Google Translate

zaterdag 11 juli 2015

Bloed zal vloeien (Walhalla Saga II) - S. Kristjansson

Boek details:
Auteur: S. Kristjansson
Titel: Bloed zal vloeien (Walhalla Saga II)
Originele titel: Blood Will Follow
Vertaling: Frank van der Knoop
Verschijningsdatum: 2015
Bladzijde: 302
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045205205


Samenvatting:
Ulfar is op de weg naar huis, op weg naar de plek waar hij denkt dat hij veilig zal zijn en niet-afgehandelde zaken op hem wachten. Audun reist zonder specifiek doel richting het zuiden af en ziet wel waar het pad hem brengt. Alletwee komen ze onderweg een vreemdeling tegen, een man met één oog en twee honden bij zich. En al snel wordt duidelijk dat de strijd nog niet gestreden is… Want hoewel Koning Olav de stad van Stenvik heeft veroverd en hij een stap dichter bij zijn doel is gekomen, is zijn strijdlust nog niet gestild. Valgard, de oude heelmeester uit Stenvik, ziet hoe de oude Noorse goden moeten wijken voor de wil van Koning Olav. Hij beraamt een plan om verder naar het noorden te trekken, op zoek naar de sleutel tot de macht over de Vikingen.

Bloed zal vloeien is het tweede deel uit de Walhalla Saga serie die uit drie delen bestaat. Het eerste deel Strijd om Stenvik is eerder besproken in deze blogpost. Het tweede deel gaat verder waar het eerste deel is gebleven en wel vlak nadat de strijd in Stenvik is gestreden. Het boek bestaat uit drie verhalen:

- Valgards verhaal
- Auduns verhaal
- Ulfars verhaal

In het begin van het boek is een lijst met namen van personen opgenomen die voorkomen in het boek. Erg handig omdat er nogal wat namen voorbij komen. Niet alleen de namen zijn opgenomen, maar ook een korte beschrijving wie ze zijn,  

In de proloog (oktober 996) is te lezen dat net na de strijd om Stenvik Audun en Ulfar hebben weten te ontsnappen uit Stenvik en samen op pad zijn totdat Ulfar besluit om naar huis te gaan, naar het oosten en Audun alleen laat. Na de proloog begint het verhaal van Valgard en daarna wordt zijn verhaal afgewisseld met de verhalen van Audun en Ulfar. Valgard heeft zich aangesloten bij het leger van koning Olav en werkt zijn plannen verder uit op zoek naar de ultieme macht. Audun en Ulfar hebben niet veel plannen en dwalen apart van elkaar in Scandinavië rond. Audun bevindt zich onder andere in de omgeving van Bygland en Ulfar bevindt zich onder meer in Valle, West-Noorwegen en Uppsala. Ik ben wel op een gegeven moment kwijt geraakt waar Audun en Ulfar zich overal bevonden.

Een paar oude bekenden uit het eerste deel komen in dit tweede deel weer tevoorschijn. Zo is Hakon Jarl uit Trondheim de nieuwe tegenstander van koning Olav. Verrassend is dat Thora, gevangen door Botolf, weer terug komt in het verhaal. Een heerlijk personage en ze heeft een grotere rol dan ik gedacht had. De afwisseling van de verhalen tussen de drie hoofdrolspelers werkt goed. Wel had ik soms nadat er werd geswitcht zoiets van hè wat was er daarvoor ook al weer gebeurd, maar storend is het niet. Het boek leest in ieder geval lekker weg en je komt meer te weten over de drie hoofdpersonen. Het geweld is deze keer ook weer aanwezig. Niet zo massaal als in het eerste deel. De gevechten zijn in dit deel kleinschaliger.

Korvijnagel
Toch vloeit het bloed nog steeds rijkelijk en je hoort bijna het gekraak van de verbrijzelende botten en ingeslagen schedels. De scene met de korvijnagel zal ik niet snel meer vergeten. Ik wist niet wat een korvijnagel was, maar nu wel :-).

In dit tweede deel kun je merken dat er wordt toegewerkt naar de finale in het laatste deel. Er is niet zoals bij Strijd om Stenvik een einde, maar meer een voorbereiding. Je wilt eigenlijk direct verder met het derde deel. Nu maar hopen dat de Nederlandse vertaling snel wordt uitgebracht.

Interessant:
In het dankwoord van Snorri bedankt hij de IJslandse band Skálmöld, koningen van de Viking Metal, voor de muziek.
- Facebook pagina Skálmöld.
- Officiële website Skálmöld.

Ik kende de band nog niet. Het nummer Gleipnir van Skálmöld is hieronder te horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten