Titel: Chernobyl Diaries
Jaar: 2012
Regisseur: Bradley Parker
Verhaal: Oren Peli
Acteurs: Jesse McCartney, Jonathan Sadowski, Olivia Taylor Dudley, Ingrid Bolsø Berdal
Duur: 86 minuten
IMDB cijfer: 5.0
Samenvatting:
Een groep van zes jonge toeristen besluit om - weg van de vaste en verplichte wegen - een 'extreme tourgids' in te huren. De gids brengt hen naar de stad Pripjat, de voormalige thuisbasis van de arbeiders van de Tsjernobyl kernreactor, maar nu al 25 jaar een desolate stad. Na een korte verkenning van de verlaten stad, ondervindt de groep dat ze vastzitten op deze plaats. Al snel ontdekken ze dat ze er niet alleen zijn...
De film:
De reden van het kijken van deze film is de actrice Ingrid Bolsø Berdal. Ik had haar al gezien in de drie Fritt Vilt films (deel 1, deel 2 en deel 3) en de laatste keer nog in de film Flukt. Ditmaal speelt ze in een Amerikaanse productie. De hoofdrol in de film is weggelegd voor Tsjernobyl en vooral de stad Pripjat. Op 26 april 1986 vond de kernramp plaats. Het gebied en vooral Pripjat is een spookstad geworden. Deze gegevens vormen de basis voor Chernobyl Diaries. Ingrid Bolsø Berdal speelt de Noorse backpackster Zoë. Geen grote rol, maar dat heeft geen enkele acteur. Het genre is horror en daar draait het niet echt om de acteerprestaties. Wat horror betreft valt het allemaal nog wel mee. De film zelf is wel leuk om te zien. Het idee "Extreem toerisme in Pripjat/Tsjernobyl" is natuurlijk bijzonder. De film laat de omgeving goed zien en de stad ziet er echt wel spookachtig uit. Dit is in het echt ook. Er zijn op Youtube vele filmpjes te zien van de spookstad. Hieronder een filmpje bijna 30 jaar na het ongeluk.
Het is zeker niet uniek om er rond te lopen. Een interessant verslag is hier te vinden en op internet zijn vele foto's te vinden. Al met al maakt het decor de film toch nog leuk om te zien.
Niet iedereen was blij met de film. De belangengroep Friends Of Chernobyl Centers riep op om de film te boycotten.
In een verklaring zegt Friends Of Chernobyl Centers het volgende: 'De echte horror van deze gebeurtenis zijn de duizenden doden, de 400.000 gewonden en verminkten en de 5 miljoen mensen die nog altijd op verontreinigde grond moeten leven en elke dag het risico lopen om kanker op te lopen of anderszins ziek te worden. (Bron: AD).
De belangengroep heeft zeker gelijk. Ik heb naar aanleiding van de film naar informatie gezocht en aan het einde van deze blogpost heb ik twee Youtube films opgenomen die meer informatie geven over Pripjat en Tsjernobyl en de gevolgen van de kernramp. Uit de informatie is wel gebleken dat er mutaties bij dieren zijn opgetreden en dat de mensen die op de verontreinigde grond leven nog steeds besmet voedsel eten. Dit geeft het kijken naar de film een vreemde bijsmaak. Wat mij betreft geldt dit ook voor het computerspel S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl. Het voordeel van de film is dat de interesse voor Tsjernobyl weer is gewekt en ik er wat meer van te weten ben gekomen. Het ongeluk zelf in 1986 kan ik nog goed herinneren.
Meer informatie over de film:
De film wordt afgesloten met het nummer No Reflection van de band Marilyn Manson. De volledige soundtrack van de film is hier te vinden.
Recensies:
- De Nachtvlinders
- Moviescene
- Volkskrant
- Movienewz
- Filmtotaal
- Filmofiel
- Moviemeter
Geen opmerkingen:
Een reactie posten