Google Translate

dinsdag 28 juli 2015

Morden i Sandhamn

Serie details:
Titel: Morden i Sandhamn
Verhalen: Gebaseerd op de boeken van Viveca Sten
Jaar: 2010 - 2014
Acteurs: Jakob Cedergren, Alexandra Rapaport, Anki Lidén
Duur: 12 afleveringen (45 minuten per aflevering)
IMDB cijfer: 6,2


Samenvatting:
Een moordenaar heeft genadeloos toegeslagen op het idyllische eiland Sandhamn. Politie-inspecteur Thomas Andreasson (Cedergren) wordt erbij gehaald om de zaak op te lossen, hij krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek van de knappe juriste Nora. Andreasson heeft een persoonlijke band met het eiland, maar één met een duistere kant. De waarheid achter de moord blijkt al snel veel ingewikkelder dan verwacht en gaat veel verder terug in de geschiedenis dan iemand had kunnen vermoeden.

Na de geweldige serie Tjockare än vatten zijn we aan een andere Zweedse serie begonnen en wel Morden i Sandhamn. Deze serie is gebaseerd op de boeken van schrijfster Viveca Sten. De serie bestaat tot nu toe uit vier verhalen die elk weer uit drie afleveringen van 45 minuten bestaat. Elk verhaal is gebaseerd op een boek van Viveca Sten. Het gaat om de onderstaande verhalen:

2010: I de lugnaste vatten (Stille wateren)
2012: I den innersta kretsen (Hogere kringen)
2013: I grunden utan skuld (Onschuldig verleden)
2014: I natt är du död (Vannacht ben je dood)

De serie draait om de politie-inspecteur Thomas Andreasson (politie van Nacka) en de juriste Nora Linde die op Sandhamn woont. Sandhamn is een plaats en tevens een Zweeds eiland (ook bekend als Sandön) en maakt deel uit van de archipel van Stockholm. Er vinden moorden plaats op Sandhamn en Thomas onderzoekt de moorden en komt daarbij in contact met de plaatselijke bevolking en vooral met Nora. Nora heeft vroeger bij Thomas op dezelfde school gezeten. Thomas zat een klas hoger dan Nora.

In de eerste serie wordt Thomas bijgestaan door collega Carina (gespeeld door Sofia Pekkari). In de daarop volgende delen is ze vervangen door collega Mia (gespeeld door Sandra Andreis). Erg jammer want Sofia Pekkari speelde haar rol erg goed. In de tweede serie is ze nog heel even te zien op het politiebureau. Ze is dan zwanger. Dat verklaart haar afwezigheid. Naast acteren zingt ze ook nog eens. Hieronder is het nummer Svarta silhuetter van haar te horen.


Persoonlijk vind ik de serie niet zo goed als Tjockare än vatten. Die serie was wat slomer en relaxter. Het tempo in Morden i Sandhamn ligt wat hoger, maar toch heerlijk om naar te kijken. De omgeving van Sandhamn in de archipel van Stockholm is geweldig en je krijgt een goed beeld van het leven in Sandhamn. De band tussen Thomas en Nora is apart en elke keer denk je dan: Thomas, maak er eens werk van. Hoe langer je naar de serie kijkt hoe beter die gaat worden. Wat ze wel goed hebben gedaan is dat na elke serie er een jaar is verstreken in het verhaal. Er wordt dus van zomer naar zomer gesprongen. Hopen dat er nog een seizoen achteraan komt. Ik heb de eerste twee boeken van Viveca Sten in de kast staan. Binnenkort er eens mee beginnen.

Interessant:
In de laatste serie komt het eiland Korsö aan bod. De aflevering gaat over de kustwacht en op het eiland Korsö vond de training plaats. Korsö is in het echt ook een militair eland geweest. Meer informatie over Korsö is te vinden op:
- Kustjagarveteranerna
- Kustartilleriet
- Kaj Karlsson (heeft het boek Operation Nordvind geschreven over een voormalige kustjager)

De jachtclub KSSS (Kungl Svenska Segel Sällskapet) speelt een rol in de serie.

Recensies:
- Filmorama
- De Boekenkast
- Hifi.nl
- Stralend Schrijven

1 opmerking:

  1. Heb nog Deense series liggen, maar door jou verhaal moet daar nog maar wat aan toegevoegd worden.
    De winter is vast weer lang.

    BeantwoordenVerwijderen