Google Translate

woensdag 5 juni 2019

Solo - Jesper Stein

Boek details:
Auteur: Jesper Stein
Titel: Solo
Originele titel: Solo
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2019
Bladzijde: 375
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 9789045218236


Flaptekst:
Axel Steen heeft zijn leven bij de politie achter zich gelaten en is hoofd beveiliging van een internationale investeringsbank geworden. Hij kijkt uit naar de zomervakantie met zijn vrouw en dochter wanneer een vertrouwde werknemer van de bank wordt betrapt op een miljoenenzwendel. Axel moet hem ontslaan, discreet en zonder dat de politie erbij betrokken wordt. Het is het begin van een fatale reeks gebeurtenissen in een wereld waarin geld heilig is.

Tegelijkertijd wordt een jonge immigrant vermoord gevonden in een kelder. Axels voormalige collega Vicki Thomsen leidt het onderzoek. Zij komt hevig onder druk te staan omdat niemand in uit de omgeving met de politie wil praten. Er lopen lijnen naar Syrië en alles wordt nog ingewikkelder als blijkt dat de vermoorde immigrant in het geheim nauw contact met de politie had. En met één agent in het bijzonder: Axel Steen.


Het boek:
Solo is het zesde deel in de Axel Steen serie en het vierde deel die vertaald is naar het Nederlands. Daarnaast is Solo het tweede boek die ik gelezen heb. Het vorige boek was Vaarwel. Solo is eigenlijk de opvolger van Papa en dit klopt als je de zes delen die in Denemarken zijn uitgegeven bekijkt. Dit verhaal sluit dus niet echt aan op het vorige deel Vaarwel, maar dus wel op Papa en als je meer van dit boek wilt genieten is het verstandig om dan toch eerst Papa te lezen. De gebeurtenissen in Papa werken namelijk veelvuldig door in Solo. Welke dat zijn kom je wel te weten tijdens het lezen maar ik vond het af en toe lastig dat ik Papa niet gelezen heb. Ga ik nu Papa lezen, dan weet ik al wat er gebeurd is. Een tip: lees eerst Papa

Het verhaal beslaat tien dagen waarvan het grootste gedeelte plaatsvindt in de eerste drie dagen. Axel Steen is samen met zijn dochter Emma op het Amager Strand. Naast Axel ligt een krant met de kop dat IS de antieke stad Palmyra heeft ingenomen. Axel is clean en geen politieagent meer en zit tegenwoordig in de veiligheidsbranch. Hij werkt voor Zorn Investments. Axel heeft voor Zorn Investments bij de PET gewerkt. Sinds een half jaar is hij voor de tweede keer met zijn vrouw Cecilie getrouwd. In Vaarwel was Cecilie in juni 2008 zesendertig jaar. In Solo is Cecilie veertig jaar, dit betekent dat Solo zich afspeelt in 2012 en dan klopt de informatie dat de plaats Palmyra ingenomen is door de IS.

Axel heeft het eindelijk voor elkaar. Opnieuw getrouwd met Cecilie, een minder gevaarlijke baan als beveiliger. Minder onregelmatige werktijden. Dit alles om het tweede huwelijk te laten slagen, maar kan Axel dit volhouden? Als er wat gebeurd bij Zorn Investments wordt Axel op de proef gesteld en zal hij een keuze moeten maken tussen zijn dochter en vrouw of het werk.

De andere verhaallijn heeft te maken met de politie waar Axel eerder werkzaam was. Vicki Thomsen is ondertussen afdelingshoofd geworden en heeft een relatie met Lennart Jönsson. Lennart is zevenenzestig jaar en daarmee flink wat ouder dan Vicki. Vicki en haar team onderzoeken de moord op een vijfentwintigjarige dealer, Abdel El-Hassan, doodgestoken in een flatgebouw te Urbanplanen, het symbool van het ergste betonnen getto van Amager. Het nummer van Axel stond in de telefoon van het slachtoffer. Abdel El-Hassan was betrokken bij een zaak waar Axel vijf tot zes jaar geleden onderzoek naar heeft gedaan toen hij werkzaam was voor PET.

De twee verhaallijnen hebben in het begin weinig met elkaar te maken. Axel is de verbinding tussen de verhaallijnen en ze komen later alsnog bij elkaar en hoe Jesper Stein dit gedaan heeft is genieten.

Conclusie:
Opnieuw een sterk deel uit de Axel Steen serie. De persoonlijke keuzes van Axel zijn cruciaal voor zijn toekomst. Kiest hij voor vrouw en kind of voor werk en kan hij zijn vroegere werk bij de politie daadwerkelijk achter zich laten? Dit wordt duidelijk in het Solo verhaal, waar Axel het zonder zijn team moet doen, dus solo.

Een spannend en realistisch verhaal met opnieuw een rauwe inkijk in onder andere een Kopenhaags getto, de keiharde zakenwereld, de inlichtingendiensten en de strijd tegen de IS en de IS-gangers. Geweldig hoe Stein de sfeer weet neer te zetten. En zoals ik eerder schreef, lees eerst Papa voor je dit deel gaat lezen. Ik ben fan van deze schrijver.

Na het lezen van dit boek wou ik wel wat meer weten over de burgeroorlog in Syrië. Hoe is het zo gekomen dat een land zo in puin komt te liggen. De twee afleveringen van Floortje Dessing waren in dat kader zeer interessant om te bekijken. Floortje is naar Syrië geweest voor een reisprogramma. Er was toen nog niets aan de hand. Acht jaar later bezoekt ze Syrië weer. Indrukwekkend om te zien. De twee afleveringen uit 2016 zijn te vinden op de BNN/Vara website.

Wetenswaardigheden:

Recensies:
- Lekker lezen

2 opmerkingen: