Google Translate

dinsdag 1 januari 2019

Licht - Jolanda Linschooten

Boek details:
Auteur: Jolanda Linschooten
Titel: Licht
Verschijningsdatum: 2018
Bladzijde: 255
Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff BV
ISBN: 9789024582747Samenvatting:
Fotograaf, avonturier en auteur Jolanda Linschooten neemt je in haar schitterende fotoverhalenboek Licht mee op haar adembenemende reizen naar licht. Licht bestaat uit een serie fotoverhalen, overwegend van boven de noordpoolcirkel. De beleving van het arctische licht staat centraal – licht dat mensen in beweging brengt, zoals het noorderlicht, pastellicht, sneeuwlandschaplicht, midzomerzonlicht, sterrenlicht en poolnachtlicht. Licht is altijd aanwezig – zelfs als het donker is – en Jolanda ervaart hoe belangrijk licht voor haar is. De verhalen in Licht komen voort uit Jolanda's avontuurlijke reizen en zijn doorspekt met een behoorlijke dosis natuurinformatie. Het avontuur, de natuurbeleving en het belang van licht zijn de thema's van dit prachtige en unieke fotoverhalenboek.

De auteur:
Ik had nog niet eerder een boek van Jolanda Linschooten gelezen en haar nieuwste boek Licht is dus mijn eerste boekervaring van haar. Ik volg haar al wel op verschillende manieren zoals de verhalen op haar website www.jolandalinschooten.nl en via de boeken van haar man Frank van Zwol. Jolanda gaat vaak alleen op reis maar ook wel eens met Frank en deze reistochten komen weer terug in de boeken van Frank, Het Thule-incident, Niemandsland en Schokgolf.

Het boek:
Het boek bestaat uit tien hoofdstukken:

01 Arctisch ijslicht (Groenland)
02 Gouden glinstering (Canada)
03 Witte wildernis (Canada)
04 Bivak onder de sterren (Frankrijk)
05 Op zoek naar noorderlicht (Noorwegen)
06 Tussen zonsopkomst en -ondergang (Corsica)
07 Vijftig tinten roze (Lapland)
08 Zon in de nacht
09 Licht is alles (Noorwegen)
10 Poolnacht (Noorwegen)

Het is een fotoboek met best nog wel veel tekst van Jolanda over licht in allerlei aspecten. In het eerste hoofdstuk het Arctisch ijslicht in Groenland. De mooiste quote uit dit hoofdstuk is van Aqui Nuko uit Isortoq, Groenland: Dit land is als ons bloed. Het is ons bloed omdat wij leven dankzij de dieren die in dit land leven. Anders dan jullie. Wij maken ons zorgen over het land omdat we daarvan leven, jullie leven van geld dus jullie maken je zorgen over geld.

In het tweede hoofdstuk Canada. Jolanda gaat samen met Frank en hun hond Herschel een goudzoekersspoor volgen van Dawson City naar Old Crow door de Ogilvie Mountains. De reis werd een survival tocht met de honger in de hoofdrol. De foto van Jolanda op haar Reportage survival in de Yukon post zegt genoeg. Meer foto's van de tocht zijn hier te vinden. Indrukwekkend om te lezen. Jolanda heeft van de tocht ook een multimediapresentatie gegeven en een recensie van die presentatie is hier te vinden.

Jolanda haalt een gedeelte uit The Spell of the Yukon van Robert Service aan: There’s a land where the mountains are nameless, and the rivers all run God knows where. Het gedicht is hier in zijn geheel te lezen.

In het derde hoofdstuk maakt Jolanda een tocht met een leenhusky door Noord-Canada. De husky is Herschel uit de Arctic Chalet, de sledehondenkennel van Judi en Olav Falsnes. Ik wist niet hoe Jolanda en Frank aan Herschel zijn gekomen, maar na het lezen van dit verhaal wel. Geweldig verhaal. In het verhaal speelt de MacKenzie rivier een rol. Deze rivier is onder andere beschreven in Jack Londons The call of the wild. Ook interessant zijn de Vuntut Gwichin’ indianen in Old Crow en de film Being caribou.


In het vierde hoofdstuk een quote van Jón Kalman Stefánsson uit Iets ter grootte van het universum:

Hoeveel dagen hebben we hier op deze planeet in het tijdsbestek van het leven die er werkelijk toe doen, waarin er echt iets gebeurt en waardoor je leven helderder, voller lijkt, ‘s avonds en ‘s ochtends - hoeveel dagen?

En een quote uit Reis naar Ixtlan van Carlos Castaneda.

Van de overige hoofdstukken noem ik de voor mij interessante feiten.

Conclusie:
Een geweldig boek met schitterende foto's van de tochten die Jolanda of alleen of met Herschel of met Frank en Herschel ondernomen heeft. Niet alleen foto's maar ook allerlei verschillende aspecten van het licht komen aan bod. Weer veel geleerd over het licht en natuurlijk genoten van de mooie foto's. Bij het zoeken naar informatie ook weer veel geleerd zoals het verhaal van Birkeland en daarnaast een aantal video's van Jolanda bekeken. Op de website van Jolanda zijn op dit moment twaalf foto's te zien die als achtergrond voor de website dienen. Een boek die een prominente plaats in de boekenkast heeft verdiend. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff bedankt voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.


Recensie:

2 opmerkingen:

  1. Prachtige filmpjes! Licht is er in zo veel variaties en het verveelt nooit om ernaar te kijken.
    Een boek als dit blader je vast nog weleens vaker door. De voorkant alleen al is erg mooi om te zien.
    Een leuke boekenkast trouwens ;-)

    BeantwoordenVerwijderen