Google Translate

zaterdag 30 mei 2020

Kwaad licht - Mikaela Bley

Boek details:
Auteur: Mikaela Bley
Titel: Kwaad licht
Oorspronkelijke titel: Louise
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga en Sophie Kuiper
Verschijningsdatum: 2018
Bladzijde: 402
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 9789400510111



Flaptekst:
De omstreden minister van Justitie Louise Bohman wordt op een ochtend wakker gebeld met het bericht dat haar persvoorlichter dood is aangetroffen. Is het zelfmoord of toch moord? Al gauw gaat het gerucht dat Bohman zelf bij de zaak betrokken is. De media schilderen haar af als een monster.

Misdaadverslaggever Ellen Tamm krijgt de opdracht om voor TV4 een documentaire over de minister te maken. Als ze Bohman ontmoet, herkent ze niets van het beeld dat geschetst wordt in de media.

Hoe dieper ze in de zaak duikt, hoe meer Ellens eigen traumatische herinneringen naar boven komen…

Dit is de derde Ellen Tamm-thriller van de nieuwe Zweedse thrillerkoningin, Mikaela Bley.


Het boek:
Kwaad licht is het derde deel in de Ellen Tamm reeks. Ondertussen is het vierde deel De meisjes zonder naam pas geleden ook al in de Nederlandse vertaling verschenen. De post over het eerste deel Dochter vermist is hier terug te lezen en de post over het tweede deel Donker water is hier terug te lezen. 

De indeling van het boek is hetzelfde als de eerste twee delen. Het verhaal is onderverdeeld in dagen en de hoofdstukken hebben de titels Louise of Ellen met het tijdstip waar het hoofdstuk mee begint. De hoofdrolspelers zijn dus zoals verwacht Ellen en een nieuw personage Louise. Louise slaat op Louise Bohman en Louise is de Zweedse titel van het boek. Het verhaal begint op dinsdag 2 december 2014 met de dood van Anders Heed, de persvoorlichter van de minister van Justitie, Louise Bohman. Louise Bohman is getrouwd met de vijftien jaar oudere Rolf Bohman. Samen hebben ze een veertienjarige dochter Nora. Voordat Louise minister werd was ze advocaat. De dood van Anders was in eerste instantie zelfmoord maar tijdens het vooronderzoek van de politie veranderd dit in een moord en veel aanwijzingen verwijzen naar Louise. De media heeft er ook lucht van gekregen en veroordeeld Louise en de sappige details uit het leven van Louise worden naar boven gehaald. Het verhaal geeft aan hoe groot de macht van de media kan zijn. 

Conclusie:
Het derde deel uit de Ellen Tamm serie is weer een heerlijk boek geworden. Er zit niet al te veel spanning in, maar het verhaal maakt veel goed. Het leven van Louise wordt uitgebreid behandeld. De media en de mannenwereld worden op de schop genomen en ook het persoonlijke leven van Ellen wordt verder uitgediept zoals de relatie met Didrik Schlaug en een nieuweling William Tord. Het is te merken dat Mikaela Bley in de journalistiek heeft gewerkt. Ze weet er veel van. Ook politiek gezien en dan voornamelijk het leven van de Zweedse regering in Rosenbad, Stockholm. Dit gedeelte is goed beschreven. Daarnaast is het altijd leuk om over de plekken in Stockholm die aan bod komen te lezen. Door Ellen documentaires te laten maken is het verhaal in Kwaad licht best wel realistisch. Het vorige deel had de Nederlandse titel Donker water en in Kwaad licht blijkt dat de documentaire over het vorige verhaal Donker water heet. Het is al duidelijk hoe de documentaire die ze in Kwaad licht over Louise gaat maken zal heten. Ik vind dit erg slim bedacht door de vertaalsters. In Zweden hebben de boeken de titels van de hoofdpersoon naast Ellen. Dit had men in de Nederlandse vertaling aan kunnen houden maar vind deze oplossing erg goed gevonden. Verder is de schrijfstijl van Bley prettig en het was een genot om dit boek te lezen na Het Spel van Lineke Breukel. Het einde was voor mij verrassend en had ik niet zien aankomen. Het vierde deel zal ik ook zeker gaan lezen. 

Wetenwaardigheden:
  • Louise heet eigenlijk Beata. 2 december is de naamdag van Beata.
  • Ellen luistert naar Mistletoe van Justin Bieber.
  • Mantra van Ellen de dood, de dood, de dood heeft ze van Astrid Lindgren. Lindgren was de telefoongesprekken met haar zussen altijd op die manier begonnen.
  • Louise slikt Lergigan.
  • Grill Ruby Gamla Stan.
  • Diner bij Nio Rum.
  • Fitnesscentrum SATS aan de Birger Jarlsgatan.
  • Restaurant Fina Fisken in Trosa.
  • Ghostwalk
  • Bloedbad van Stockholm in 1520 op het Stortorget. 
Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten