Google Translate

donderdag 18 maart 2021

Jomsviking 2: Vinland - Bjørn Andreas Bull-Hansen

Boek details:
Auteur: Bjørn Andreas Bull-Hansen
Titel: Jomsviking 2: Vinland
Oorspronkelijke titel: Vinland
Vertaling: Michiel Vanhee en Sofie Maertens
Verschijningsdatum: 2020
Bladzijde: 528
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022588246


Flaptekst:
Torstein Tormodson moet na de beruchte Slag van Svolder gedwongen met zijn familie naar het westen vluchten om aan de toorn van Olaf Tryggvason en zijn leger te ontsnappen. Torstein staat nu aan het hoofd van de Jomsvikings, een genootschap van Viking-huurlingen. Hij wil een toekomst voor zichzelf en zijn familie veiligstellen, en heeft plannen om scheepsbouwer te worden en een vermogen op te bouwen.

Hij gaat op zoek naar de mythische larixbossen die volgens geruchten aan de andere kant van de oceaan te vinden zijn, in het land dat de Vikingen ‘Vinland’ noemen. Maar Vinland zit vol gevaren en al snel moet Torstein vechten voor zijn leven. Zal hij ooit herenigd worden met zijn familie?

Vinland geeft lezers een uniek inkijkje in de levens van de eerste kolonisten van Noord-Amerika en in de conflicten die ontstonden met de machtige inheemse volkeren uit de omgeving.


Het boek:
Het tweede deel uit de Jomsviking serie over het leven van Torstein Tormodson. Het verhaal gaat verder waar het eerste deel is gestopt. De blogpost over het eerste deel is hier terug te vinden. In het tweede deel wordt het verhaal opnieuw verteld door een oude Torstein Tormodson en hij blikt terug op zijn tijd in IJsland, Groenland en Vinland in de periode rondom het jaar 1004. Torstein is leider van een groep Jomsvikingen. Ze droomden ervan zich in Jutland te vestigen, maar ze moesten vluchten voor de mannen van Olav Tryggvason die wraak wilden nemen na de moord op Olav Tryggvason. Ze gingen westwaarts naar de Orkney-eilanden, waar Sigrid, de vrouw van Torstein, vandaan kwam. Ze verwachtten een baby en ze bleven daar totdat hun zoon werd geboren. Torstein wilde de legendarische lariksbossen aan de andere kant van de zee vinden, rijk worden van de scheepsbouw en een nieuwe toekomst creëren voor zichzelf en zijn gezin. In totaal gingen eenendertig mannen aan boord van het langschip. Samen met de vrouwen en kinderen veertig. Ze gingen eerst naar de Faeröer en gingen door naar IJsland. Vanwege een incident op IJsland moesten Torstein en zijn gevolg weer weg en vervolgden ze hun reis naar Vinland. Eerst doen ze Groenland nog aan waar ze Erik de Rode ontmoeten. Vervolgens gaan ze op weg naar Vinland en komen een eiland tegen die ze Reinsøy noemden. Ze gaan zich vestigen en bouwen een nederzetting. Ze ontmoeten de inheemse bevolking, die skrælingen worden genoemd en hebben er goed contact mee. Tot zo ver gaat alles goed zou je zeggen, maar als Reinsøy wordt overvallen veranderd het leven van Torstein en de zijnen volledig en de vraag is hoe Torstein eruit komt. Dat hij eruit komt is al duidelijk omdat hij het verhaal verteld.

Conclusie:
Het is weer een boeiend verhaal geworden waarin Torstein, zijn vrouw, hun kind en zijn broer vele avonturen meemaken. Ze reizen er wat vanaf en komen op allerlei plekken en landen. Groenland, IJsland en Vinland, het tegenwoordige Noord-Amerika. Het is verhelderend om te lezen hoe het leven er toen aan toe ging. Ook de ontmoetingen met de Skraelingen zijn interessant om te lezen. Het is Bull-Hansen weer gelukt om een geweldig verhaal af te leveren en deze te plaatsen in een geschiedkundige waarheid. Gelukkig is Bull-Hansen nog niet klaar met zijn serie en ik wacht met smart op het volgende deel. Op Wikipedia is dit artikel te lezen over de geschiedenis van de indianen.

Wetenswaardigheden:
Snæbjørn Galti.
Tjodhild Jørundsdatter.
Brattahlíð.
Bjarmaland
Helluland.
Markland.
- Spel Hnefatafl.
Patuxet
Freydis Eriksdochter. Meer informatie over haar is hier te vinden.
Algonkin.
- Mannen uit Cahokia, Cahokianen.
Fimbulvinter, de Grote Winter. 
- Pemmikan.
- Wendigo.
- Kvedun, een type boot van de skraelingen.
Sint-Brixius-dag.
- Holmgård, de naam die de Vikingen gaven aan de huidige Russische stad Novgorod.
- Vuurreus Muspel.
- IJslands schip Naglfar. De nagels van de doden.
Njord.
- Gungnir.
- Vinland. - Geit Heidrun en het varken Særimne.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten