Google Translate

vrijdag 19 januari 2018

Van droom tot emigratie - Heiko Leugs

Boek details:
Auteur: Heiko Leugs
Titel: Van droom tot emigratie (ebook)
Verschijningsdatum: 2017
Bladzijde: 213
Uitgeverij: Van Dorp Uitgevers
ISBN: 9789461852090


Flaptekst:
Reeds jaren geleden was het voor Joke en Heiko Leugs duidelijk: hun toekomst zou in Zweden liggen. Het land waar ze bij iedere vakantie het gevoel kregen dat ze thuis kwamen. Juist als het tweetal er vol voor wil gaan, slaat de economische recessie toe. Hun huis in Groningen blijkt plotseling onverkoopbaar en de emigratieplannen van het enthousiaste stel worden omgevormd. Er wordt besloten eerst een vakantiehuis in Zweden te kopen en de economische crisis af te wachten. In 2017 kunnen ze dan toch de droom gaan waarmaken. Het eigen huis wordt verkocht en de vele jaren van gedegen voorbereiding betalen zich nu uit. Van droom tot emigratie is een rijk gedetailleerd boek over een langgekoesterde wens tot landverhuizen, gecombineerd met een goed doordachte voorbereiding.

Van vakantie tot emigratie:
Van vakantie tot emigratie is het eerste boek van Heiko Leugs. Het boek verscheen in 2014. Ze waren ten tijde van dat boek nog niet geëmigreerd. Eind oktober 2017 kreeg ik op de blogpost een reactie van Heiko met de mededeling dat het tweede boek een week later zou verschijnen. Goed nieuws want het eerste boek beviel me goed en ik was benieuwd naar de vervolgverhalen.

Het boek:
In het voorwoord wordt duidelijk dat dit boek “ons Zweden” beschrijft. Volgens het voorwoord zijn ze uiteindelijk geëmigreerd naar Zweden. Lees daarvoor het onderstaande gedeelte uit het voorwoord:

Wij zijn uiteindelijk op 5 mei 2017 op 56 en respectievelijk 53-jarige leeftijd geëmigreerd en hebben tijdelijk in ons vakantiehuis in Hällaryd Rolsberg gewoond in de gemeente Vetlanda, provincie Jönköping. Per 15 september 2017 wonen we in Ödarp, Björkhaga 1 te Anaby, Tranås kommun.

Het tweede boek zit beter in elkaar dan het eerste boek. Het boek is onderverdeeld in verhalen en het zijn deze keer afgesloten verhalen waarin de titel van het verhaal de lading dekt. Het boek leest prettig en ik moet zeggen, het is bij vlagen erg confronterend. We zitten op dit moment zelf in het verkoopproces van ons huis en dan worden de perikelen rondom de verkoop van hun huis in Nederland herkenbaar. We hebben zelf besloten om toch binnen Nederland te verhuizen en te profiteren van de lage rente. Wie weet gaan we in de toekomst starten met een vakantiehuis in Zweden. Kan ook zijn dat dit niet lukt. We zien wel. Om die reden is het interessant om te lezen hoe het Heiko en Joke is vergaan. In het genre emigratieverhalen is dit boek zeker een aanrader en met veel plezier gelezen en hopelijk komt er een derde boek.

Wetenswaardigheden:
 • Het eiland Visingsö.
 • In Aneby, Stalpet bevindt zich de hoogste waterval van Zuid-Zweden.
 • WC bräntoalett of een vakuumtoalett med förbränning. Dat ziet er ongeveer net zo uit als een gewoon toilet met waterspoeling, echter met dit toilet wordt ‘de kleine én de grote boodschap’ verbrand tot as. Dat verbranden kan elektrisch of met behulp van (lpg) gas. De as kan later over de tuin verstrooid worden en is goede compost.
 • Schilderijen van Öob
 • Stel Jan en Ria. Ontmoet via emigratiebeurs. In april 2014 naar Zweden geëmigreerd. Ze wonen in het dorpje Solkaryd.
 • Erikshjälpen. Hemofiliepatient Erik Nilsson (1929-1966). Erik ontving veel namen en adressen door te luisteren naar Sven Jerrings radioprogramma Children’s mailbox. Roland Nelsson werd Erikshjälpen’s directeur in 1983.
 • Joke en Heiko hadden hun vakantiehuis in de verhuur. Van de 52 weken konden ze er zelf maximaal zes weken naar toe. Niet verhuurd via bv Novasol maar alleen aan bekenden.
 • Joke en Heiko hebben de websites www.rolsberg.com en www.heiko-Joke.com.
 • Hagens camping. Jos en Hanneke Vrigstad.
 • Hoofdstuk Scandinavische thrillers. Marc Pennartz, Stieg Larsson, Henning Mankell, Lars Kepler, Camilla Läckberg en Hjorth & Rosenfeldt.
 • Joke en Heiko hadden hun huis in Nederland ruim vier jaar in de verkoop.
 • Het eerste wat ze gingen doen in Zweden was vakantie houden. Een vriend zei: We zouden eerst moeten ontwortelen, om vervolgens opnieuw te kunnen aarden.
 • Joke en Heiko waren in april 2017 zes jaar getrouwd. Voor beiden was dit hun tweede huwelijk.
 • Er is hun vaak gevraagd of ze ook in Ik vertrek zouden komen. Antwoord: Nee. Dat soort programma’s is volgens hun vooral op zoek naar sensatie.
 • Afscheid nemen bestaat niet - Marco Borsato.
 • Taalfoutje: We waren zeer onder de inruk van de vele oldtimers.
 • Na het lezen van een boek van Jo Nesbø kreeg Heiko kriebels. Hij had zin om een tweede boek over emigreren naar Zweden te schrijven. Dat was op 8 mei 2017.
 • Uitstapje: Skrôla Hie, nabij het plaatsje Bruzaholm (tussen Eksjö en Mariannelund). Mooi beekje met kloofje tussen rotswanden. Net buiten Eksjö een hele mooie bijzonder grote en diepe kloof Skurugata en het punt Skuruhatt. Ramkvilla, kloof Hörnebo Skiffergruva. Kleva Gruva. Älmhult, Ikea-museum.
 • Blauwe autootjes van PostNord hebben het stuur rechts. Makkelijk om de post in de bussen te doen.

2 opmerkingen:

 1. Lijkt me een leuk boek.
  Ken je ook de blog van Chantal: http://www.movingslowly.se/?
  Zij is met man en dochter in december 2017 verhuisd naar Zweden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, kende ik nog niet. Bedankt voor de tip. Ik heb het blog toegevoegd aan mijn leeslijst.

   Verwijderen