Google Translate

donderdag 28 december 2023

The Northman

Filmdetails:
Titel: The Northman
Jaar: 2022
Regisseur: Robert Eggers
Verhaal: Robert Eggers en Sjón
Acteurs: Alexander SkarsgårdNicole KidmanClaes Bang
Duur: 137 minuten
IMDB cijfer: 7,0



Samenvatting:
Prins Amleth staat op het punt een man te worden als zijn vader op brute wijze wordt vermoord door zijn oom, die zijn moeder ook ontvoert. Twee decennia later is Amleth een Viking die op een missie is om zijn moeder te redden en om zich te wreken.

De film:
Op Prime Video is sinds kort de film The Northman te zien. De film is losjes gebaseerd op de Amleth uit Gesta Danorum van Saxo Grammaticus. Van Saxo Grammaticus had ik al eerder gelezen in het boek Lachend naar Walhalla van Tom Shippey. Amleth is de zoon van de dappere Viking Horvendill en Gerutha. Als Horvendills broer Feng Horvendill doodt, vreest Amleth voor zijn leven en wendt voor waanzinnig te zijn. Op allerlei vragen geeft hij bizarre antwoorden – antwoorden die stuk voor stuk een dubbele bodem hebben die de lezer begrijpt maar de verhaalpersonages niet. Feng doorziet het echter en stuurt zijn neef naar Britannië, met een brief waarin staat dat de ontvanger de brenger moet doden. Wat ik niet wist is dat Amleth de bron was voor Hamlet van Shakespeare. Het verhaal van The Northman verloopt wat anders. Amleth vlucht na de moord van zijn vader en zint op wraak. Het verhaal gaat vervolgens verder als Amleth een man is geworden en na een verovering op een Slavisch dorp wordt hij door een zieneres (gespeeld door Björk) op het spoor van de moordenaar van zijn vader gebracht.

Björk als zieneres.

De tocht van Amleth leidt naar IJsland en daar vind de rest van het verhaal plaats. 

Conclusie:
Ik moest wennen aan het taalgebruik. Het leek wel heel veel op de taal die gebruikt werd in het boek Saga's van de Westfjorden en omstreken. Op zich logisch want Sjón is medeschrijver van de film en zijn taalgebruik past precies bij de teksten in de film. Sjón is ook schrijver en van hem heb ik het boek Blauwvos gelezen. Volgens recensies zou The Northman de beste Vikingfilm zijn die het meest waarheidsgetrouw is. Dat zou kunnen maar het verhaal wijkt wel af van het origineel. Of veel gebruiken in de film op waarheid berusten heeft Tom Rowsell onderzocht en er een uur durende Yutube film over gemaakt. Zijn bevindingen zijn hieronder te zien:


In dit interview met Robert Eggers worden er ook een aantal scènes besproken. Verder is er best wel veel te vinden over de film op internet en het heeft de gemoederen bezig gehouden. Zelf vond ik de film heel interessant en vond wel gelijkenissen met de Jomsviking Torstein Tormodson uit de boeken van Bjørn Andreas Bull-Hansen. Torstein zijn vader is ook vermoord, hij is slaaf geweest, een berserker en heeft IJsland aangedaan. Het grootste verschil is dat Torstein geen prins was. De meest indrukwekkende scène is in het begin, namelijk de verovering van een Slavisch dorpje. De scène zou in één keer opgenomen zijn en laat gelijk de woestheid van Amleth zien. 

Interessant:
Hieronder is een Behind the Scenes Youtube video te zien:


Hieronder is de soundtrack te beluisteren:


Het verhaal speelt zich voornamelijk in IJsland af maar het is daar niet opgenomen. De regisseur is wel in IJsland geweest tijdens het vooronderzoek maar vanwege de corona kon men de film niet in IJsland opnemen. Er is toen gekozen om het IJsland gedeelte in Ierland op te nemen. Dit is zeer goed gelukt. Hierover is meer te lezen in dit artikel.

Recensies:
- NRC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten