herders zijn er niet blij mee. De jacht is geopend op de wolf en haar jong. De jacht is best wel spannend, er wordt zelfs een helikopter ingezet en de sympathie voor de jagers daalt beneden nul. Vooral Jon Reitan (Jørgen Langhelle) is er een van het ergste soort.

Het is een kinderfilm of eigenlijk een jeugdfilm, maar ik kan me voorstellen dat het niet echt geschikt is voor kinderen. Er worden namelijk nogal wat afgevreten dieren getoond.

Verder is het leuk dat Åsne Seierstad heel even als verslaggeefster in beeld komt.

Conclusie:
Leuke en best wel spannende kinderfilm waarin veel natuur is te zien. Wolven, beren en herten. Mocht de film weer bij de publieke omroep op de TV komen, dan zeker kijken.

Recensies:
- Cinemagazine
- TV Tropes
- Moviemeter
- Filmweb

3 opmerkingen:

  1. Dat ga ik zeker doen (als ik het op tijd in de gaten heb natuurlijk).
    Ik houd wel van zulke films.

    BeantwoordenVerwijderen