Google Translate

donderdag 16 maart 2017

The New Voice of North - Girls of Angeli

Bij het zoeken naar informatie over het boek We stopped forgetting van Ellen Marie Jensen kwam ik op de website van Kurt Seaberg de Sami Spirit Calendar tegen. Op die webpagina werd automatisch een nummer afgespeeld en wel het nummer Junná van Girls of Anneli. Het is een nummer van het album The Voices of the North. Zoiets maakt me natuurlijk weer nieuwsgierig en ben verder op onderzoek gegaan.Angelit (foto van Wikipedia).

The New Voice of the North verscheen in 1997 met als bandnaam de Engelse naam Girls of Angeli. In het Fins heet de band Angelin Tytöt. Onder die naam hebben ze drie albums uitgebracht. Daarna werd de naam veranderd naar Angelit. Onder die naam hebben ze weer zes albums uitgebracht. The Voice of the North is een compilatie album met materiaal van de eerste drie studio albums Dolla (1992), Giitu (1993) en Skeaikit (1995). De naam van de band is genoemd naar de plaats Angeli waar de meisjes vandaan kwamen. Angelin Tytöt is opgericht in 1989 en bestaat uit de zussen Tuuni en Ursula Länsman. Op het eerste album zingt ook Ulla Pirttijärvi mee. Na het eerste album is Ulla Pirttijärvi een solocarrière gestart. (Bron: Biografie website Angelit).

Sinds 1994 doen ze veel samen met de band Waltari. Het nummer Jänkhä van Waltari samen met Angelit en Jonne is hieronder te horen.


Ik had de muziek van Angelin tytöt en Angelit al vaker gehoord maar eigenlijk nooit uitgezocht hoe het nu precies zat. In ieder geval ben ik naar aanleiding van het nummer op de website van Kurt Seaberg op zoek gegaan naar de CD The new Voice of North en het is gelukt om een CD via Marktplaats te bemachtigen en zodoende naar de bovenstaande informatie gezocht. Er staan een aantal bekende nummers op maar ook veel onbekende. De bekende nummers zijn Gidda beaivvás (Spring sun) en Muohtaclammit (Snowflakes). Die horen ook bij hun beste nummers. Daarnaast is het nummer Meachi jienat (Metsän äänet) (The sounds of the forest) erg mooi. Leuk om zo meer te weten te komen over een band waarvan ik al een paar nummers kende. De CD zelf is zeker de moeite waard. De teksten zijn in het CD boekje vertaald naar het Engels.De CD is te downloaden of te koop of te leen via:
- Itunes.
- Centrale Stichting Discotheek.


Tracklist CD The New Voice of North:

1. Gidda beaivvás (Spring sun)
2. Muohtaclammit (Snowflakes)
3. Báhka beaivi (Hot day)
4. Bonkit go johtit (Here and there)
5. Irggiluohti (Sulhasen joiku) (The yoik of the bridegroom)
6. Vulle Mihku Ovllá (Valle Uulan joiku) (The yoik of Valle Uula)
7. Uvdel Ovllá (Uutelan Uulan joiku) (The joik of Uula from Uutela)
8. Inguna-ganda (Inkuna-poika) (Inkuna boy)
9. Anne Juvvina luohti (Anne Juvvinan joiku) (The joik of Anne Juvvina)
10. Julius Ande
11. Meachi jienat (Metsän äänet) (The sounds of the forest)
12. Don leat (Sinä) (You)
13. Ustitvuohta (Ystävyys) (Friendship)
14. Dana Maija (Tenon Maija) (Maija of Teno)
15. Guovdageaidnui (Kautokeino)
16. Junná
17. Básejavr Ovllá Hánsa (Pyhäjärven Uula Hanssi) (Uula Hanssi of Pyhäjärvi)
18. Skealbma nieida (Viekas tyttö) (The cunning maiden)
19. Nieida (Girl)

2 opmerkingen: