Google Translate

zondag 26 maart 2017

Wiegelied - Cilla & Rolf Börjlind

Boek details:
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Titel: Wiegelied
Oorspronkelijke titel: Sov du lilla videung
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2017
Bladzijde: 368
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400507838Flaptekst:
Op een nacht vindt de dakloze Muriel een huilend meisje midden in het centrum van Stockholm. Ze heet Folami en is een vluchtelingetje. Muriel neemt het kind onder haar hoede en brengt het naar haar tijdelijke onderkomen.

Elders, in Småland, wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van commissaris Mette Olsäter, met daarin de jonge rechercheur Olivia Rönning, gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. In de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie.

Tom Stilton biedt zijn hulp aan bij het onderzoek en wordt samen met Olivia naar Boekarest gestuurd om te achterhalen wie de jongen en zijn moordenaars kunnen zijn. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Hun onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en algauw verkeren ze in levensgevaar.


De auteurs:
Cilla en Rolf Börjlind zijn de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots, maatschappelijk engagement en charismatische personages die worstelen met levensechte conflicten. De Börjlinds zijn verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films. Ze schreven tevens de scenario’s voor diverse tv-series. Als geen ander weten ze dus hoe ze met een spannend verhaal de lezer aan de bladzijden gekluisterd moeten houden. Hun thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton verschijnt in dertig landen. Het eerste deel, Springvloed, bewerkten ze tot een 10-delige tv-serie. Ze schrijven nu aan het tweede seizoen, gebaseerd op het boek De derde stem. (Bron: A.W. Bruna).

Interviews:
- Crimefiction lover.
- Hebban.
- Blue Owl Books.
- Thrillerlezers
- Elsevier.

Het boek:
Ik mocht het boek lezen voor de leesclub van Thrillzone. Het is voor mij een eerste kennismaking met het schrijversduo Cilla & Rolf Börjlind. Ik heb de vorige drie delen niet gelezen, Het boek begint met de quote:...zolang het nog winter is van Z. Topelius.

Het verhaal begint op Mindoro, een eiland in de Filipijnen, Hanengevechten, de talen Tagalog, Cebuano en Bikol en Cosmina. Wie is Cosmina? Het is in ieder geval een vrouw en ze neemt in Puerto Galera een lifter mee, René uit Amsterdam. In dit gedeelte interessante informatie over een stukje gedroogde voorhuid van het kindje Jezus in Calcata, Italië en de kerk Paucartambo in Peru waar een glazen vitrine met een afgesneden tong van een geliefde priester in het dorp staat. De tong is bewaard ter herinnering aan zijn welbespraaktheid. Het voorhuid verhaal klopt maar het Paucartambo verhaal kan ik niet terugvinden. In ieder geval eindigt de date zeer verrassend.

Na het spectaculaire begin wordt er een sprong gemaakt naar vier maanden eerder. Op het Centraal Station van Stockholm komen een stroom vluchtelingen binnen. Luna en Olivia zijn daar om vrijwilligerswerk te doen. Uiteindelijk komt het er op neer dat Luna elf Syriërs gaat opvangen op haar aak, Sara la Kali, die ligt bij Långholmen. Er is een meisje, Leah, aanwezig die de tolk is tussen Luna en de vluchtelingen. De aak is de woning van Luna en sinds een paar jaar ook van Tom Stilton. Olivia kwam op het station de Jamaicaan Jamie tegen. Hij is een ex van Olivia. De ontmoeting met Jamie heeft nogal wat gevolgen blijkt later.

Een andere verhaallijn gaat over de ruim dertigjarige Muriel Johansson. Ze heeft een bijstandsuitkering die ze soms aanvult door haar lichaam te verkopen. Tijdens een van de verkoopsessies komt Muriel een donker veertienjarig meisje tegen op straat. Muriel en meisje gaan naar de bossen van Lissma naar een vakantiewoning van Ronny Redlös. Ronny is een goedhartige antiquariaateigenaar. Het meisje heet Folami en komt uit Nigeria. In de buurt van het zomerhuisje wonen Bernt Nylund en zijn moeder Bodil. Bodil, bijna zestig en twintig jaar zonder man. Bernt had zich in het verleden vergrepen aan een buurmeisje waarop zijn vader is vertrokken. Jarenlang verbleef Bernt in Karsudden, een forensisch psychiatrische kliniek.

Dit is de basis voor een verhaal dat naar mijn mening teveel hooi op de vork neemt. Het team van Mette Olsäter bestaande uit moordonderzoeker Lisa Hedqvist, Bosse Thyrén en Olivia Rönning onderzoekt een moord op een jongen van tien of elf jaar. Hij is gevonden in de buurt van Värnamo. om precies te zijn bij het meertje van Dällingen en vermoord door een dolk uit Roemenië.

Tussen neus en lippen door kom je redelijk wat te weten over de karakters in het boek. Geen idee of deze informatie ook al aanwezig was in de eerste drie delen, maar het maakt het geheel wat duidelijker als je net als ik begonnen bent met deel vier uit de serie. Zo kom je te weten dat Tom Stilton en Mette elkaar van haver tot gort kennen voordat Stilton zes jaar geleden dakloos was geworden. Hij werkte vroeger bij de politie maar nu niet meer. Mette neemt hem weer in dienst om zijn capaciteiten te gebruiken bij het onderzoek naar de moord op het jongetje. Olivia Rönning is de jongste deelnemer in het team van Mette. Ze is zes maanden geleden bij het team gekomen. Van Mette kom je te weten dat haar man Mårten heet en ze samen een eenentwintig jarige dochter Jolene hebben die het syndroom van Down heeft. Van Lisa kom je een heftig feit te weten en van Olivia iets over haar dates en iets met een zwarte raaf. Het meest kom je te weten van Tom Stilton. Hoe hij zijn ouders is kwijtgeraakt en wat er in het recente verleden met Tom is gebeurd. Er wordt ook een feitje verteld over Luna wat misschien in de vervolgdelen wel een verhaal zal gaan worden, althans dat denk ik en zo heb ik dat met meer van die feitjes die je terloops te weten komt. Spelen ze nu wel of geen rol in het verhaal of anders misschien in de toekomstige delen?

Conclusie:
Veel personages die uiteindelijk toch een keer bij elkaar moeten komen. Daarnaast de vragen of bepaalde informatie wel bij het verhaal hoort en er worden een aantal maatschappelijke problemen aangehaald. Ik heb het boek met plezier gelezen alleen had ik dus soms wat vraagtekens. Tevens vond ik het verhaal wat lijken op een aantal boeken die ik recent heb gelezen. Het verhaal van Folami deed me denken aan het verhaal van Yasmine in De Redding, een boek van Joakim Zander. De Roma's deden me weer denken aan de Roma's in het boek Amsterdam-Stockholm van Arne Dahl en wat er met de slachtoffers is gebeurd deed me weer denken aan Negen van Stefan Ahnhem. Verder las ik in een aantal recensies dat het riool verhaal in Roemenië al eerder aan bod is gekomen in het boek Het meisje onder de straat van Roslund & Hellström. Het boek van Roslund & Hellström heb ik nog niet gelezen, maar staat al wel klaar in de boekenkast om gelezen te worden. Vier boeken dus die het thema wat ook behandeld wordt in Wiegelied stuk voor stuk beter uitwerken. Ik denk dat er daarom toch teveel thema's zijn behandeld in Wiegelied. Het gaat ten koste van de geloofwaardigheid en er is geen verdieping aanwezig. Verder liep het verhaal te gladjes. Op sommige momenten zoals de ontvoering in Boekarest is best wel spannend en voor je het weet is het al weer over en wordt er overgeschakeld naar de volgende stap. Zo gaat het eigenlijk het hele boek door. Dus wel met plezier gelezen, de schrijfstijl is prettig maar er had zoveel meer ingezeten. Het viel dus wat tegen..

Wetenswaardigheden:
 • Ruïne van Brahehus. Nooit bezocht, maar ziet er best wel interessant uit. 
 • Soldiers of Odin, een groepering opgericht in Kemi, Finland.
 • Het blijkt in het verhaal dat Luna een vergoeding krijgt van 2.500 kronen per persoon per dag voor de opvang van de vluchtelingen. In dit RTL artikel staat een heel ander bedrag. Ben nu wel heel erg benieuwd wat het bedrag in het originele boek is.
 • Tom noemt Luna de nieuwe Bert Karlsson.
 • Mythe vervallen villa in Kummelnäs. Ik kon hier geen informatie over vinden.
 • Lisa en Olivia verbleven in hotel Värend in de Kungsgatan in Växjö.
 • Ronnie Redlös afstammeling van de adellijke familie Gyllencreutz.
 • Bo Först-project, bedoeld om daklozen aan een woning te helpen. Hiermee wordt het Bostad först project bedoeld.
 • Sov du lilla videung (Zweedse titel van het boek) van Zacharias Topelius op muziek gezet door Alice Tegnér
 • Tom en Olivia waren nog nooit in Boekarest geweest. Stilton had in het begin van de jaren negentig een week in Timișoara gewerkt. De Roemeense politie had na de val van het communistische regime hulp nodig gehad om nieuwe vaardigheden aan te leren.
 • Een belangrijk onderdeel in het boek is het riool onder de stad Boekarest. Tom en Olivia gaan het riool in om informatie te vinden over de dode jongen in Zweden. Het blijkt dat Ferentari in Boekarest waarschijnlijk een van de gevaarlijkste plekken ter wereld is. Het riool daar is het ergste. Politie hebben seks met de hoeren uit het riool en men gebruikt de verslaafden voor dog fights. Tom en Olivia nemen Aurolac mee in het riool bij Gara de Nord om iets aan te bieden hebben. Aurolac wordt gesnoven. Ik was wel benieuwd naar het leven in het riool en vond wat interessante artikelen hierover zoals het DailyMail artikel, de fotoserie van Jen Tse en de documentaire van Joost van de Brug. Joost van de Brug heeft het boek Cinci Lei uitgebracht, een boek met zo'n 6000 foto's. Een ander verhaal over Catalina is hier te vinden. Verder kwam ik de naam Bruce Lee vaak tegen. Zijn verhaal is hieronder te zien.
 • Boko Haram. een terreurgroep net als IS.
 • Casino Cosmopol Stockholm. Hier werkt Abbas. Abbas was vroeger een kleine crimineel in Frankrijk en Italië totdat Tom en de Olsäters hem onder hun hoede hadden genomen, waarna hij croupier was geworden. Abbas was in zijn jeugd opgeleid tot messenwerper in een Frans circus.
 • Laughing Duck in de Vasagatan.
 • Onder Ceausescu was bijna alles fout en weerzinwekkend, maar hij hield de hele boel bij elkaar. Na zijn afzetting vallen de kralen van een halsketting met een enorm enthousiasme op de grond bij het doorknippen ervan, aldus Sorin, de commisaris in Boekarest.
 • Restaurant Stazione, het stamrestaurant van Mette in Sältsjö-Duvnäs.
 • Winkelcentrum Nacka Forum.
 • Hotel Scandic Anglais.
 • Ronny las een paar verhalen van Thorsten Jonsson voor.
 • Magda Gad wordt bedankt voor haar huiveringwekkende artikelenserie over Roemenië in Expressen. Een deel van het thema van het boek is daarop gebaseerd.
 • Een interessante website over de migratie van Zweden in de periode van 1850 t/m 2016 is hier te vinden.  
Recensies:
- De Nachtvlinders
- Stralend Schrijven
- Schrijfplezier
- ThrillZone
- Mijn Boekenblog
- To read or not to read
- Must Reads or Not
- Scriptgirl
- Hebban
- Meer dan Sandra
- Lees dan
- Perfecte Buren Leesclub
- JKLeest
- Thrillers Leestafel.info
- Boekenz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten