Google Translate

woensdag 23 januari 2019

Herrens veje (Ride upon the storm) - Seizoen 1

Seriedetails:
Titel: Herrens veje (Ride upon the storm) - Seizoen 1
Jaar: 2017
Concept: Adam Price
Acteurs: Lars Mikkelsen, Ann Eleonora Jørgensen, Simon Sears
Duur: 10 afleveringen van 60 minuten
IMDB cijfer: 7,3




Samenvatting:
Johannes is een vooraanstaande priester en in vele opzichten een god voor zijn twee zonen, August en Christian. Hij is degene die geeft, neemt, liefheeft en straft. Toch is hij verre van perfect. Hij verkiest duidelijk August boven Christian en geeft zijn vrouw Elisabeth niet de ruimte die ze nodig heeft. De familiale spanningen reiken tot oorlogen in het Midden-Oosten en veroorzaken vurige botsingen tussen de personages en de levensvisies die ze vertegenwoordigen.

De serie:
Deze keer een Deense dramaserie over religie. Persoonlijk vind ik deze serie erg interessant omdat wij in Denemarken een aantal kerken hebben bezocht. Niet zoveel als in Zweden maar genoeg om te zien dat de kerken in Denemarken vaak op elkaar lijken aan de buitenkant. We maken geen diensten mee in de kerken en met deze serie krijgen de bezoeken aan de kerken iets extra's.

In de eerste aflevering maak je kennis met de priester Johannes Krogh, zijn vrouw Elisabeth en hun twee zonen Christian en August. Het is niet echt een bijzondere aflevering maar wel noodzakelijk. Johannes komt uit een voorname priesterfamilie en zijn doel is om bisschop van Kopenhagen te worden. Johannes is gepassioneerd en preekt goed. In de volgende afleveringen wordt duidelijk dat het niet allemaal koek en ei is in de familie Krogh. Verschillende verhaallijnen van de familieleden komen aan bod en de lijnen doorkruisen de familie. Op religieus gebied worden er veel hedendaagse onderwerpen behandeld: homoseksualiteit, drugs, alcohol, overspel, abortus, oorlog, bedrog, moslims en boeddhisme. Deze onderwerpen worden aan de Krogh kapstok gehangen.

Conclusie:
Een geweldige serie waarin de vele onderwerpen goed en boeiend worden behandeld. Natuurlijk is het allemaal overtrokken en zijn er erg veel toevalligheden, maar het is zo boeiend dat het geen probleem is. Er wordt goed geacteerd en men speelt het geloofwaardig. Zo geloofwaardig dat je na tien afleveringen het woord Gud (Deens voor God) niet meer kunt aanhoren. De kwesties zijn allemaal wel serieuze kwesties en worden ook op die manier behandeld. Het religieuze gaat daarom best wel diep en je krijgt een goede indruk van hoe de Denen hun geloof ervaren. Het geloof is afkomstig van de Deense Volkskerk (Folkekirken). Op de website van Tweeting with God staat een zeer goede beschrijving van de Deense Volkskerk:

‘Folkekirken’ is de Deense Lutherse Staatskerk. Zo’n 75% van de Deense bevolking is lid van de Folkekirken waardoor het de grootste religieuze congregatie van Denemarken is. De Deense Lutherse Kerk dateert uit de Reformatie van 1536 toen de koning de connecties met de paus verbrak, alle katholieke bisschoppen ontsloeg en de leiding van de kerk zelf overnam. De Deense grondwet heeft de positie van deze kerk als Staatskerk vastgesteld en bepaalt dat de zaken van de kerk gereguleerd worden door het parlement en de Minister van Kerkzaken.

De familie Krogh bestiert de Lindegård pastorie. Het is een fictieve pastorie. Er worden ook andere kerken genoemd die wel bestaan zoals de Grundtvigskerk. De naam van die kerk is gekoppeld aan Nikolaj Frederik Severin Grundtvig. De naam van de Deense Lutherse predikant en dichter wordt regelmatig genoemd in de serie. Ik was na het kijken van de serie zeer benieuwd hoe de serie in Denemarken is ontvangen. Hoe reageert bijvoorbeeld de Deense Volkskerk op de serie? Het blijkt dat op de website van Folkekirken aan elke aflevering van Herrens Veje aandacht wordt besteed. Alle artikelen over de serie zijn hier te vinden. Geweldig om te lezen. En volgens de Lutheran World Foundation zet de serie aan tot discussie over geloof. Ook de Kristendom website besteed aandacht aan de serie.

De Soundvenue website heeft een artikel per deel geschreven. Hieronder de weblinks naar de artikelen:
Herrens Veje deel 1
Herrens Veje deel 2

Wat mij verder opviel in de serie is de muziek. In elke aflevering is wel een nummer te horen die je raakt. De titelsong is natuurlijk na tien afleveringen het meest bekend. Het is een nummer van Claus Hempler. Meer informatie over het nummer is hier te vinden.

`

De rest van de muziek is in de onderstaande Youtube film te horen:


Op Spotify en op Youtube ook nog een afspeellijst gevonden. Interessante nummers van net zo interessante artiesten zijn te horen zoals Broken Twin, Il Tempo Gigante, n*grandjean, Choir of Young Believers, Rosa Lux en Jong Pang.

Er is natuurlijk een tweede seizoen gemaakt en na het kijken van het eerste seizoen was het voor mij wel goed geweest als er geen vervolg meer kwam. Mocht ik het tweede seizoen niet zien dan is het laatste deel van het eerste seizoen een mooie afsluiting.

Wetenswaardigheden:
Teveel om op te noemen. Een wil ik er wel uitlichten en dat is het Handje van Fatima.

Recensies:
- Alles over series
- XGN
- Stralend Schrijven
- Cinema Scandinavia
- SBS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten