Google Translate

woensdag 11 mei 2016

Reykjavík-Rotterdam / Contraband

Filmdetails:
Titel: Reykjavík-Rotterdam
Regisseur: Óskar Jónasson
Jaar: 2008
Verhaal: Arnaldur Indriðason (screenplay), Óskar Jónasson (screenplay)
Acteurs: Baltasar Kormákur, Ingvar Eggert SigurðssonLilja Nótt Þórarinsdóttir
Duur: 88 minuten
IMDB cijfer: 6,8Samenvatting:
Kristofer (Baltasar Kormákur) werkt als security guard. Ooit was hij zeeman, maar daaraan kwam een eind toen hij gesnapt werd bij het smokkelen van alcohol. Ook heeft hij een tijdje in de gevangenis doorgebracht. In het druilerige Reykjavik zakt hij steeds meer af tot tweederangsburger. De enige manier om zijn zelfrespect terug te winnen en voor een fatsoenlijk inkomen te zorgen, is in te gaan op het verleidelijke aanbod van Steingrimur om nog één keer een tocht te maken en een lading op te pikken. Maar de codes binnen de georganiseerde misdaad zijn inmiddels danig verschoven.

De film:
Deze keer twee films. De eerste is Reykjavík-Rotterdam en de tweede is de Amerikaanse remake van Reykjavík-Rotterdam, Contraband. Het verhaal is geschreven door Arnaldur Indriðason en zou gebaseerd zijn op een boek van hem. Welk boek is mij niet bekend. Ik vermoed dat hij het verhaal voor de film heeft bedacht. Het verhaal is niet te vergelijken met de Erlendur boeken van hem. Hoofdrolspeler in de film is Kristofer, gespeeld door Baltasar Kormákur. Baltasar Kormákur is geen onbekende in IJsland. Hij heeft onder andere de serie Trapped geregisseerd en ook de Amerikaanse remake van Reykjavík-Rotterdam, Contraband. Andere Trapped acteurs Ingvar Eggert Sigurðsson en Ólafur Darri Ólafsson spelen ook mee in Reykjavík-Rotterdam. Zoals de titel aangeeft speelt ook Rotterdam een rol in de film. Victor Löw speelt in Rotterdam de gangster Hoogland. Vreemd om in een IJslandse film Nederlands te horen praten.

De film gaat over Kristofer. Hij was vroeger smokkelaar, werd gepakt en na uit de gevangenis te zijn gekomen werkt hij tegenwoordig als beveiliger. Helaas levert dat niet veel op en komt zijn gezin steeds verder in de financiële problemen. Onder druk neemt hij nog een keer het aanbod van zijn vriend Steingrimur aan om een lading alcohol van Reykjavik naar Rotterdam te brengen. Wat volgt is een spannende film met actie, humor en natuurlijk muziek. Muziek van onder andere:

De IJslandse rockband Jet Black Joe met het nummer Freedom.


Het nummer Find What You Get van de IJslander Bardi Johannsson met de band Bang Gang.


De IJslander Eberg (Einar Tönsberg). Hieronder met het nummer The Right Thing To Do.


In 2012 is de film Contraband uitgebracht. Hetzelfde verhaal in een Amerikaans jasje met Mark Wahlberg in de hoofdrol. Reykjavik is vervangen door Amerika en Rotterdam is vervangen door Panama. De alcohol is vervangen door vals geld. Verder is de film grootser en ongeloofwaardiger dan het origineel. Ondanks dat wel een leuke film met veel actie. Grappig is dat Ólafur Darri Ólafsson in het origineel de kok speelt en in de remake de monteur. Hieronder is de trailer te zien.


Muziek is er ook genoeg te horen, alleen geen IJslandse muziek. Een vermelding waard is het nummer Boom Boom van John Lee Hooker.


Recensies Reykjavík-Rotterdam:
- Moviemeter
- IFFR
- Cinemagazine
- De Filmkrant
- Volkskrant
- Cineville
- Allerhande, maar vooral literatuur
- NL Filmdoek
- Letterboxd
- Variety

Recensies Contraband:
- Film Totaal
- Volkskrant
- Filmpjekijken
- Moviescene
- De Telegraaf
- Cinemagazine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten