Google Translate

donderdag 13 oktober 2016

Børning

Filmdetails:
Titel: Børning
Regisseur: Hallvard Bræin
Jaar: 2014
Verhaal: Linn-Jeanethe Kyed (screenplay), Christopher Grøndahl (story)
Acteurs: Anders Baasmo Christiansen, Ida Husøy, Sven Nordin
Duur: 89 minuten
IMDB cijfer: 6,3
Samenvatting:
Een groep enthousiaste autoliefhebbers besluit een illegale straatrace te organiseren. De race vertrekt vanaf Oslo en eindigt op de Noordkaap, een afstand van 2208 kilometer. 26 auto's verschijnen aan de start om de individuele en technische uitdaging aan te gaan.

De film:
De film is opgedragen aan Hal Needham en dan weet je wel waar de film over gaat. Racen, auto's en snelheid. De films van Hal Needham ken ik nog van vroeger, zoals Smokey and the Bandit en The Cannonball Run. In 2014 is een Noorse variant op die films van vroeger verschenen. Het verhaal stelt weinig voor, maar de muziek en de reis naar de Noordkaap maakt veel goed. Mooie beelden van het landschap vanaf de weg. Sommige stunts zijn wel erg spectaculair. Hoofdrolspeler Anders Baasmo Christiansen doet het goed. Ik had hem eerder zien spelen in de films Villmark 2 en Beyond Sleep. Otto Jespersen (speelde ook in Trolljegeren) is leuk. Vooral op het eind :-). Nog een opvallende acteur is Henrik Mestad. Hij speelde Jesper Berg in de serie Okkupert. Helaas voor hem blijf ik hem zien als Jesper Berg.

De muziek speelt een belangrijke rol in de film. Er is genoeg te horen in de film. De nummers uit de film zijn te horen in deze playlist op Spotify. Hieronder heb ik er een aantal uitgelicht.

East bound and down - Jerry Reed


På Sterke Vinger - Høst


Alle Vet Ingenting - CC Cowboys en Kaveh 


Skomværvalsen - Erik Bye


Jern og Metall - CC Cowboys


Van CC Cowboys zijn nog een aantal andere nummers te horen. Lekkere muziek die het ook al goed deed in de film Død Snø.

Redelijk aan het einde van de film, terwijl men door het hoge noorden rijdt, hoor ik opeens een joik van Mari Boine met het nummer Skald. Geweldig en verrassend. Dit was wel het laatste wat ik van de film had verwacht. De beelden passen goed bij de joik. Ik kan het nummer helaas niet in deze post insluiten, maar is via Spotify wel hier te beluisteren.

Conclusie:
Vermakelijke film met een verhaal wat niet echt overkomt. Erg grappig op sommige momenten (de openingscene met het vruchtwater was geweldig), mooie stunts, goede muziek en fantastische beelden van Noorwegen met als hoogtepunt het nummer van Mari Boine.

Als het goed is, is deze maand een vervolg van Børning uitgebracht. De trailer van het vervolg is hieronder te zien.


De DVD is te verkijgen bij Amazon, CDON of NordicDVD.

Recensies:
- Moviemeter
- TechBit
- IndieWire
- Hollywood Reporter
- De Filmkijker
- Independence News
- CutPrintFilm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten