Google Translate

zaterdag 7 december 2019

Kjeåsen

Ik ben op dit moment Een Noorse winternacht van Karen Swan aan het lezen en in dat verhaal speelt een bergboerderij in de omgeving van Geiranger de hoofdrol. Wij hebben zelf ook in 2017 een bergboerderij bezocht en dat was de boerderij Kjeåsen in de omgeving van Eidfjord en ligt boven het Simadalsfjord. Door zo'n bergboerderij bezocht te hebben, is het enigszins mogelijk om een voorstelling te krijgen van zo'n verhaal als Een Noorse winternacht. Hetzelfde had ik ook met het boek Een man naar mijn hart van Elly Koster. In dat verhaal ging het ook over een soort bergboerderij. Helaas is Een man naar mijn hart nog steeds het laatst geschreven boek van Elly Koster, Het is al weer anderhalf jaar geleden dat het boek is uitgebracht. Het zou geweldig zijn als boek nummer elf gauw uit gaat komen.


Maar nu over Kjeåsen. Het is een beroemde bergboerderij en er zijn twee mogelijkheden om bij de boerderij te komen. Het kan met de auto. Je moet dan over een bergweg van vijf kilometer en halverwege door een smalle tunnel van 2,6 kilometer. Een zelfde soort tunnel als toen we naar Ørsdalen gingen. Het voordeel van de bergweg naar Kjeåsen is dat je om het uur naar boven mag en naar beneden. Je hebt dan een half uur om boven te komen en hetzelfde geldt voor de weg naar beneden. De weg en de tunnel naar Kjeåsen werden in 1974 aangelegd in verband met de stroomontwikkeling in Simadalen. De tunnel is nu verlicht. Wandelen of fietsen in de tunnel is niet toegestaan. De weg wordt ook wel de "de duurste boerderijweg ter wereld" genoemd.

De tunnel

Het is ook mogelijk om lopend de bergboerderij te bereiken. Het steile pad was tot 1974 de toegangsweg. De klim duurt ongeveer 1,5 - 2 uur enkele reis. De klim is volgens de Visit Norway website op het niveau van expert en ze hebben gelijk. Bekijk het onderstaande filmpje.De naam Kjeåsen komt van kje (geitenlam) en ås (heuvel). De boerderij is al sinds de jaren 1650 bewoond. Tot de weg naar de boerderij was aangelegd, ging al het transport over het steile pad vanaf de bodem van de fjord. In de jaren dertig werd een kabelbaan gebouwd die voedsel en andere goederen naar de boerderij kon vervoeren. De inwoners van Kjeåsen moesten het pad echter als voorheen gebruiken. Resten van de kabelbaan zijn nog steeds te zien.
Vanaf de bergboerderij was een cruiseschip te zien. Het schip lag de hele dag in de haven van Eidfjord.De geiten.
Toen we er waren was er niemand aanwezig. Na wat zoeken naar informatie blijkt dat Bjørg Wiik er vaak is en ook in de buurt woont. Dit is te lezen op deze website en ook op de Per Holger website. Op deze laatste website is iets over de geschiedenis te lezen en voordat de bergweg en de tunnel er waren was het leven niet makkelijk. Een beetje zoals op de bergboerderij in het boek Een Noorse winternacht. Hier is de geschiedenis in het Engels te lezen. Bjørg Wiik was in 2002 te zien in een documentaire.

5 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk dat je mijn boek noemt. Dank je wel! Het wordt inderdaad hoog tijd dat er een nieuw boek van mij verschijnt. Daar wordt aan gewerkt.
  Soms is het goed om de tijd te nemen om over bepaalde dingen na te denken, wie en wat zijn belangrijk in het leven en wat is geluk precies, en ondertussen neem je allerlei hindernissen, net als in het boek 'Een man naar mijn hart':-) Het heeft ervoor gezorgd dat ik sterker terug wil komen. Dus... ;-)

  Dat is nog eens een wandeling naar Kjeåsen. Wat een hoogte en smalle paadjes, als er al een pad is, en dan moet je nog terug ook. Via de weg naar boven zal ook wel behoorlijk tenenkrommend zijn geweest. Maar dan word je wel beloond met een prachtig zicht op de bergen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben heel benieuwd !! Tijdens het lezen van Een Noorse winternacht moest ik de hele tijd denken aan Een man naar mijn hart. Ben nu iets verder dan de helft, maar social media speelt daarin ook een grote rol.

   Bij het maken van deze post nog eens goed gekeken naar de wandeling maar dat was hem echt niet geworden :-). Maar wat een plek.

   Verwijderen
  2. Beste Elly, ik word meteen nieuwsgierig naar jouw boeken. Ik lees graag via mijn e-reader, maar daar
   kan ik het niet vinden, klopt dat?
   Groeten! Mechteld

   Verwijderen
  3. Hoi Mechteld, hier kon ik nog twee boeken vinden: https://www.onlinebibliotheek.nl/ebooks/Elly-Koster/Winterromance en https://www.onlinebibliotheek.nl/ebooks/Elly-Koster/Vier-het-leven. De boeken zelf zijn tweedehands te verkrijgen op bol.com.

   Verwijderen
 2. Hallo Mechteld,
  Ik zie nu pas je vraag. Excuses voor mijn late reactie. Helaas zijn er inmiddels geen e-books van mij meer te lezen.
  Sinds ik niet meer voor die uitgever schrijf hebben ze al mijn boeken, ook de e-books, overal verwijderd, behalve de papieren boeken bij de bibliotheek. Erg jammer, er vragen namelijk veel meer mensen naar, maar het is niet anders.
  Groeten en het allerbeste voor het nieuwe jaar, Elly

  BeantwoordenVerwijderen