Google Translate

maandag 26 juni 2017

Bokeh

Film details:
Titel: Bokeh
Jaar: 2017
Regisseurs: Geoffrey Orthwein en Andrew Sullivan
Verhaal: Geoffrey Orthwein en Andrew Sullivan
Acteurs: Maika Monroe, Matt O'Leary, Arnar Jónsson
Duur: 92 minuten
IMDB cijfer: 4,7Samenvatting:
Tijdens een romantisch tripje naar IJsland ontdekt een jong Amerikaans koppel wanneer ze op een morgen wakker wordt, dat iedere persoon van de aarde verdwenen is. Hun strijd om te overleven en zich neer te leggen bij de gevolgen van de mysterieuze gebeurtenissen zorgt ervoor dat al hun opvattingen over de wereld en henzelf drastisch veranderen.

De film:
Deze film kwam ik afgelopen weekend tegen op Netflix. Direct gekeken omdat het me wel interessant leek omdat het verhaal zich op IJsland afspeelt. Bij het zoeken naar de vreemde titel Bokeh kwam ik veel over fotografie tegen. Het is dan ook erg handig om te weten dat de titel van de film inderdaad is afgeleid van Bokeh uit de fotografie. Hieronder de Wikipedia definitie van Bokeh:

Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het gaat om de onscherpte die ontstaat doordat het voorwerp buiten het scherptevlak ligt. Bewegingsonscherpte valt hier niet onder.

Met dit in gedachten kijk je anders naar de film dan als je het niet weet. Het is namelijk nogal een vaag verhaal. Het Amerikaanse stel Jenai en Riley zijn op vakantie in IJsland en na een paar uitstapjes op bekende plekken op IJsland worden ze op een morgen wakker en er is helemaal niemand meer in de stad waar ze verblijven. Ze komen erachter dat er in heel IJsland en zeer waarschijnlijk in heel de wereld niemand meer is.

Wat nu? Hoe gaan ze er mee om? Riley fotografeerde voor de apocalyps met een oude fotocamera van het
Rolleiflex
merk Rolleiflex en doet dit nog steeds. Het levert ontzettend mooie beelden van IJsland en Jenai op. Deze beelden deden me denken aan de Zweedse blogster Jonna Jinton. Hier zijn wat foto's van Jonna Jinton in een zelfde soort stijl te zien. Ook bezoeken ze een aantal mooie plekken van IJsland. Volgens de producer van Bokeh hebben ze zo'n 55 plekken bezocht. Een aantal van deze plekken worden beschreven in een artikel op de Iceland Naturally website. De film lijkt dan ook veel op een toeristische brochure. Indrukwekkend gedaan. In deze wereld zijn vervolgens alleen Jenai en Riley overgebleven en hun leven met zijn tweeën wordt gevolgd. Best wel saai eigenlijk, maar in principe zit alles er in. Wat is er gebeurd? Hoe kan het dat alles door blijft draaien? Wat te doen als er geen water meer is? Hoe voorzichtig moet je leven als er geen doktoren meer zijn? Realistische vragen in een onrealistische wereld. Bij vlagen saai maar ook weer interessant. Tel daar de schitterende beelden van IJsland bij op en voor mij is de film geslaagd. Het einde was verrassend maar volkomen begrijpelijk. Ik heb gelezen dat de DVD een alternatief einde bevat. Die heb ik helaas niet kunnen vinden. Ik ben er wel benieuwd naar. Als iemand de DVD heeft hoor ik graag wat het alternatieve einde is.

Na het kijken van de film wat meer achtergrondinformatie opgezocht en dan is de film nog indrukwekkender. De film is namelijk voortgekomen uit een Kickstarter project. Het budget van $48.627 is dan redelijk beperkt en IJsland is dan natuurlijk een perfecte plek om een lege wereld te filmen. De opnames waren in de periode dat de zon niet meer ondergaat en door net na middernacht te filmen ziet IJsland er verlaten uit. Slim gedaan. Meer informatie over de totstandkoming van de film is te lezen in dit interview met bedenker en regisseur Andrew Sullivan.

Meer Bokeh film informatie:
- Officiele website.
- Facebook.
- Twitter.

De film laat zoals gezegd mooie beelden van IJsland zien. Het deed me naast Jonna Jinton ook wat denken aan de videoclip I'll show you van Justin Bieber. In die clip zijn ook mooie beelden van IJsland te zien.


Recensies:
- Moviemeter
- The Verge
- Variety
- Roger Ebert
- Flick Filosopher
- Film School rejects
- Eye for film
- Screenanarchy
- Film Journal
- Film Pulse
- LA Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten