Google Translate

woensdag 3 januari 2018

Fortitude seizoen 2

Seriedetails:
Titel: Fortitude seizoen 2
Jaar: 2017
Verhaal: Simon Donald
Acteurs: Richard Dormer, Björn Hlynur Haraldsson, Sofie Gråbøl
Duur: 10 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,4Samenvatting:
Fortitude is een (fictief) stadje op Spitsbergen, in het uiterste noorden van Noorwegen. Het is er altijd koud, en er gebeurt nooit iets. Tot de gemeenschap opgeschrikt wordt door een brutale moord. Het is het begin van een reeks mysterieuze gebeurtenissen die onderhuidse spanningen en tegenstrijdige belangen aan het licht brengen in de gesloten gemeenschap van vissers, mijnwerkers, avonturiers en wetenschappers.

Het afgelegen arctische stadje Fortitude krijgt af te rekenen met een aantal moeilijkheden. Sheriff Dan Anderssen schoot op de vrouw van wie hij hield en verdween in de ijswildernis. Is hij dood? Moet Deputy Sheriff Eric hem opvolgen? Groeien de politiezaken Ingrid Witrey en Petra Bergen boven het hoofd? Kunnen Vincent en Natalie hun angsten en trauma’s overwinnen? Zal het huwelijk van Eric en Hildur Odegard standhouden?

In dit tweede seizoen zijn een aantal personages verdwenen, maar maken we kennis met de geniale visser Michael Lennox, vertolkt door Dennis Quaid. Hij is op zoek naar King Crab maar doet in de eerste plaats alles wat binnen zijn bereik ligt om zijn ten dode opgeschreven vrouw Freya te genezen. Wetenschapper Dr. Surinder Khatri komt er het Fortitude Arctic Research Centre leiden. En wie is de vreemde Vladek Klimov?

Het is dan wel de mooiste plek op aarde voor de mensen die er wonen, het blijft er levensgevaarlijk. Wie dacht dat na het eerste seizoen alles goed zou komen in Fortitude heeft het helemaal mis. De hemel kleurt er bloedrood. Een huiveringwekkende ontdekking bewijst dat de horror nog niet voorbij is.


Seizoen 2:
Begin 2016 had ik het eerste seizoen van Fortitude gezien. Een serie van extremen. Je houdt ervan of niet. Ik vond het wel een bijzondere serie met geweldige beelden van het landschap. Dankzij een tip van Stralend Schrijven bleek het dat Canvas eind 2017 seizoen twee heeft uitgezonden. Het vervolg op het eerste seizoen waar veel vragen overbleven. Worden deze beantwoord in het tweede seizoen? Sommige wel. Het is in seizoen twee negen weken later en het begint allemaal met een bloed aurora en daarna een moord. Een lijk ontdekt door Lars Ulvinaune. Hij kwam me al bekend voor en de acteur Rune Temte heeft inderdaad Ubba gespeeld in The Last Kingdom. De moord is weer het begin van een reeks vreemde en bizarre taferelen met een aantal nieuwe en oude personages. Er wordt voortgeborduurd op de gebeurtenissen uit het eerste seizoen maar het verhaal draait 180 graden en eigenlijk wordt er een compleet nieuw verhaal vertelt. Zo is gouverneur Hildur Odegard in het tweede seizoen anders dan in het eerste seizoen. De politie, Eric, Petra en Ingrid, heeft weer een grote rol in het verhaal en kunnen ze het allemaal wel aan zonder Dan Anderssen?

Was het eerste seizoen vreemd en bizar, seizoen twee gooit er nog een schepje bovenop. De bloed aurora speelt daarbij net als de Sami cultuur en de sjamaan een belangrijke rol. Interessant hoe men dit in het verhaal heeft verweven. De horror scènes die in het eerste seizoen veelvuldig aanwezig waren ontbreken ook in het tweede seizoen niet. Dus vond je het eerste seizoen al niets, ga dan ook het tweede seizoen niet kijken.

Conclusie:
Een interessant vervolg maar persoonlijk vond ik het eerste seizoen beter. Toch zijn er pluspunten zoals Hildur Odegard en Dan Anderssen. Beide spelen ontzettend goed hun rol. De sjamaan vond ik niet erg overtuigend. Ik was van te voren sceptisch over de rol van Dennis Quaid. Naar mijn mening te Amerikaans voor zo'n serie, maar hij doet het verrassend goed. De beelden van Spitsbergen of eigenlijk opnieuw IJsland zijn wel weer geweldig. Helaas was het laatste deel een tegenvaller. Je verwacht namelijk nog een aflevering, maar dat is dan weer wachten op seizoen drie. Een ander nadeel was dat het verhaal uit het eerste seizoen al uit mijn geheugen was verdwenen. Het is negen weken later in seizoen twee, maar voor mij was het bijna twee jaar geleden en ik was het einde van het eerste seizoen volledig kwijt.

Wetenswaardigheden:
Nog meer interessante linkjes:
Recensies:
- Collider
- Empire Online
- Den of Geek
- Cultbox
- Cinenews
- RadioTimes
- Scriptgirl

Hieronder de Engelstalige seizoen twee. De Nederlandse vertaling is nog niet beschikbaar.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb seizoen 2 uitgekeken, ook al is het niet mijn ding.Weer veel te veel horror. Hoe gekker hoe beter, schijnen de scenaristen te denken. Dit kan toch allemaal veel subtieler. En inderdaad blijf je aan het eind nog met vragen zitten. Dus ik vrees dat er een derde horrorseizoen zit aan te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is wel een soort Twin Peaks geworden :-). Had wel wat minder gemogen. Op zich was het wel spannend maar de laatste aflevering viel echt tegen.

      Verwijderen