Google Translate

maandag 1 september 2014

Styggforsen

Styggforsen ligt zo'n 20 km ten noorden van Rättvik en is een waterval van 36 meter. Ingmar Bergman heeft hier de film Jungfrukällan opgenomen. Verder is er nog een grot Trollhålet aanwezig.

In het verleden waren er veel watermolens in het gebied (maximaal 28 watermolens). Er was ook een steenfabriek en de eerste elektriciteitscentrale van Boda werd hier gebouwd in 1913 (Bron: website Rättvik). In het gebied zijn deze dingen weer terug te vinden in de vorm van informatieborden, een compleet nieuw gebouwde watermolen en molenstenen. Genoeg te zien. In de zomer is het café open. Toen wij er waren was deze helaas al gesloten. Willy van Hej Tjorven heeft ook een blogpost over Styggforsen geschreven en hier staat meer informatie in over het gebied zoals de Fogdeklippan.

Styggforsen folder.
Het café.

Molensteen.

Tekst bij de molensteen.

Watermolen.


Watermolen.Fogdeklippan
Toen we er waren, waren er ook drie mensen met een hond de waterval aan het beklimmen. Dit is goed te zien op de onderstaande foto.GetryggenElektriciteitscentrale (1913 - 1939). Alleen het bord geeft aan dat er ooit één gestaan heeft. 


Sandstensbrottet. Meer informatie op bladzijde 12 van dit document.Siljansleden.


2 opmerkingen:

 1. Mooi, die hoge rots met de waterval. Maar die mensen die daar klauterden dat lijkt me best nog wel gevaarlijk, als ze tenminste niet met touwen werkten en zo.
  En een café dat gesloten is, dat kom ons bekend voor. Zoiets gebeurt ons ook regelmatig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was ook best wel link wat ze deden. Ze werkten niet met touwen. De hond was het grootste probleem. Later zagen we ze aan een tafeltje wat eten en drinken, dus het is goed afgelopen.

   Verwijderen