Google Translate

zaterdag 18 juli 2015

Hoe Zweeds kun je worden - Angelien Motzheim

Boek details:
Auteur: Angelien Motzheim
Titel: Hoe Zweeds kun je worden
Verschijningsdatum: Februari 2010
Bladzijde: 189
Uitgeverij: VanDorp Uitgevers
ISBN: 9789077698570


Samenvatting:
In de vorm van columns is Angelien haar ervaringen gaan opschrijven. De verhalen bieden een luchtige blik op het Zweedse leven van alledag en zijn daarmee geschikt voor vrijwel iedereen, of u nou met emigratieplannen rondloopt of gewoon geïnteresseerd bent. Ervaringen van een gezin, dat niet zozeer het roer omgooide, maar gewoon voor anker ging in een nieuw land. Al jaren zeilden Angelien Motzheim en haar gezin in de vakanties naar Scandinavië. Tijdens die reizen ontstond steeds meer het besef dat ze daar een bestaan zouden willen opbouwen. In de zomer van 2007 kreeg de echtgenoot van de schrijfster onverwacht een baan aangeboden in Zweden. Vier maanden later verhuisde het gezin naar Orust een eiland in het Zweedse deel van het Skagerrak.

De auteur:
Dit is het eerste boek van Angelien Motzheim en is een bundeling van verhalen die tezamen een emigratieverhaal vormen. In 2012 heeft ze een tweede boek uitgebracht, namelijk Steeds meer Zweeds. Hierna is het akeligs stil geworden rondom Angelien. Online is ze niet actief en er zijn ook geen nieuwe verhalen meer verschenen. Samen met Willy van het Hej Tjorven blog en het Hip en Kleurig blog erachter gekomen dat ze nog steeds op Orust wonen en in de buurt wonen van het huis wat hier genoemd wordt. Ik heb nog wel een mail gestuurd naar twee e-mailadressen van de man van Angelien en in eerste instantie geen reactie terug gekregen. Ze waren op vakantie en midden op de Noordzee doen ze niet aan internet. Het gaat goed met hun en het bevalt ze goed in zweden. Ze zijn inmiddels Zweeds staatsburger geworden. Angelien heeft intussen nog geen nieuwe boeken geschreven maar heeft wel wat ideeën. Deze zomer zijn ze weer begonnen met het maken van langere zeezeilreizen en dat heeft inmiddels al weer tot wat voorzichtige columns geleid. Alleen de taal is wat lastig, het Nederlands wordt er niet bepaald beter op, je leeft, werkt en denkt immers in het Zweeds.
Dus wellicht columns in het Zweeds? De tijd zal het leren!

Het boek:
In januari 2008 is Angelien Motzheim samen met haar man Eugene en twee zoons van toen 11 en 13 verhuist naar Orust, Zweden. Tien maanden na de verhuizing is Angelien begonnen te schrijven. Het resultaat is dit boek geworden. Ze zijn geboren in Drenthe en zijn daarna naar Friesland verhuisd. Daar hebben ze bijna twintig jaar gewoond. Angelien en Eugene zijn zeilliefhebbers. Ze hebben jarenlang naar Scandinavië gezeild.

Het boek bestaat uit een groot aantal verhalen die lekker leesbaar zijn. De verhalen gaan over van alles. Sommige pagina's zijn voorzien van zwart-wit foto's. Ik haal enkele gedeeltes uit de verhalen naar voren en wel deze:
 • Daniël Lohues met de tekst Jij woont hier ver vandaan, zeggen ze elders in het land. Deze tekst is afkomstig uit het nummer Hier kom ik weg. Ik heb het nummer hieronder opgenomen.
 • Vroeger gingen ze in Nederland 1x per jaar naar de Ikea. Naar Amsterdam of Duiven. Jaren later ging het makkelijker omdat in Groningen er een Ikea kwam. Youp van het Hek had het ooit over het in elkaar zetten van 'Het Ikea stapelbed'. Nu staat hun huis in Zweden vol met Ikea. De scene van het stapelbed van Youp van het Hek is hieronder terug te zien.

 • Het Eurovisiesongfestival met de Zweedse inzending Malena, een operazangeres. De Toppers was de Nederlandse inzending. Noorwegen had toen gewonnen.
Zweden: Malena Ernman met het nummer La Voix:


De winnaar Noorwegen: Alexander Rybak met het nummer Fairytale:

 
 • De voetbalwedstrijd Zweden - Denemarken met Zlatan Ibrahimovic.
 • Het verhaal over de familie Gatukök :-).
 • De strijd met de Zweedse ordner, pärm.
 • Kijkgeld in Zweden: 2500 SEK per jaar.
 • Handig om te weten: In het zuiden en noorden is er een brug naar Orust aanwezig. Er is ook een veerboot route aanwezig.
 • De winkel Göksäter ligt centraal op het eiland en wel in Henån.
 • In Henån is een school waar je nog kunt leren om houten boten te bouwen.
Conclusie boek:
Ik had het al een paar jaar geleden al gelezen, maar nu nog steeds een leuk boek om te lezen. Het tweede boek van Angelien heb ik ook nog is de boekenkast staan. Die ga ik binnenkort ook lezen.

3 opmerkingen:

 1. Ik vond dit ook een leuk boek. Het is lekker luchtig geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker weten. Helaas zijn we deze keer weer eens niet in Orust geweest :-(.

   Verwijderen
 2. http://www.eilandeninfo.nl/eilanden.php?eiland=orust

  BeantwoordenVerwijderen