Google Translate

zaterdag 14 maart 2020

In slaap gevangen - Camilla Grebe

Boek details:
Auteur: Camilla Grebe
Titel: In slaap gevangen
Originele titel: Dvalan
Vertaling: Ydelet Westra
Verschijningsdatum: 2020
Bladzijde: 458
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403276901Flaptekst:
Het geluk heeft de achttienjarige Samuel in de steek gelaten en hij moet vluchten voor zowel een drugsbende als de politie. Een vacature voor verzorger van een gehandicapte jongen in een afgelegen huis aan de kust lijkt hem dan ook de perfecte manier om van de radar te verdwijnen. Manfred Olsson probeert ondertussen zijn verdriet en schuldgevoel over het ongeluk van zijn dochter te vergeten door zich op zijn werk te storten. Hij wordt belast met het onderzoek naar het aangespoelde lichaam van een jonge drugsdealer, een bekende van de politie, die al enkele maanden vermist werd. Samuel raakt langzaam gewend aan zijn rol als verzorger, maar als hij ‘s nachts wakker wordt van harde geluiden en geschreeuw, besluit hij zich stil te houden. Dan spoelt er nog een lichaam aan, dit keer van de zoon van een rijke familie.

Het boek:
In slaap gevangen is het derde deel in een serie waarin onder andere rechercheur Manfred Olsson een rol in speelt. Ik mocht het boek lezen voor de Thrillzone leesclub. De eerste twee delen helaas nog niet gelezen. Het boek begint met een plattegrondje van Stuvskär en Marholmen. Stuvskär is een fictieve plaats. Marholmen is wel een bestaand eiland in de archipel van Stockholm maar of in het verhaal hetzelfde eiland wordt bedoeld vraag ik mij af. Marholmen is in het echt vrij klein en lijkt niet op het eiland op de plattegrond in het boek.


Het boek begint met de onderstaande quote van Anthony Burges uit A Clockwork Orange.

It’s funny how the colors of the real world only seem really real when you watch them on a screen.

Het boek bestaat uit zes delen en elk deel begint met een gedeelte uit de hoofdstukken 1 en 2 uit het boek van Jona. Het verhaal over Jona en de vis. De delen zijn onderverdeeld in hoofdstukken. De hoofdstukken hebben elke keer dezelfde titels namelijk de namen Manfred, Samuel en Pernilla. DIt betekent dat er drie verhaallijnen zijn. Manfred gaat over Manfred Olsson. Hij is ouder dan vijftig. Is rechercheur en heeft een relatie met de jonge Afsaneh. Samen hebben ze een dochter genaamd Nadja. Manfred is eerder getrouwd geweest en heeft uit die relatie drie oudere kinderen aan overgehouden, Alba. Alexander en Stella. Manfred werkt bij de politie in Kungsholmen in Stockholm en lost al ruim twintig jaar moorden en andere ernstige misdrijven op. Afsaneh werkt als psycholoog bij de universiteit van Stockholm waar ze onderzoek doet naar de interactie tussen mens en machine - met de nadruk op voertuigen, zoals auto’s, schepen en vliegtuigen. In een onoplettendheid terwijl Manfred op Nadja moest passen, klimt Nadja door een raam naar buiten en valt op straat. Ze overleefd het maar wordt in een medisch geïnduceerd coma gehouden.

Samuel Stenberg is een maand geleden achttien geworden en woont bij zijn alleenstaande moeder. Ze wonen in een driekamerflat in Ellen Keysgatan in Fruängen, Stockholm. Samuel heeft een vriendin Alexandra. Hij heeft geen normale jeugd gehad en is uiteindelijk bij een drugsbende belandt. Drugs zijn ook de reden waarom hij het huis uit is.

Pernilla Sternberg is de zesendertigjarige moeder van Samuel. Tot haar negende had ze een geweldige jeugd. Ze groeide op in een diepgelovig gezin. Vader Bernt was predikant van een vrije kerk. Op haar negende trof ze haar moeder Ingrid naakt aan op de bank met een man uit de straat. De volgende dag was moeder verdwenen. Tot haar dertiende heeft Pernilla niets meer van haar gehoord totdat het bericht kwam dat ze was verongelukt. Op haar achttiende ontmoette ze Isaac Zimmermann. Hij was het tegenovergestelde van christelijk. Pernilla raakte zwanger en besloot het kind te houden. Isaac ging bij haar weg. Ze heeft geprobeerd Samuel zo goed mogelijk op te voeden samen met haar vader.

Malin Brundin, een collega van Manfred, heeft ook een geschiedenis en die was te lezen in het tweede deel Dagboek van mijn verdwijning. Ze heeft Manfred nodig voor een nieuwe zaak. Er is een dode man aangespoeld op een eilandje in het zuiden van de scherenkust voor Stockholm. Gunnar Wijk alias Grover werkt ook aan de zaak. Men heeft het vermoeden op basis van een tatoeage dat Johannes Ahonen het slachtoffer is. Johannes wordt weer in verband gebracht met de dertigjarige Zweed Igor Ivanov, geboren in Kiev in Oekraïne en woonachtig in Älvsjö. Hij heeft een groot deel van de drugshandel in Zuid-Stockholm in handen. En laat nu Igor de baas van Samuel zijn en het verband is gelegd voor de lezer.

Samuel vlucht en komt per toeval terecht in Stuvskär. Hij heeft geen geld en reageert op een advertentie om te gaan werken bij Rachel om haar gehandicapte zoon te vermaken. De zoon van Rachel heet Jonas en heeft bijna twee jaar geleden een ongeluk gehad waarbij hij een hersenbeschadiging heeft opgelopen. De vriend van Rachel heet Olle Berg. Olle is niet de vader van Jonas. Olle is schrijver en Rachel is projectleider bij een farmaceutisch bedrijf.

Het boeiende verhaal bevat een aantal opvallende citaten. Ik som ze hieronder op:

Grover: liefde brengt alleen maar ellende met zich mee. Toch ontkom je er niet aan. Voor je het weet zit je met je pik in het wafelijzer en kom je niet meer los.

Pernilla: ik denk aan mijn vader toen we voor mijn moeders ziel baden. Hoe hij zijn grote, droge handen op mijn wangen legde en fluisterde: “God heeft de vrouw uit een rib van de man geschapen om hem aan te kunnen vullen. Niet uit zijn hoofd om de baas over hem te spelen. Niet uit zijn voeten om door hem te worden vertrapt. Nee, uit een rib, om beschermd te worden. Dicht bij zijn hart, om geliefd te worden."

Jeanette, een vriendin van Alexandra, met een post op Instagram: een dode hamster in combinatie met geil getuite lippen doet het kennelijk goed op Insta. Vierhonderdelf likes.

Manfred: geld is alleen belangrijk tot je het hebt. Maar dat er soms een kind dat uit het raam valt voor nodig is, of een vermoorde broer, om dat te beseffen.

Pernilla: zien we elkaar niet meer? Zijn we zo druk bezig met onze mobieltjes en selfies maken dat we geen belangstelling meer voor onze naasten hebben?

Demente gedragsonderzoekster Hanne Lagerlind-Schön uit het tweede deel. Haar korte termijn geheugen werkt niet meer. Als Manfred een week later weer bij haar zou komen moet hij het hele verhaal weer opnieuw vertellen. Volgens Malin een hel, maar volgens Manfred is dit maar ten dele waar doelend op de situatie met Nadja.

Twee Amerikaanse onderzoekers, Twenge en Campbell, hebben aangetoond dat het aantal mensen met narcistische karaktertrekken sinds de jaren tachtig in dezelfde mate is toegenomen als het aantal mensen met overgewicht. En dan gaat het vooral om vrouwen.

Malin zwijgt even en zegt dan: ‘vandaag pakken we hem. ‘. Ik knik, maar zeg niets, want ik weet uit ervaring dat het nog niet voorbij is voordat de dame die net zo dik is als ik zingt. En zij heeft, zoals bekend, de gewoonte om laat te komen.

Conclusie:
Als conclusie gebruik ik mijn recensie geplaatst op Thrillzone:

De invloed van social media

In slaap gevangen is het eerste boek die ik van Camilla Grebe heb gelezen en wat voor een boek. Het is niet noodzakelijk om de eerste twee delen te lezen. Het boek begint met een plattegrond van het fictieve Stuvskär. In de archipel van Stuvskär woont niemand. Er zijn alleen zomerhuizen voor Stockholmers. In de plaatselijke winkel verkopen ze alleen dingen die niemand nodig heeft. Stuvskär is eigenlijk wat sociale media kan zijn. Een geweldige plek met een fantastisch uitzicht. Dit is de plek waar Rachel met haar vriend Olle en zoon Jonas woont. Jonas is hulpbehoevend en Rachel en Olle hebben besloten om de zorg van Jonas op zich te nemen. Het verhaal van het gezin op Stuvskär is onderdeel van drie verhaallijnen. De eerste verhaallijn gaat over de achttienjarige Samuel. De tweede verhaallijn gaat over zijn moeder Pernilla en de derde verhaallijn over de rechercheur Manfred. Alle drie hebben ze hun eigen problemen en die moeten ze in de loop van het verhaal te boven zien te komen. Samuel is op de vlucht en komt per ongeluk in het idyllische Stuvskär terecht. Moeder Pernilla leeft voor de kerk en is streng opgevoed met de kerk. Hoe gaat zij om met de problemen van Samuel? Adviezen genoeg vanuit de kerk. Manfred heeft zijn dochter in een onoplettendheid van het dak laten vallen. Welke impact heeft dit op zijn leven en op zijn relatie met zijn vriendin Afsaneh?

De drie verhalen leunen op het Bijbelse boek Jona en dan vooral hoofdstuk 1 en 2, Jona en de vis. Camilla Grebe heeft het verhaal van Jona en de vis perfect toegepast in de verhaallijnen en het is een genot om dit te lezen. Ik kende het verhaal van Jona wel maar niet zo gedetailleerd als in In slaap gevangen. De opbouw van het verhaal gaat langzaam maar zeker en halverwege had ik al een vermoeden waar het naar toe zou gaan. Gelukkig blijft het verhaal boeiend en spannend tot het einde en was het toch nog verrassend wat betreft de verhaallijn van Manfred.

In het verhaal zijn geloof en social media de thema's en ze zijn goed gecombineerd tot een thriller met een kritische noot naar vooral social media getuige het onderstaande citaat uit het boek:

De samenleving is veranderd. Sociale structuren zijn weggevallen, de kleinste eenheid is niet meer het gezin, maar het individu. Tel daar de opkomst van de sociale media bij op. Bovendien hangen verslaving aan sociale media en narcistisch gedrag nauw met elkaar samen. Dat is klinisch bewezen. En dat is ook niet zo verwonderlijk eigenlijk, want je moet voortdurend een façade ophouden, die je zo veel mogelijk volgers oplevert, of likes en reacties of wat ze ook allemaal willen.

Na het lezen kun je jezelf de vraag stellen: hoe ver ga je zelf voor de likes en reacties?

Wetenswaardigheden:
  • De Hedvig Eleonora kerk.
  • Favoriete kleermaker van Manfred Norton & Sons aan Savile Row in Londen.
  • Ibahesj betekent de politie.
  • De doos van Schrödingers kat.
  • Samuel leest Jonas het boek En de zon gaat op van Hemingway voor.
  • Pernilla luistert in de auto naar Dancing Queen van ABBA. Haar vader draaide ABBA vroeger ook. Dat was dan de enige moderne popgroep die hij draaide.
  • Fin-de-siècle zomerhuizen op Stuvskär.
Interviews met Camilla Grebe over In slaap gevangen (Zweeds):
Recensies:
- Hebban
- Thrillzone
- Goodreads
- Thrillers and more

Geen opmerkingen:

Een reactie posten