Google Translate

woensdag 11 december 2019

Den inre cirkeln

Seriedetails:
Titel: Den inre cirkeln
Jaar: 2019
Verhaal: Håkan LindhéAnna PlattPer Schlingmann en Maja Winkler
Acteurs: Niklas Engdahl, Nanna Blondell, Ebba Hultkvist
Duur: 8 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 6,4Samenvatting:
In het Zweedse Almedalen zijn de belangrijkste politieke kopstukken bijeen. Het gerucht gaat dat premier Elvira Kropp overweegt af te treden. De strijd om haar opvolging gaat tussen minister David Ehrling, die geldt als een politieke belofte, en de meer ervaren minister van Milieu Ann-Louise Hegel. Al snel blijkt dat het politieke spel keihard wordt gespeeld, en Davids familie dreigt de dupe te worden.

De serie:
Op NLZiet de Zweedse serie Den inre cirkeln bekeken. Het verhaal speelt zich af op Gotland tijdens de Almedalen Week in Almedalen, een park in Visby. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het bestaat dus echt. Ik kende wel Crimetime Gotland. Een bijzonder eiland :-). Hoofdpersoon is David Ehrling. Een jonge vrouwengek, ambitieus en gedreven. Hij is de minister van Handel en tijdens de Almedalen Week overweegt de zittende premier Elvira Kropp om af te treden. De kans van zijn leven voor David Ehrling. In de week wordt het duidelijk hoe het eraan toe gaat in de politiek. De verwachting is dat David de opvolger van Elvira wordt, maar niets is wat het lijkt in de politiek. Corruptie, zwartmakerij, politieke spelletjes schandalen en de mediagekte. Het zit allemaal in de serie die gebaseerd is op het boek I maktens öga van Per Schlingmann, een bekende Zweedse politieke strateeg, voormalig partijsecretaris voor Moderaterna tussen 28 september 2006 en 1 oktober 2010 en staatssecretaris voor de voormalige premier Fredrik Reinfeldt. Volgens dit artikel had het boek een soort van politieke plot, maar het had niet wat er nodig was om een ​​interessante dramaserie te maken. De relaties tussen mensen waren niet erg ontwikkeld. De familie speelde geen grote rol en de gekke broer (de afkeurende Joel Ehrling, gespeeld door Olle Sarri) bestond niet. Het conflict tussen Davids politieke carrière en zijn gezinsleven bestond helemaal niet in het boek. Daarnaast is er ook een subplot geïntroduceerd waarbij Russen betrokken waren bij de controversiële verkoop van een haven die de leiderschapsambities van David onder druk zetten.

Conclusie:
Een kijkje achter de schermen van de Zweedse politiek. Gelukkig niet alleen de politiek, maar ook de invloed op het gezinsleven. Het gezinsleven van David staat in het teken van zijn ambities en ligt daardoor aardig in de puin, Ondertussen loopt zijn politieke carrière in de politieke week constant deuken op door schandalen. Het gezinsleven vond ik zelf erg leuk om te zien. Het Zweedse leven wordt goed in beeld gebracht met als uitschieter het kapsel van Joel Ehrling. Moest hier vreselijk aan wennen omdat ik acteur Olle Sarri nog nooit eerder zo gezien heb.

Persoonlijk vond ik de serie boeiend. Er zat humor in en ook spanning. Leuk detail is dat schrijver Per Schlingmann één van de politieke commentatoren is. Bojan Eriksson van de plaatselijke politie wordt geweldig gespeeld door Barbro 'Babben' Larsson. De serie is in Zweden niet goed ontvangen getuige de artikelen op Arbetet en Aftonbladet. Ondanks de kritieken komt er een tweede seizoen die gebaseerd is op het tweede boek van Per Schlingmann, Harpsund tur och retur.

Recensies:
- Scriptgirl
- Drama quarterly
- Aftonbladet
- Moviezine
- Expressen
- Stralend Schrijven
- Nordisk Film og TV Fond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten