Google Translate

donderdag 2 maart 2017

Bordertown - Sorjonen

Seriedetails:
Titel: Bordertown
Finse titel: Sorjonen
Jaar: 2016
Verhaal: Miikko Oikkonen
Acteurs: Ville Virtanen, Matleena Kuusniemi, Anu Sinisalo
Duur: 11 afleveringen van 55 minuten
IMDB cijfer: 7,5Samenvatting:
Inspecteur Kari Sorjonen (Ville Virtanen) is een van de meest gerespecteerde speurders van de Finse Nationale Opsporingsbrigade (NBI). Wanneer zijn echtgenote Pauliina (Matleena Kuusniemi) door een hersentumor wordt getroffen, verlaat hij Helsinki om samen met zijn vrouw en hun tienerdochter Janina (Olivia Ainali) te verhuizen naar de geboortestreek van Pauliina.

Zo komt het gezin terecht in Lappeenranta. Kari krijgt er een doorgaans rustige baan bij de plaatselijke politie, maar moet al meteen de dood van een jonge vrouw onderzoeken.

En daar blijft het niet bij. Er vallen nog meer doden en Kari vreest dat hij te maken heeft met een seriemoordenaar. Daarnaast wordt hij onder meer ook geconfronteerd met ontvoering en drugshandel.


De serie:
De serie is uitgezonden op Canvas. De eerste aflevering was te zien op 7 februari 2017. Het eerste seizoen bestaat uit elf afleveringen die weer onderverdeeld zijn in vijf verhalen.

- A Doll’s House (Nukkekoti)
- Dragonflies (Sudenkorennot)
- Fury (Raivotar)
- The Woman in the Lake (Nainen Järvessä)
- End Game (Loppupeli)

Het eerste verhaal bestaat uit drie afleveringen en legt eigenlijk de basis voor de rest van de serie. Wil je meer weten over de serie dan is er zoals gewoonlijk een zeer goede beschrijving te vinden op de website van Stralend Schrijven. Het heeft weinig zin om dit opnieuw te herhalen.

Ik heb de eerste twee verhalen bekeken en zat met smart te wachten op de volgende afleveringen. Die kwamen niet meer dus toch nog even op de website van Canvas gekeken en het blijkt dat het tweede deel van het seizoen later dit jaar door Canvas wordt uitgezonden. Vreemde beslissing en hopen dat ik het tweede gedeelte niet ga missen. Heb je de serie gemist op Canvas, dan kun je alsnog het tweede deel later dit jaar gaan bekijken. De eerste vijf afleveringen zijn nog tot 23 maart 2017 beschikbaar via de website van VRT. Natuurlijk kunnen alleen de Belgen de afleveringen terugkijken, maar er zitten geen landrestricties op de afleveringen, dus het is mogelijk om ze ook vanuit Nederland te bekijken door te doen alsof je in België woont.

Is het de moeite waard om te bekijken? Jazeker. Inspecteur Kari is een bijzondere man en heeft een goed gevoel om misdaadzaken te onderzoeken. Eerst dacht ik dat hij helderziend was of zo, maar later bleek dat hij gewoon ontzettend goed kan onderzoeken. Hij en zijn gezin zijn dus verhuisd van Helsinki naar Lappeenranta en aangezien de plaats dichtbij Rusland en dan vooral bij Sint-Petersburg ligt, kan het niet anders dat Rusland betrokken wordt in de serie. De basis wordt dus in het eerste verhaal gelegd en verder uitgewerkt in het tweede verhaal. Interessant is vooral de rol van de Russische Lena Jaakkola (werkzaam bij de FSB) en haar dochter Katia. Helaas moet er nog een tijdje gewacht worden op de overige drie afleveringen. Het einde van het tweede verhaal geeft al een beetje aan waar het naar toe gaat.

Ik kwam erachter dat er ook boeken van zijn. De auteur is J.M. Ilves. Achter de naam schuilen twee Finse schrijvers. De boekenserie is geschreven naar aanleiding van de TV-serie. Tot nu toe zijn er twee boeken bij Gummerus verschenen. Meer info over de boeken is te vinden op onder andere de websites van Esaimaa, Suomilukee en Kaksisvullista.

Conclusie:
Ontzettend balen dat de serie in twee delen is gesplitst door Canvas, maar de serie is zeker de moeite waard. Tot nu toe is het eerste verhaal het beste. De Finse taal is wel even wennen, geen touw aan vast te knopen :-). De titelsong van Kaae & Batz samen met Maria Holm-Mortensen is mooi. Het volledige nummer is hieronder te beluisteren.Maria zingt trouwens ook in de band Scarlet Chives.


Lappeenranta.
Wetenswaardigheden:
 • De zeventienjarige dochter van Kari en Pauliina, Janina (Olivia Ainali) vind ik zelf vreselijk veel lijken op Emma Widstrand van het blog Glittrigamoln. Ze kan trouwens niet alleen acteren, maar ook zingen. Luister naar haar in het nummer Ordinary Things van Lukas Graham.
 • Nog een acteur die ontzettend veel op een andere acteur lijkt is Ilkka Villi (Niko Uusitalo in de serie). Ik vind hem lijken op Jake Gyllenhaal.

12 opmerkingen:

 1. That serie is really good and Lappeenranta too <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Do you know the books also? I just found out that there are books from the serie. Don't know who the writers are.

   Verwijderen
 2. No I have not seen that book ..Only know that series writter ..

  BeantwoordenVerwijderen

 3. Miikko Oikkonen
  Matti Laine
  Atro Lahtela
  Antti Pesonen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sorjonen nukkekoti
  J.M Ilves
  who have writte the book

  BeantwoordenVerwijderen
 5. :-( Dat is balen, dit is volledig aan me voorbij gegaan. Jammer, klinkt als een goede serie, en daar zijn er niet zoveel van. Toch weer beter bij blijven met blogs lezen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De serie is nu in zijn geheel te zien op Netflix.

   Verwijderen
  2. Geen Netflix hier, daar heb je nog wel goeie serie, alleen een beetje teveel, dan zit ik alleen nog maar tv te kijken, ben ik bang voor ;)

   Verwijderen
  3. Het valt mee met kijken. Meestal druk met andere dingen zoals bloggen :-).

   Verwijderen
 6. Wat is er met de benen van Kari/Ville aan de hand? Hij loopt zo wiebelig.

  BeantwoordenVerwijderen