Google Translate

zaterdag 28 maart 2020

Folkesange - Myrkur

Deze maand is het nieuwe en derde album Folkesange van de Deense Myrkur verschenen. Myrkur kwam eerder aan bod op Blog Zweden in deze post. Meer informatie over Myrkur is dan ook in die post te lezen.


De eerste twee albums waren voornamelijk metal albums. Op Youtube bracht ze ook wel eens folk nummers uit. Hieronder een aantal folknummer video's:

Himlen Blev Sort met Kati Ran

I riden så

Gammelkäring (nummer staat ook op het Folkesange album)

Två Konungabarn

Nog een aantal andere nummers staan in deze playlist. Nu zijn een aantal van de nummers en andere op één album verschenen. Persoonlijk vind ik de folk nummers van Myrkur steengoed en ik speel het Folkesange album dan ook regelmatig af vooral nu er in deze periode thuisgewerkt moet worden.

Een aantal nummers op het album kwamen mij al bekend voor door de Youtube nummers. Die waren al goed en de andere nummers ook. Myrkur maakt ook gebruik van Kulning in de nummers Tor i Helheim en Fager som en Ros. De zangtechniek had ik al eerder gehoord maar van de naam Kulning nog niet. Had ik eigenlijk wel kunnen weten want Jonna Jinton heeft dit ook al een paar keer gedaan en het kwam ook voor in de Frozen films. In het filmpje hieronder legt Myrkur Kulning uit.


De cover van het album is een typisch Scandinavisch plaatje. Volgens dit interview met Myrkur is het een schilderij in haar huis. Ze heeft het van haar grootmoeder gekregen. Ze keek er op een dag naar en dacht dat het goed zou passen bij de nummers. De kunstenaar is opgespoord en hij gaf graag zijn toestemming. Ik ben toch nog even op zoek gegaan naar wie het schilderij gemaakt heeft en kwam op deze pagina terecht waarop het originele schilderij te zien is. Het blijkt dat de maker Hans Dahl is. Ik kon het schilderij niet vinden op internet, maar deze lijkt er heel veel op. Hier zijn nog veel meer schilderijen van Hans Dahl te zien,

Hieronder is het album in zijn geheel te beluisteren. Twaalf nummers waarvan het nummer House Carpenter de vreemde eend in de bijt is. Dit is een Schotse ballad maar wel zo aangepast door Myrkur dat deze perfect in de folk traditie past.


Conclusie:
Twaalf geweldige nummers in een muziekstijl die bij mij zwaar favoriet is. Deze muziek moet je eigenlijk luisteren als je in de bergen en watervallen van Noorwegen bent. Heerlijk.

Recensies:

6 opmerkingen:

 1. Wat een bijzondere en mooie muziek. Dat zal inderdaad extra goed tot zijn recht komen als je in Scandinavië bent. Ook het kulning klinkt heel speciaal. Het is allemaal inspirerend (vind ik :-))
  En dan het schilderij op de cover, geweldig! Zoiets zou ik wel bij ons aan muur willen hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kulning door de fjorden, hoe zou dat klinken? Toch nog even verder gezocht naar het schilderij en het is een schilderij van Hans Dahl. Zie https://metalshockfinland.com/2020/01/18/myrkur-announce-new-album-folkesange-coming-march-20th/.

   Verwijderen
 2. Bedankt voor de link :-) Ik heb ook Hans Dahl even opgezocht. Wat veel mooie schilderijen heeft hij gemaakt.

  En kulning bij de fjorden moet vast fantastisch klinken.

  BeantwoordenVerwijderen