Google Translate

zaterdag 19 augustus 2023

Ycke urskog

Ycke Urskog is een natuurreservaat van 67 hectare net ten westen van Ulrika in de gemeente Linköping in de provincie Östergötland. Het zuidelijke deel van het reservaat is aangewezen als een oerbos, bestaande uit zowel sparren als dennen. De oudste dennen zijn minstens 400 jaar oud. Oorspronkelijk werd dit bos bewaard als een gebied om scheepsmasten uit te halen. 

Er zijn twee parkeerplaatsen bij Ycke Urskog aanwezig, een grote en een kleine. Bij de grote parkeerplaats staat een toilet, een overdekte vuurplaats en een oude kolenoven. Foto's van die parkeerplaats zijn hier te zien. Vanaf deze parkeerplaats is het 700 meter lopen om bij de Urskogsslingan te komen. Dit is een rondje door het oerbos van nog geen kilometer. De tweede parkeerplaats is veel kleiner en daar hebben we gestaan. Vanaf de kleine parkeerplaats is het 200 meter lopen naar de Urskogsslingan. 

Onze dochter kwam met deze tip. Ze is tijdens de studie in Linköping naar dit bos geweest voor een opdracht om volgens mij dode bomen te tellen. Ze wou dit bos ons graag laten zien en het is ontzettend bijzonder om door een oerbos te lopen die al honderden jaren onaangetast is. Er zijn ook een aantal waarschuwingen op bomen aanwezig om op te passen voor het omvallen van dode dennenbomen en dan vooral bij veel wind en neerslag. De dennenbomen zijn het slachtoffer geworden van de letterzetter.

Meer informatie over het Ycke oerbos is te vinden op Lite mera rosa en Naturkartan.


















2 opmerkingen:

  1. Wat jammer dat de letterzetter daar ook bezig is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, maar het lijkt erop dat ze de bomen wel laten staan en ook als ze omgevallen zijn blijft dat liggen.

      Verwijderen