Google Translate

dinsdag 26 december 2017

The Danish Girl

Filmdetails:
Titel: The Danish Girl
Jaar: 2015
Regisseur: Tom Hooper
Verhaal: David Ebershoff (boek), Lucinda Coxon (screenplay)
Acteurs: Eddie Redmayne, Alicia Vikander en Amber Heard
Duur: 119 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
De jaren 20. De Deense kunstenaar Einar Wegener (Eddie Redmayne) wordt door zijn vrouw Gerda benaderd om in vrouwenkleren te poseren wanneer een van haar modellen niet aanwezig is. Einar besluit later om als Lili Elbe door het leven te gaan en ondergaat daarbij een geslachtsverandering.

De film:
The Danish Girl is een film gebaseerd op het gelijknamige boek Het Deense meisje van David Ebershoff. Het boek van David Ebershoff is dan weer losjes gebaseerd op de biografie Man into
Lili Elbe
woman
van Lili Elbe uit 1933. Lili Elbe is geboren als Einar Wegener te Vejle op 28 december 1882 en gestorven te Dresden op 13 september 1931. Ze was een Deense kunstschilder(es) en is een van de eerste transseksuelen die een geslachtsaanpassende operatie ondergingen.

Ik had nog niet eerder van haar verhaal gehoord. Na het zien van de film wel en ik moet zeggen, de film zit goed in elkaar. Het leven rond de jaren twintig wordt goed weergegeven en het verhaal begint in Kopenhagen 1926. Einar is een succesvolle schilder en is getrouwd met Gerda. Gerda schildert ook maar is niet zo succesvol als haar man. Dit veranderd als ze voorstelt om Einar als model te gebruiken. Einar moet daarvoor in vrouwenkleren en dit is het begin van de transformatie van man naar vrouw. Natuurlijk is dit in het echt niet zo gebeurd en dat is dan ook de kritiek op de film. Het volgt niet het echte verhaal van Lili Elbe. Kan ik wel begrijpen omdat je dan een compleet ander verhaal krijgt. In het echt waren er namelijk vijf operaties nodig voor de geslachtsaanpassing en in de film maar twee. In de film blijft Gerda trouw aan Einar terwijl ze in het echt waarschijnlijk lesbische gevoelens had. Dat laatste zou aannemelijker zijn dan het verhaal in de film, want niet alleen voor Einar veranderd alles. Voor Gerda veranderd er eigenlijk nog veel meer. Zo was ze getrouwd met een man en zo moet ze samenleven met een vrouw. Om dit vol te houden moest ze haast wel gevoelens voor vrouwen gehad hebben. Het verklaart in ieder geval wel waarom ze in de film zo trouw blijft. Tijdens het kijken kon ik het niet zo goed verklaren.

Conclusie:
Een film over de eerste transgender rond de jaren 1930. Een thema wat tot op heden nog steeds niet volledig geaccepteerd is. Hoe zou het dan vroeger zijn geweest? De film is wat dat betreft vrij netjes. In het echt moet het er veel heftiger aan toe gegaan zijn vermoed ik. Het echte verhaal van Lili is in het kort geschetst in dit artikel van Telegraph. Interessant is ook hoe de regisseur het voor ogen heeft in dit interview met NRC. Zelf vond ik het interessant om een kijkje in het leven van Lili Elbe te krijgen. Einar/Lili (gespeeld door Eddie Redmayne) en Gerda (gespeeld door de Zweedse Alicia Vikander) zorgen ervoor dat de film boeiend blijft.

Wat me opviel is dat de eindscène bergachtig was terwijl Denemarken zo plat als een dubbeltje is en vooral het gedeelte waar Velje, Jutland ligt. Waarom de eindscène op een berg plaatsvond is te lezen in dit artikel. Het zijn geen beelden van Denemarken, maar van Noorwegen en het Engelse Kent op het eiland Sheppey. Ondanks dat toch mooie beelden.

Meer over het leven van Lili is hier te vinden. Meer over de werken van Gerda is te zien in het onderstaande Youtube filmpje.


Recensies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten