Google Translate

donderdag 22 september 2016

Tillsammans

Filmdetails:
Titel: Tillsammans
Regisseur:
Jaar: 2000
Verhaal: Lukas Moodysson
Acteurs: Lisa Lindgren, Michael Nyqvist, Emma Samuelsson
Duur: 106 minuten
IMDB cijfer: 7,5Samenvatting:
1975. Elisabeth is het zat dat haar man haar slaat en vlucht met zoon en dochter naar haar broer Göran. Deze leeft in een geitewollensokkencommune, genaamd Tillsammans (Samen). In deze inmiddels ietwat overbevolkte commune woont een groep jonge mensen en 2 kinderen. Gedurende de film botsen hoop, geloof en ambitie, waarden, normen, principes en praktijk, waardoor eenieders plek in de commune en in de wereld verandert.

Regisseur;
Tillsammans is de derde film die ik gezien heb van regisseur Lukas Moodysson. Eerdere bekeken films waren Fucking Åmål en Lilja 4-ever. Beide films waren erg goed en ik was benieuwd naar Tillsammans,

De film:
De film begint in Stockholm november 1975 met de wooncommune Tillsammans. Wooncommunes waren populair in de jaren zeventig. Zelf heb ik er niet veel van meegekregen. Ik was nog te jong in die tijd. Lukas Moodysson is een jaar jonger dan ik ben en hij heeft het in zijn jeugd van een afstand meegemaakt. Die periode heeft hij samengevat in Tillsammans. De film heeft een aantal verhaallijnen. Het leven in de commune zelf, de personen in de commune, het gezin van Elisabeth, de buren van de commune en de gescheiden Birger. Door de komst van Elisabeth en haar twee kinderen wordt er een inkijk gegeven in het leven van een commune. Hoe ging het er toen aan toe en wat is er overgebleven van die idealen? Die idealen zie je gedurende de film bijna allemaal verdwijnen. Elk communelid krijgt zijn portie, behalve het stel Signe en Sigvard en de marxistische Erik. Signe en Sigvard vertrekken naar een andere commune en Erik verlaat de commune voor de Bader-Meinhof-groep. Interessant om de personages te volgen en wat er met hun gebeurd. Het einde is goed gevonden en typisch jaren zeventig. Het laat zien dat het leven in een commune nog helemaal zo slecht niet was, vooral als je het vergelijkt met de verharding in de huidige tijd.

De verhaallijnen zijn goed in beeld gebracht met de sfeer uit de jaren zeventig. De kleding, kapsels, attributen en posters maken het geheel compleet. Zelfs ik herken het weer. Natuurlijk mag de muziek uit de jaren zeventig niet ontbreken. Omdat het een Zweedse film is, krijg je voornamelijk Zweedse jaren zeventig muziek voorgeschoteld. Op ABBA en Nazareth na compleet onbekend voor mij. Geweldig om te horen. De soundtrack van de film is hier te vinden. Ik neem een aantal nummers hieronder op in de post.

Turid - Vittras Visor:ABBA - SOS:Hoola Bandoola Band - Vem kan man lita på:Pugh Rogerfeldt - Här kommer natten:Ted Gärdestad - Jag vill ha en egen måne: 
Best wel interessant om de bewogen geschiedenis van Ted Gärdestad te lezen.Peps Persson - Onådens År:Nazareth - Love hurts:Ted Gärdestad - Så mycket bättre:Bo Hansson - Black Riders/Flight tot the Ford - De svarta ryttarna/Flykten till vadstället:Shit & Chanel - Jorden, Vinden, Fuglene:Nationalteatern - Hanna Från Arlöv:Leuke film waarvan ik weer veel geleerd heb over de jaren zeventig in Zweden.

Recensies:
- Film1
- VWLePaulski
- Filmrecensies
- 8Weekly
- Rein Swart blog
- Filmrecensiepagina
- Cinémateur
- NRC
- Cineville
- Moviemeter

2 opmerkingen:

  1. Wat weer een uitgebreide post. Met veel uitzoekwerk. Als ik wat meer tijd hebt, ga ik de nummers beluisteren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wil nog een paar andere films van Lukas Moodysson zien. Moeilijkste wordt A hole in my heart. Niet echt een fijne film.

      Verwijderen