Google Translate

zondag 15 december 2019

Het Oslo-virus - Rolf Österberg

Boek details:
Auteur: Rolf Österberg
Titel: Het Oslo-virus
Verschijningsdatum: 2015
Bladzijde: 656
Uitgeverij: Celtica Publishing
ISBN: 9789491300394


Flaptekst:
Als in 2019 een onbekend virus toeslaat in Zweden, kan men nog niet vermoeden wat er daadwerkelijk aan de hand is. Het virus verandert mensen in rap tempo in psychotische wezens die alleen leven om met moord en doodslag hun basisbehoeften te vervullen, net zolang tot ook zij bezwijken aan de besmettelijke ziekte.

Rob en Selma, een Nederlands stel dat in Zweden woont op een afgelegen landgoed, weten zichzelf goed te beschermen. Samen met vier andere stellen hebben zij zich voorbereid op een ramp en ze doen er alles aan te overleven.

Meesterstrateeg Fahjeed Rashwan weet meer van het virus. Als duidelijk wordt wat zijn rol in het geheel is, ontvouwt zich een sinister verhaal waarvan de uitkomst onzeker is. Het zoeken naar een adequaat medicijn is een race tegen de klok en speelt zich af op het wereldtoneel, precies zoals Rolf Österberg dit al eerder beschreef in “De Al-Qaedaconnectie”.


De auteur:
Rolf Osterberg (pseudoniem) bracht zijn kinderjaren in Zweden door, maar verhuisde op tienjarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. Al jong ging hij als vrijwilliger in het Nederlandse leger en bracht een aantal jaren door bij het Korps Commandotroepen. Hij raakte geïnteresseerd in het werk van de Verenigde Naties en verbleef voor de organisatie een aantal jaren in Afrika. Momenteel is hij fulltime schrijver en woont op Bali, Indonesië maar komt nog regelmatig in Nederland. De reden dat hij onder pseudoniem schrijft, is dat hij niet in de publiciteit wil treden. Op de CPR en de Qreative Minds websites zijn interviews met hem te lezen.

De titel van het boek viel mij op en ook de naam van de schrijver. Het verhaal speelde ook nog eens gedeeltelijk in Zweden af. Het boek stond ook nog eens in Kobo Plus dus spontaan het boek gelezen.

Het boek:
Bengtfors, Zweden. Het is begin februari 2020. Kaij komt psychoten tegen en gaat terug naar Arnskog. Hier wonen Rob en Selma op hun landgoed. Samen met hun wonen er ook Jacco en Flor, Marc en Bette, Sander en Elfie en Kaij en Jasmine. Kaij is van Finse afkomst, maar woonde bijna heel zijn leven in Nederland. Elfie en Sander hebben twee kinderen. Rob en Selma twee zonen, Jacco en Flor twee dochters en Marc en Bette een dochter. De ziekte is al een tijdje bezig en is begonnen in Oslo. Ze leven geïsoleerd op het landgoed en ze zijn sinds de komst van de winter allemaal ingetrokken in de woning van Rob en Selma. Ze wekken namelijk zelf hun stroom op en nu hoeft dit maar voor één huis te gebeuren in plaats van vijf. Het is wel een gespannen situatie met zoveel mensen op een kleine oppervlakte. Het leven op het landgoed in Zweden wordt goed beschreven.

Aan de andere kant wordt de situatie in Noord Afghanistan in maart 2016 beschreven. De Al Qaeda heeft een virus ontwikkeld die ze pas in 2019 gaan inzetten. Ze zitten dan in Noordwest Pakistan en superterrorist Fahjeed Rashwan en leider Ayman al-Zawahiri bedenken met elkaar hoe ze het virus in gaan zetten. Al Qaeda heeft dan nog geen middel om het virus te bestrijden. Toch wil Ayman al-Zawahiri het virus in gaan zetten ondanks de tegenwerking van Fahjeed Rashwan. Oslo is de ideale stad om het virus als eerste in te zetten. De gevolgen zijn al snel te zien. Het virus grijpt in de hele wereld om zich heen, ook in Nederland. In Nederland wordt het verhaal van wetenschapper Cas van Daelen gevolgd. Hij gaat samen met een internationaal team proberen een geneesmiddel voor het virus ontwikkelen.

Politiek gezien moet er ook nog eens een missie uitgevoerd worden in Zweden. Zweden is op dat moment al opgegeven. Toch worden er een aantal Nederlandse militairen van de speciale eenheid Spec-Ops uitgezonden om de situatie daar te onderzoeken. Ze worden uitgezonden in de omgeving van de Zweedse plaats Bengtfors. Belangrijkste militairen zijn sergeant Arjan Buisman en kapitein Eric Oosting.

Conclusie:
Een dik boek over Al Qaeda, geheime diensten, de Nederlandse Spec-Ops en burgers. Puur gelezen omdat het onder andere over Zweden ging. De dikte van het boek is gelijk mijn grootste kritiek. Het verhaal had veel beknopter verteld kunnen worden. Het Oslo-virus heeft hetzelfde probleem als ik ook had bij het boek Boeman van Lineke Breukel. Er zijn heel veel gedachtes te lezen van verschillende personages. Gedachtes waar ik mij best wel aan stoorde en naar mijn mening het verhaal te lang heeft gemaakt. Op de gedachtes na was het verhaal verder goed te volgen en werden de vier verhaallijnen goed verteld en kwamen ze perfect bij elkaar. De schrijver heeft heel veel kennis van de Al Qaeda en de Spec-Ops eenheid. Zweden is ook logisch omdat de schrijver hier gewoond heeft. Het Oslo-virus is een vervolg op de Al-Qaeda connectie boeken. Het boek De Al-Qaeda aanval is weer een vervolg op Het Oslo-virus. Als ik het zo gelezen heb speelt alleen Het Oslo-virus zich af in Zweden. In de overige boeken zijn de geheime diensten en de Al-Qaeda weer nadrukkelijk aanwezig. Dit boek zal het enige boek zijn die ik ga lezen van Rolf Österberg. Voor liefhebbers van terroristen en geheime diensten zijn de boeken van Österberg een must have.

Wetenswaardigheden:
Niet veel. Wat opviel is de onderstaande zin:

Selma staat op en gooit een paar blokken hout in de kakelugn, een kenmerkende Zweedse haard.

Een zin die typisch is voor een niet Scandinavische schrijver. Er wordt uitgelegd wat een kakelugn is. Vond ik zeer opvallend. Verder werd er naar het nummer Hotel California verwezen.


Recensies:
- Hebban
- Banger Sisters
- Boekenkast Jimbo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten