Google Translate

zaterdag 23 december 2023

X manieren om te sterven - Stefan Ahnhem

Boek details:
Auteur: Stefan Ahnhem
Titel: X manieren om te sterven
Oorspronkelijke titel: X sätt att dö
Verschijningsdatum: 2021
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Bladzijde: 464
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044359855



Flaptekst:
Het is al bijna donker als een opblaasboot de haven van Råå uit vaart, met aan boord een man die een zwaard op zijn rug heeft. Zijn missie wordt bepaald door de dobbelstenen: er moet iemand sterven. Maar wie, dat weet hij nog niet. De politie van Helsingborg is weken bezig geweest met meerdere, complexe moordzaken. De slachtoffers zijn gemarteld, gewurgd en verbrand. En elke moord is vol precisie uitgevoerd. Als ze ze eindelijk opgelost denken te hebben, wordt er opnieuw een lichaam ontdekt. Fabian Risk en zijn team beseffen dat alles wat ze dachten te weten niet waar is.

Het boek:
X manieren om te sterven is het vijfde deel in de Fabian Risk reeks van schrijver Stefan Ahnhem en het is het directe vervolg op het vorige deel Motief X. Het heeft lange tijd geduurd voordat ik het boek uit had en ik heb weinig informatie uit het boek opgeschreven. Dat hoeft ook niet omdat er anders te veel verklapt wordt. Het verhaal gaat verder waar Motief X geëindigd is. De dobbelsteenman gaat rustig door met dobbelen en het onderzoek naar Molander is in volle gang. In dit deel worden beide verhaallijnen afgesloten. Dat mag ook wel want het verhaal beslaat zo'n 1000 pagina's en er gebeurd heel veel in het verhaal. 

Conclusie:
Een bizar verhaal waar ontzettend veel in gebeurd. De ene situatie is nog vreemder dan de andere en het gaat maar door en door. Totaal ongeloofwaardig maar retespannend. De twee verhaallijnen die gestart zijn in het vorige deel gaan verder in dit tweede deel en de verhaallijn met de dobbelstenen schiet van hot naar her. Dat kan ook niet anders want de uitkomst van de dobbelstenen zijn niet te voorspellen. De verhaallijn met Dunja en Kim Sleizner in Denemarken komt af en toe aan bod en heeft deze keer niet de hoofdrol. In het volgende boek De laatste spijker wordt die verhaallijn belangrijker. 

Vanaf het eerste deel ben ik al fan van Stefan Ahnhem en dit vijfde deel is weer een topper. Op dit moment ben ik bezig in het zesde en laatste deel over Fabian Risk, De laatste spijker. Ik las op de website van vertaler Tineke Jorissen-Wedzinga dat in 2024 het volgende boek van Stefan Ahnhem verschijnt met de titel Huizenruil. Dit is zeer waarschijnljk de vertaling van het boek Bytet. Helaas niet de vertaling van het boek En helt annan historia. Ik had daar al wat eerder over gelezen en En helt annan historia is een spinoff van de Fabian Risk reeks met in de hoofdrol Malin Rehnberg. Malin Rehnberg was de collega van Fabian Risk toen hij nog in Stockholm aan het werk was. Malin Rehnberg had ook een rol in het tweede deel, Negenvan de Fabian Risk serie. Oorspronkelijk had Stefan Ahnhem een rol toebedeeld aan Malin Rehnberg in het boek De laatste spijker maar uiteindelijk heeft hij besloten om alle hoofdstukken met Mailin Rehnberg te verwijderen en dit in een ander boek uit te brengen met de titel En helt anna historia. Het boek speelt zich af op dezelfde dag als De laatste spijker. Ik hoop dat dat boek ook een keer vertaald wordt naar het Nederlands. Dat maakt de Fabian Risk serie compleet. Maar nu eerst nog genieten van De laatste spijker.

Interessant:
Recensies:
- VN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten