Google Translate

donderdag 19 mei 2016

Over elfjes en kogelgaten - Anneke de Bundel en Nicole Franken

Boek details:
Tekst: Anneke de Bundel
Foto's: Nicole Franken
Titel: Over elfjes en kogelgaten - Berichten uit een vergeten landschap
Verschijningsdatum: november 2015
Bladzijde: 144
Uitgeverij: KNNV Uitgeverij
ISBN: 9789050115544


Samenvatting:
In 'Over elfjes en kogelgaten' reizen journaliste Anneke de Bundel en fotografe Nicole Franken door Noorwegen, IJsland, Bosnië, Iraaks Koerdistan, Ierland en Schotland. Ze ontmoeten mensen in afgelegen gebieden. Gebieden waar dreigende uitbarstingen van vulkanen, geweld en eenzaamheid aan de orde van de dag zijn en waar mensen doen waar ze goed in zijn: overleven. Met een voorwoord van Jimmy Nelson 'Before they pass away'.

Zoals de scheepsbouwer die regelmatig met elfjes converseert, de Syrische vluchtelinge die nog altijd koffie in goudomrande kopjes serveert of de berggids die laveert tussen bermbommen en een moeder die hem dreigt uit te huwelijken. De natuur is hun vijand én hun bondgenoot. Of zoals de Koerden het verwoorden: "Alleen de bergen houden van Koerden."


De auteurs:
Fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel oftewel Nomad & Villager. Ik volg ze al een tijdje op Twitter, dus ze waren mij niet geheel onbekend. Sinds 2010 maken ze samen reportages over reizen en de mensen die ze ontmoeten. In november 2015 heeft dit geresulteerd in het boek 'Over elfjes en kogelgaten'.

Nomad & Villager
Op hun eigen website staat informatie over hunzelf en over de reportages die ze gemaakt hebben. Op het weblog van Bol.com staat een mooi interview met hun. Die geeft wat meer inzicht over de dames en het ontstaan van het boek. Nog meer informatie over Nomad & Villager is te vinden op:
- Instagram
- Facebook
- Twitter

Op Youtube zijn nog een tweetal filmpjes te vinden over het boek:Het boek:
Het boek bestaat uit de volgende hoofdstukken:
- Bosnië
- Schotland
- IJsland
- Ierland
- Koerdistan
- Noorwegen

Per land dus een hoofdstuk. Voordat er wordt begonnen met Bosnië volgt nog een actuele inleiding van Anneke en Nicole over onder andere vluchtelingen. Na deze inleiding een voorwoord van Jimmy Nelson. Ik had nog niet eerder van Jimmy Nelson gehoord totdat er, terwijl ik het boek aan het lezen was, een item in RTL Boulevard werd gewijd aan de beste man. Zo kwam ik te weten dat het een Engelsman is die getrouwd is met een Nederlandse en in 2013 het boek Before they pass away heeft uitgebracht. Een bijzonder boek lijkt me. Wie weet haal ik dit boek nog een keer. Meer informatie over Jimmy Nelson is te vinden op:
Op de cover van het boek staat een foto van de Ierse visser Wesley uit Ulster en ooit aangespoeld op het Schotse Isle of Eigg. Op het moment van de opname was hij bezig om zijn netten op orde te brengen. Volgens Nomad & Villager is Wesley het type man dat zijn eigen weg gaat en op zichzelf is. Hijzelf en zijn boot als vaste bondgenoot zijn voldoende. Het was Nomad & Villager niet bekend dat hij de cover van hun boek ging sieren. In ieder geval zijn ze wel het meest trots op deze foto. (Bron: Weblog Bol.com).

Het boek is ingedeeld per land met foto's en begeleidende tekst. De verhalen gaan over de mensen die ze ontmoeten tijdens hun verblijf. Het zijn gewone mensen die soms wel erg bijzonder zijn. De mensen staan ook op de foto's. Dit levert ontzettend mooie plaatjes en verhalen op. Het werpt je weer terug naar een totaal ander leven. Daarna volgen er twee bladzijdes met de titel "De dames in .....". Het boek is een bundeling van reportages die Anneke en Nicole als Nomad & Villager hebben gemaakt in de loop der tijd. De reportages zijn ook terug te vinden op internet.

Conclusie:
Het is een boek in de trant van Solitude van Jeroen Toirkens en Petra Sjouwerman. Mooie teksten met schitterende foto's. De foto's komen in het boek goed tot hun recht. Ze beslaan vaak een gehele pagina en een aantal keren ook de volledige twee pagina's. Eigenlijk op dezelfde manier zoals wij de fotoboeken elk jaar maken na de zomervakantie :-).

Fotoboeken.
Mooie verhalen waarvan die van IJsland en Noorwegen extra interessant zijn in het kader van mijn blog. De overige verhalen waren trouwens ook erg goed. De sfeer is goed neergezet en de verhalen passen bij de foto's. Door dit boek heb ik een inkijkje gekregen in de verschillende culturen en natuurlijk kennis gemaakt met Jimmy Nelson. Hopelijk blijven Nomad & Villager doorgaan met hun reportages.

Wetenswaardigheden:
Ik heb per land de wetenswaardigheden en dingen die me opvielen opgenomen.

Bosnië:
StavnjaVareš en Strijica-Zarudje. De ijzerstad Strijica-Zarudje was in de Tweede Wereldoorlog in handen van de Ustaša. De burgeroorlog in 1992 maakte een einde aan de ijzerstad. In dit verhaal wordt Nicole consequent de fotografe genoemd en niet bij haar echte naam. Tevens kom je erachter dat de dames vegetariër zijn.

Schotland:
IJsland:
Ierland:
Koerdistan / Irak:
  • Akre, elk jaar wordt de legende van Kaveh herdacht. De smid Kaveh versloeg de duivelse koning Zahhak.
  • Noroez, letterlijk nieuwe dag. Traditionele feestdag voor Koerden overal ter wereld.
  • Demis Roussos met Forever and ever.
Noorwegen:
  • Musher Elin Nordheim-Skarpås uit Hallingdal. Over Elin is niet veel te vinden op internet. Alleen deze website geeft wat meer informatie over haar.
  • Dames in Noorwegen: op de skilift. Dit stuk is echt goed en herkenbaar. Eindelijk eens iemand die niet kan skiën. Geweldig om te lezen.
Nomad & Villager zijn niet alleen in deze landen geweest maar ook in andere landen geweest. Alle bestemmingen zien hier terug te vinden. Interessant zijn die van Zweden en Rusland. verder zijn hun reportages ook op de Nomadreports website terug te vinden.

Recensies:
- Medieval Boardgames
- Hebban
- Fotografie
- Connie's Boekenblog
- Leestafel
- Carolien Geurtsen
- Boekenkrant
- Travelwriter
- Just like to travel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten