Google Translate

dinsdag 10 maart 2015

Laura - J.K. Johansson

Boek details:
Auteur: J.K. Johansson
Titel: Laura
Originele titel: Laura
Vertaling: Annemarie Raas
Verschijningsdatum: juni 2014
Bladzijde: 192
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044345667


Samenvatting:
De eerste schooldag op een Finse middelbare school. De leraren drommen samen in de lerarenkamer voor het slechte nieuws: Laura Anderson wordt vermist. Na een feest de avond daarvoor is ze niet thuisgekomen.
Miia, ex-agent online criminaliteit en net begonnen op school als begeleidster van moeilijke leerlingen, ontdekt dat haar broer en schoolpsycholoog Nikke Laura beter kende dan goed voor hem was. Wat was zijn relatie met de jonge scholiere?
Als Laura's ouders een Facebookpagina starten in een wanhopige poging grip te krijgen op het leven van hun vermiste dochter, openen ze daarmee Pandora's doos.


De auteur:
Dit is het eerste boek van J.K. Johansson. Van J.K. Johansson is weinig bekend. Volgens uitgever The House of Books is J.K. Johansson het pseudoniem van een groep Finse script auteurs. Laura is het eerste deel in een trilogie. Het tweede deel Noora is ondertussen ook uitgekomen in het Nederlands. Het derde deel Venla is nog niet naar het Nederlands vertaald. Nu eerst het Laura deel.

Het boek:
Het verhaal draait om de 37-jarige Miia Pohjavirta. Miia is op de school Palokaski remedial teacher geworden. De afgelopen jaren was ze als politieconsulent werkzaam geweest en had ze onder andere meegewerkt aan het opzetten van het team Sociale Media. Miia start met haar baan als remedial teacher in het nieuwe schooljaar. Het nieuwe schooljaar begint gelijk vervelend omdat het meisje Laura Anderson is verdwenen. Laura is een getalenteerde pianiste. Ze is al een aantal dagen vermist. Haar broertje Nikke is ook werkzaam als schoolpsycholoog op dezelfde school. Nikke is getrouwd met Suski. Nikke en Suski kennen elkaar al ruim tien jaar. Suski was en is een vriendin van Miia. Nikke en Suski proberen al jaren vergeefs een kind te krijgen.

Als politieconsulent had Miia te maken met inspecteur Kari Korhonen. Vanwege de verdwijning van Laura heeft Miia weer te maken met Korhonen. De reden van de overstap van politie naar school is mij niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat Miia verslaafd was aan internet en er nu van probeert af te komen door haar nieuwe baan als remedial teacher. Laat nu toevallig als ze begint met haar nieuwe baan een meisje worden vermist. Erg toevallig. Net zo toevallig dat Venla, een zus van Miia en Nikke, in 1988 op achttienjarige leeftijd is verdwenen.

Dit zijn de ingrediënten voor een soort chicklit verhaal in thrillerstijl met veel Facebook en redelijk wat seks Op de een of andere manier had ik best wel hoge verwachtingen van dit boek. Geen idee waarom, maar die verwachtingen waren er gewoon. Dit viel dus enorm tegen. Het verhaal gaat alle kanten op. Bijna iedereen is verdacht en eigenlijk weet je al vrij snel waar het allemaal om draait. Toch heeft Laura een open einde. Van mij mocht men het verhaal wat langer maken en de overige twee delen achterwege laten. Dit is een van de mindere boeken die ik gelezen heb. Ik ga de volgende twee delen wel lezen, maar beschouw het meer als een tussendoor boek.

Interessant:
 • In het boek wordt redelijk veel over seks geschreven. Een voorbeeld hiervan is dat Miia wordt gered uit de zee door een man, Antti, en als ze samen naar het huis van Miia gaan en de deur achter hen dicht valt zit Antti al in haar. Niet echt spannend allemaal.
 • Kalevankatu.
 • Kallio.
 • In het verhaal komt het bandje Trigger Happy voor. Er bestaat in het echt een band die zo heet maar die komt niet uit Finland. Hun website is te vinden op triggerhappycrue.com.
 • Gevangenis van Sörnäinen.\
 • Muziek van Ricky Valence met het toepasselijke nummer Tell Laura I love her


 • Kamppi centrum.
 • Lasipalatsi.
 • Finlandiatalo.
 • Sininen Huvila.
 • Lahti
 • Manolo Blahniks pumps.
 • Optreden van Pomo in het Stadion. Hier kon ik niets over vinden.
 • Een opstap naar deel twee (Noora) wordt gemaakt doordat Miia een gesprek heeft met het meisje Noora. 
 • Het nummer Drifting clouds wordt aangehaald. Ik vermoed dat dit het nummer Kauas Pilvet Karkaavat van Rauli Badding is. Dit nummer kwam ik ook al tegen in de film Drifting Clouds. Zie deze blogpost.

 • Een ander nummer wat aangehaald wordt, is Halleluja van Leonard Cohen.


Recensies:

2 opmerkingen: