Google Translate

maandag 20 maart 2017

Svinalängorna (Beyond)

Filmdetails:
Titel: Svinalängorna (Beyond)
Regisseur: Pernilla August
Jaar: 2010
Verhaal: Susanna Alakoski (boek), Pernilla August (screenplay), Lolita Ray (screenplay)
Acteurs: Noomi Rapace, Ola Rapace, Outi Mäenpää
Duur: 99 minuten
IMDB cijfer: 7,0



Samenvatting:
Een telefoontje van haar moeder haalt oude wonden open van dertiger Leena (Rapace), die zich weer herinnert hoe zij en haar broertje vroeger probeerden te overleven in een gezin dat werd verscheurd door alcoholisme en huiselijk geweld. Op de Zweedse bestseller Svinalängorna van Susanna Alakoski gebaseerd regiedebuut van actrice August overtuigt door de geloofwaardige personages en sterk acteren. August wentelt zich niet in andermans ellende, en weet ook de valkuilen van de tearjerker te vermijden. De Zweedse inzending voor de Oscars in 2012.

Het boek:
De film is gebaseerd op het gelijknamige debuut van de Zweeds-Finse schrijfster Susanna Alakoski. Alakoski werd geboren in 1962 in Vaasa, Finland en bracht haar vroege leven in het Fridhem gebied in Ystad door. In 2006 bracht ze haar debuutroman Svinalängorna uit. Het boek is een semi-autobiografisch verhaal. Haar boeken zijn niet naar het Nederlands vertaald. Meer informatie over de schrijfster is te vinden op haar website.

De regisseur:
Svinalängorna is het regiedebuut van Pernilla August. Ze was al een bekende actrice, maar kan dus ook erg goed regisseren. Hoe ze over de film denkt is te lezen in de twee interviews van Biosagenda en Filmkrant.

De film:
Het thema van de film is zeker niet nieuw. De vierendertig jarige Leena is gelukkig met man en twee kinderen totdat haar moeder plotseling belt. Haar moeder is stervende en hierdoor komen er bij Leena herinneringen van vroeger naar boven. Deze herinneringen zijn te zien in de vele flashbacks die de film bevat. Zo is te zien dat ze in de jaren zeventig de oudste dochter is van een Fins gezin. Het gezin is geëmigreerd naar Zweden en wel naar de wijk Fridhem in Ystad. Het is dezelfde wijk als waar schrijfster Susanna Alakoski heeft gewoond. We zijn een keer in Ystad geweest en het beeld dat we toen hadden, past totaal niet bij het beeld van de film. We zijn natuurlijk niet in de Fridhem wijk geweest. Je ziet dat de jonge Leena krampachtig probeert om het gezin bij elkaar te houden. Ze zorgt voor haar jongere broertje en helpt haar moeder en ook haar vader zo goed en kwaad als ze kan. Vader Kimmo Moilanen komt me trouwens bekend voor. Hij wordt gespeeld door Ville Virtanen die ik laatst in de serie Bordertown zag spelen. Hij heeft nu een compleet andere rol en wel die van de aan drank verslaafde vader. Hij is erg dreigend als hij drank op heeft. Je ziet het dan ook langzamerhand compleet mis gaan. Dat was natuurlijk al wel duidelijk vanwege de heftige reacties van de Leena in de huidige tijd. De oude en de jonge Leena komen elkaar al vrij snel tegen in de film en dit maakt het verhaal wel bijzonder. De jonge Leena wordt gespeeld door Tehilla Blad. Ze speelde in de Zweedse Millennium films de jongere versie van Lisbeth Salander. Noomi Rapace speelde de volwassen versie van Lisbeth Salander, dus ze vormen nu in deze film weer de volwassen en de jonge versie van Leena. De film heeft nog meer verrassingen. Dochter Marja van Leena lijkt erg veel op de jonge Leena. Het blijkt dat Marja gespeeld wordt door Alpha Blad, een zusje van Tehilla. Vandaar de gelijkenissen. Naast Alpha en Tehilla speelt ook Junior Blad een rol in de film als Sakari Moilanen, het broertje van Leena. Een talentvolle familie. Dat blijkt ook wel uit de drie YouTube filmpjes hieronder over familie Blad die bestaat uit acht kinderen.



Alpha Blad.


Conclusie:
Erg goede film met zeer goed acteerwerk van de jonge Leena en de volwassen Leena. Beide levens zijn goed in het verhaal verweven en de invloed van het verleden komt keihard weer terug in het heden. Helaas is het boek van Susanna Alakoski niet vertaald naar het Nederlands want bij het uitzoeken van deze blogpost is gebleken dat de instanties veel meer betrokken waren bij het gezin dan de film laat zien. Dat is eigenlijk ook wel het grootste minpunt. Het lijkt in de film dat het probleem heel lang voor de buitenwereld is verborgen en op het laatste moment pas de bom barst, maar in het boek was dit dus niet het geval.

Wetenswaardigheden:
  • Het Fritidsbadet in Ystad speelt een belangrijke rol in de film. 
Fritidsbadet Ystad.
  • Het kinderliedje Mamma Mu is te horen in de film:

  • Het nummer O Helga Natt van Jussi Björling staat op de soundtrack.


Recensies:
- Cinemagazine
- Filmtotaal
- Asser Filmliga
- 8 Weekly
- Telegraaf
- Kulturbloggen
- Ystads Allehanda (kritisch verhaal over het boek)
- Ystads Allehanda (recensie boek)
- Akt's Space
- Aspen Bloggen
- Moviemeter
- Moviescene
- Sydsvenskan (Svinalängor???)

2 opmerkingen:

  1. Hej! Je boekbeschrijving doet me ook denken aan een ander boek: Tiggaren van Sofie Sarenbrant. Ik weet niet of deze al vertaald is naar het Nederlands. Gr Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Mirjam, die is pas in 2016 in het Zweeds verschenen, dus helaas nog niet vertaald.

      Verwijderen