Auteur: Henning Mankell
Titel: Tea-Bag
Originele titel: Tea-Bag
Vertaling: Clementine Luijten
Verschijningsdatum: 2001
Bladzijde: 317
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044512533
Flaptekst:
Een Afrikaans meisje wordt met vele andere illegale vluchtelingen op een strand in Zuid-Spanje gezet. Een ambtenaar vraagt naar haar naam en zij antwoordt: Tea-Bag. Uiteindelijk belandt ze met een valse identiteit in Zweden, waar ze op een avond een lezing van de dichter Jesper Humlin bijwoont. Humlin, die zich van zijn uitgever moet wagen aan de misdaadroman in plaats van onverkoopbare poëzie te schrijven, spuugt op het misdaadgenre. Het is, zegt hij, een genre waarmee iedere Zweed zich bezig lijkt te houden. Na de lezing ontmoet hij Tea-Bag. Haar verhaal opent een voor hem onbekende wereld.
Het boek:
Tea-Bag, een boek dat mijn aandacht kreeg toen we de boekenkast gingen verplaatsen. De omslag pakte me toen de boeken uit en weer de kast in gingen. Tijdens de treinreizen naar Amsterdam in verband met een cursus leek het mij een goed idee om Tea-Bag te lezen. Tea-Bag gaat over een vluchtelingenmeisje die is aangekomen in een vluchtelingenkamp in Zuid-Spanje. Ze kwam aan met een wrak schip vanuit Afrika. Vlak voor de kust van Spanje zonk het schip en verdronk bijna iedereen.
Tea-Bag komt in het kamp in contact met de Zweedse journalist Per. Per maakt een reportage over vluchtelingen. De serie heet Mensen zonder gezicht. Tea-Bag komt op die manier over Zweden te weten. Een land die interesse heeft in haar. Haar doel is vervolgens Zweden.
In Zweden richt het verhaal zich op de tweeënveertigjarige in Stockholm wonende Jesper Humlin. Hij behoort tot de meest succesvolle schrijvers van zijn generatie en geeft elk jaar op zes oktober ontoegankelijke dichtbundels uit. Zes oktober is de verjaardag van zijn nu zevenentachtigjarige moeder Märta. Jesper heeft een paar jaar wat met de eenendertigjarige anesthesieverpleegkundige Andrea. Jesper woont niet samen met Andrea. Een keer per maand ontmoet Jesper de even oude collega schrijver Viktor Leander. Ze kenden elkaar in de tijd dat ze nog jong en ongepubliceerd waren. Ze maten hun marktwaarde af en ze mochten elkaar niet. Daarnaast deden ze neerbuigende uitlatingen over debutanten.
Jesper krijgt van zijn uitgever Olof Lundin de opdracht om een misdaadroman te schrijven. Dit zou beter verkopen dan zijn gedichtenbundels. De misdaadroman is aan het einde van de twintigste eeuw populair. Het schrijven van een misdaadroman is de rode draad door het verhaal. Iedereen die Jesper spreekt was bezig met het schrijven van een misdaadroman. Deze verhaallijn is enigszins humoristisch maar ook vrij cynisch en staat recht tegenover de andere verhaallijn die over Tea-Bag gaat. De twee leren elkaar kennen bij een voordracht van Jesper in Mölndal, Göteborg. Na de ontmoeting blijft Tea-Bag in de gedachten van Jesper dwalen.
Later komt Jesper op het idee om een boek te schrijven over en samen met immigranten. Tea-Bag is een van de immigranten samen met Leyla en Tanja. Ze vertellen hun tragische verhaal hoe ze geïmmigreerd zijn. Drugs, bordelen, mensensmokkelaars, slavernij en veel ellende.
Conclusie:
Een roman van Mankell uit 2001 over de immigrantenproblematiek. Hij was zijn tijd ver vooruit en het verhaal is nog steeds actueel. Een zwaar onderwerp dat op een unieke manier verteld wordt door de schrijver Jesper Humlin. Het leven van Jesper Humlin daarentegen is een lachertje vergeleken met de verhalen van de drie meisjes. Twee werelden die op een mooie manier samen komen tot een boeiend verhaal. Door de cover van het boek krijg je gelijk een beeld van Tea-Bag. Gelukkig heeft Mankell naast de Wallander serie ook dit soort boeken geschreven waarvan Tea-Bag zeker een aanrader is.
Wetenswaardigheden:
- Record kogel gooien Ossian Skiöld.
- Veel immigranten in Stensgården.
- Pelle Törnblom en zijn boksschool in Stensgården.
- Geldbeluste, nietsontziende mensensmokkelaars uit alle delen van de wereld op het Marokkaanse strand.
- Affiche dat reclame maakte voor een bokswedstrijd tussen Eddie Machen en Ingemar Johansson.
- Pelle tegen Jesper: Je hebt veel vooroordelen, Jesper Humlin. Je weet niet veel over dit land en de mensen die er wonen.
- Tea-Bag komt uit Togo, Nigeria.
- Dichtbundel van Gunnar Ekelöf.
- Tea-bag keek een Zweedse film uit de jaren vijftig met Hasse Ekman.
- Tanja: Urine maakte ammoniak vrij in de geurblokken die je vervolgens kon inademen. De meest vernederende van alle drugs.
- Ossies.
- Nawoord Henning Mankell, september 2001: Dit is een roman. Maar Tea-Bag bestaat echt. Net als Tanja en Leyla. Hoe ze echt heten, is niet van belang. Wat ertoe doet, is hun verhaal.
- Hobby en overige info
- Fantasticon
- Hebban
- In de boekenkast
- Goodreads
- Met mijn neus in de boek
- Hebban
- Niets is geheel waar, en zelfs dat niet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten